Foto: LETA
Par bloku veidošanu politiskie spēki vēl nerunā, pēc Jaunās konservatīvās partijas (JKP) un partiju apvienības "Attīstībai/Par!" tikšanās apliecināja Daniels Pavļuts (A/P).

"Attīstībai/Par!" līderis pauda gatavību runāt ar visām 13. Saeimā ievēlētajām partijām, izņemot "Saskaņu", vienlaikus atsevišķu sarunu procesu – paralēli JKP un "KPV LV" – apvienība nevedīs.

Pēc JKP un "Attīstībai/Par!" kopīgās tikšanās tika iezīmēti abu politisko spēku saskarsmes punkti: veselības aprūpes, tiesiskuma, kā arī nemainīga valsts drošības un ārpolitikas kursa jautājumi. Tāpat abiem politiskajiem spēkiem ir svarīgs nevienlīdzības jautājums.

Vienlaikus gan Bordāns, gan Pavļuts atzina, ka par sociālo jautājumu bloku, kurā ietilpst arī partnerattiecību regulējums, partijām redzējums atšķiras. JKP līderis gan norādīja, ka neredz, kāpēc tas varētu traucēt potenciālo abu spēku sadarbību valdībā.

Abi politiķi gan uzsvēra, ka saturiskos jautājumos kopējā sarunā neieslīga. Pavļuts atzina, ka saturiskie jautājumi būs jādiskutē valdības formēšanas gaitā. "Ir nepieciešams iziet pirmo sarunu apli ar visiem. Es saprotu, tas process ir tāds: vispirms visi runā ar visiem. Mēs esam gatavi runāt ar visām sešām partijām un blokus mēs neveidojam, to es varu jums apliecināt," atzīmēja "Attīstībai/Par!" līderis.

Jau vēstīts, ka JKP sākusi proaktīvu rīcību, lai jau tuvākajās nedēļās Valsts prezidentam Raimondam Vējonim prezentētu iespējamo valdību. Jau otrdien JKP aicināja pie sevis uz biroju partijas "KPV LV" un partiju apvienības "Attīstībai/Par!" pārstāvjus, lai apspriestu jaunās valdības veidošanu.

Otrdienas pirmajā daļā JKP tikās ar partijas "KPV LV" pārstāvjiem, savukārt pēcpusdienā JKP tikās ar "Attīstībai/Par!" pārstāvjiem. Jāatgādina, ka 13. Saeimā JKP un "KPV LV" pārstāvēs vienāds deputātu skaits, tāpēc vispirms tikās tieši šīs divas partijas.

Savukārt jau trešdien JKP aicinājusi uz tikšanos "Jauno Vienotību" un Nacionālo apvienību "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" (NA). Plānots tikties arī ar Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) pārstāvjiem.

"Es gribētu pateikt, ka mēs esam gatavi būt stūrakmens valdības veidošanas un pastāvēšanas procesā. Es redzu tam daudzus priekšnosacījumus: mūsu politika ir tiesiska un konservatīva," iepriekš skaidroja Bordāns.

Ziņots, ka apkopotie 13. Saeimas vēlēšanu rezultāti liecina, ka vēlēšanās piedalījušies 845 196 jeb 54,60% balsstiesīgo vēlētāju, kas ir par 4,3 procentpunktiem mazāk nekā 12. Saeimas vēlēšanās.

Visaugstākā vēlētāju aktivitāte bijusi Vidzemes vēlēšanu apgabalā – 60,96% vēlētāju, tai seko Kurzeme ar 55,86%, Zemgale ar 54,76%, Rīgas vēlēšanu apgabals ar 53,93% un Latgale ar 43,07% vēlētāju. Vēlēšanu iecirkņos ārvalstīs nobalsojuši 31 946 jeb 24,44% vēlētāju.

Iekļūšanai parlamentā nepieciešamo 5% barjeru pārvarējušas septiņas partijas un partiju apvienības – "Saskaņa", "KPV LV", JKP, "Attīstībai/Par!", NA, ZZS un "Jaunā vienotība".

"Saskaņai" parlamentā varētu būt 23 vietas, "KPV LV" un JKP – katrai 16 vietas, "Attīstībai/Par!" un NA – katrai 13 vietas, ZZS – 11 vietas, bet "Jaunajai Vienotībai" – 8 vietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!