Foto: LETA
Partija Vienotība nākamā Saeimas sasaukuma laikā plāno ievērojami paaugstināt minimālo algu, kā arī diferencēt ar nodokļiem neapliekamo minimumu. Par to šodien, 25.augustā, lemjot par nepieciešamajiem pasākumiem iedzīvotāju ienākumu nevienlīdzības mazināšanai un labklājības līmeņa paaugstināšanai, vienojusies partijas valde.

Vienotība piedāvājums paredz nākamajā četrgadē ik gadu par 40 eiro paaugstināt minimālo algu, 2018.gadā tai sasniedzot 480 eiro jeb aptuveni pusi no plānotā vidējā atalgojuma tautsaimniecībā.

Tāpat vienotība iecerējusi, sākot ar 2015.gadu, ieviest progresīvu ar nodokļiem neapliekamo minimumu, vienlaikus arī paaugstinot atvieglojumus par apgādājamiem un piemērojot lielākus atvieglojumus par otru un nākamajiem bērniem ģimenē.

Mazāko algu saņēmējiem līdz 500 eiro Vienotība plāno neapliekamo minimumu pakāpeniski paaugstināt no 110 eiro mēnesī nākamgad līdz 150 eiro 2017.gadā, iedzīvotājiem, kuru atalgojums pārsniedz 500 eiro mēnesī saglabāt šobrīd spēkā esošo neapliekamā minimuma apjomu jeb 75 eiro mēnesī, savukārt lielo algu saņēmējiem, kuru ienākumi pārsniedz 1500 eiro mēnesī, neapliekamo minimumu nepiemērot.

"Paredzētie pasākumi ir būtisks solis iedzīvotāju ienākumu nevienlīdzības mazināšanai. Lielo algu saņēmējiem paredzot lielākas nodokļu iemaksas, vienlaikus sniedzot būtiskus atvieglojumus mazāko algu saņēmējiem, tiks ieviesta efektīva progresija nodokļu iekasēšanā," norāda vienotības priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

Vienotības piedāvātā risinājuma mērķis ir ar ekonomisko aktivitāti veicinošiem pasākumiem izskaust "ēnu ekonomiku" jeb "aplokšņu algu" maksāšanu, vienlaikus palielinot ienākumus tām sabiedrības grupām, kurām palīdzība un atbalsts nepieciešams visvairāk.

Paredzams, ka ilgtermiņā šī pieeja izrādīsies efektīvs risinājums iedzīvotāju emigrācijas mazināšanai, motivējot mazāku algu saņēmējus palikt strādāt Latvijā, kā arī vērā ņemams apsvērums aizbraukušajiem iedzīvotājiem atgriezties dzimtenē.

Tāpat vienotība norāda, ka minimālās algas palielināšanai un neapliekamā minimuma diferencēšanai paredzama būtiska fiskāli pozitīva ietekme uz valsts budžetu, ik gadu budžeta ieņēmumus palielinot par vairāk nekā 20 miljoniem eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!