Foto: LETA

Agrāk vai vēlāk šajā Saeimas sasaukumā "Saskaņa" veidos valdību, pirmdien Latvijas Radio sacīja partijas izvirzītais premjera amata kandidāts Vjačeslavs Dombrovskis.

"Mēs un es personīgi, esam piemērotākie, lai veidotu valdību," uzsvēra Dombrovskis.

Viņš piesauca Bībeli, kurā esot rakstīts, kas notiek ar iekšēji sašķeltām valstīm, un uzsvēra, ka "bez "Saskaņas" nebūs arī stabilitātes".

Turklāt "bez "Saskaņas" ar Jauno Gadu mūs apsveiks premjera pienākumu izpildītājs," akcentēja Dombrovskis. Tā viņam liekot teikt viņa "pieredze politikā, es pazīstu šos cilvēkus un to saturisko piedāvājumu jeb piedāvājuma neesamību".

Dombrovskis sacīja, ka "Saskaņu" interesētu premjera un finanšu ministra posteņi, bet pēc tam tās būtu gan saimnieciskās ministrijas, gan sociālo jautājumu ministrijas – labklājības, veselības un izglītības ministrijas.

Tāpat Dombrovskis pauda, ka "Saskaņa" ir apmierināta ar vēlēšanu rezultātiem, kas apliecinājuši – "Saskaņa" "bija ir un būs Latvijas nozīmīgākais politiskais spēks", neskatoties uz mēģinājumiem tās popularitāti mazināt. To apliecinot arī "draugiem.lv" uzlaušana vēlēšanu dienā. "Tā ir pret "Saskaņu" vērsta provokācija," savu pārliecību neslēpa Dombrovskis.

Viņš arī uzsvēra, ka esot nepareizi dēvēt "Saskaņu" par prokremlisku un prokrievisku partiju. Līgums ar "Vienoto Krieviju" bijis terminēts, turklāt šobrīd "Saskaņa" esot daļa no Eiropas sociāldemokrātu saimes.

Politiķis arī minēja, ka tad, ja "Saskaņai" tiks uzticēta vadības veidošana, Latvijas ģeopolitiskais kurss netiks mainīts, turklāt ārpolitikas kursam "nav nekāda sakara ar to, ka ir zemas pensijas, ka cilvēki brauc prom". Viņa pārstāvētās partijas prioritātes esot risināt jautājumus, kas saistīti ar šīm problēmām.

"Pirmkārt, un es jums saku 100%, latviešu valoda ir vienīgā valsts valoda Latvijā un nekad tas nebūs savādāk," uzsvēra Dombrovskis, gan pieļaujot, ka Latvijas situācijā nepieciešams nodrošināt izglītību arī citās valodās.

Viņš arī skeptiski vērtēja citu politisko spēku iespējas vienoties par valdības veidošanu, īpaši ņemot vērā to, ka atsevišķu partiju pārstāvji vēl pirms dažām dienām viens otru apsaukājuši un kritizējuši.

"Saskaņas" vadītājs un Rīgas mērs Nils Ušakovs Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" sacīja, ka prezidentam vajadzētu dot iespēju vispirms vēlēšanu uzvarētājam – partijai "Saskaņa" un Dombrovskim, izveidot valdību.

Citām partijām, ņemot vērā partiju "sortimentu un kontingentu", tas varētu neizdoties tik veikli un viegli. "Šobrīd ir būtisks jautājums, kā jau tā sadrumstaloto sabiedrību nesadrumstalot vēl vairāk," izteicās Ušakovs.

Viņa skatījumā, tas būs smags process, kad partijas mēģinās vienoties par koalīciju. Lai gan šis process jau parasti nav viegls, bet vēl grūtāks tas būs esošajā situācijā. "Mēs redzam ārkārtīgi sadrumstalotu parlamentu, kas liecina, ka mums ir ārkārtīgi sadrumstalota sabiedrība," pauda Ušakovs, piebilstot, ka vērtējot vēlēšanu rezultātus, vēlētāju atbalsts jaunajām partijām neesot liels.

Viņš arī sacīja, ka viens no iemesliem, kāpēc vēlētāju atbalsts no 23% 12. Saeimas vēlēšanās sarucis līdz nepilniem 20% 13. Saeimas vēlēšanās, ir salīdzinoši zemākā vēlētāju aktivitāte. Ušakovs uzsvēra, ka partijā pēdējos četrus gadus notiek fundamentālas pārmaiņas, tāpēc esošais rezultāts ir ļoti labs, vērtējot partiju kopumā. ""Saskaņa" ir uzvarējusi, salīdzinot ar jebkuru citu partiju," sacīja Ušakovs.

Jau vēstīts, ka parlamentā iekļuvušas partijas valdības veidošanas iniciatīvu sākotnēji grasās ļaut uzņemties populārākajiem politiskajiem spēkiem aiz "Saskaņas" – "KPV LV" un JKP, savukārt "Saskaņu" iesaistīt valdības veidošanas sarunās parlamentā iekļuvušās partijas neplāno, liecina aptaujāto politiķu paustais.

Atbilstoši jaunākajiem rezultātiem, "Saskaņa" nākamajā parlamentā iegūs 23 deputātu vietas, "KPV LV" un JKP – pa 16, "Attīstībai/Par" un "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK – pa 13, Zaļo un zemnieku savienība – 11, bet "Jaunā Vienotība" – astoņas deputātu vietas.

Gan "KPV LV", gan JKP pauduši gatavību uzņemties valdības vadīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!