Foto: LETA

Pēc otrdien notikušās divpusējās tikšanās partija "KPV LV" un Jaunā konservatīvā partija (JKP) vienojušās turpināt sarunas par nākamās valdības darāmajiem darbiem.

Nedēļu pēc pirmās kopīgās tikšanās otrdien pie viena galda atkal sēdās "KPV LV" un JKP pārstāvji. Sarunas laikā pārspriests abu partiju redzējums par to, kādā veidā vajadzētu turpināt valdības veidošanas procesu. Plānots, ka savstarpējas sarunas tiks turpinātas jau tuvākajās dienās un partijas turpinās cieši strādāt pie saturiskiem jautājumiem.

Kā pēc abu partiju tikšanās informēja "KPV LV" līderis Aldis Gobzems, partija aicina vienoties vispirms par nākamās valdības saturu. Proti, veicamajiem darbiem. Viņš atgādināja, ka "KPV LV" ir svarīgi vairāki uzstādījumi: likvidēt Koalīcijas padomi, veikt reģionālo un valsts pārvaldības reformu.

Partijas neesot pārrunājušas JKP redzējumu par koalīcijas modeli un atbildības sfēru sadalījumu, ar kuru partija nāca klajā piektdien. Gobzems uzsvēra, ka ir jāatrisina jaunās valdības veicamo darbu jautājums.

JKP premjera amata kandidāts Jānis Bordāns pauda, ka saruna par saturiskiem jautājumiem nav vēl pabeigta laika ierobežojuma dēļ, tāpēc tā tiks turpināta citā dienā. Viņš piebilda, ka JKP nav mainījusi savas domas attiecībā uz valdības veidošanu bez partijas "Saskaņa" un Zaļo un zemnieku savienības.

Valdības veidošanas procesā "KPV LV" piedāvā veidot nelielu formātu darba grupas, lai strādātu ar nākamās valdības veicamo darbu plānu. "Mūs interesē piepildīt saturu, [..] lai būtu skaidrs, ko mēs saprotam ar vienu vai otru tēzi valdības deklarācijā," skaidroja Gobzems.

Pagaidām skaidrības par topošās valdības modeli nav. "Nesteidziniet mūs, nesteidziniet arī, uzdodot šos jautājumus, uz kuriem mēs vairākas reizes esam atbildējuši. Kamēr mums nebūs saturs, tikmēr "KPV LV" uz priekšu nevarēs paiet," norādīja "KPV LV" premjera amata kandidāts.

Ziņots, ka jau otro nedēļu norisinās valdības veidošanas sarunas. Sarunas šobrīd organizē trīs politiskie spēki: "KPV LV", JKP un "Attīstībai/Par!".

Tāpat portāls "Delfi" jau vēstīja, ka piektdienas pēcpusdienā JKP nāca klajā ar savu sākotnējo redzējumu par koalīcijas modeli un atbildības sfēru sadalījumu, aicinot piecas partijas apvienoties jaunās koalīcijas izveidei Jāņa Bordāna vadībā. JKP piedāvājums paredz, ka bez premjera amata viņiem tiktu arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra un iekšlietu ministra krēsli.

Tāpat sadalījums paredz, ka partija "KPV LV" tiktu pie Satiksmes ministrijas un Ekonomikas ministrijas. Savukārt partiju apvienībai "Attīstībai/Par!" piedāvāts uzņemties atbildību par Finanšu ministriju, Veselības ministriju un Labklājības ministriju.

Nacionālajai apvienībai "Visu Latvijai!"—"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" (NA) plānots uzticēt kultūras, izglītības un zemkopības ministru amatus. "Jaunajai Vienotībai" atvēlēti aizsardzības ministra un tieslietu ministra krēsli. Savukārt lēmums par Ārlietu ministrijas pārraudzību tiktu pieņemts kopīgi.

Šo piedāvājumu potenciālie sadarbības partneri piektdien vēl nesteidza komentēt, uzsverot, ka tas ir jāizvērtē biedru starpā. "Jaunā Vienotība" un "Attīstībai/Par!" to apsprieda pirmdien. Partiju apvienība "Jaunā Vienotība" pirmdien daudzu neskaidrību dēļ vēl neteica JKP "jā" vai "nē", savukārt "Attīstībai/Par!" paplašinātajā valdes sēdes noraidīja JKP piedāvājumu.

NA biedri dažādos formātos piedāvājumu apspriedīs līdz trešdienas pēcpusdienai. Savukārt partija "KPV LV" jau izteikusi kritiku, ka JKP atkāpusies no sākotnējās vienošanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!