Foto: DELFI
Partiju apvienība "Attīstībai/Par!" jau sākusi darbu pie topošās valdības veicamo darbu saraksta. Sarunas par paveicamo plānu "Attīstībai/Par!" trešdien sāka ar partiju apvienību "Jaunā Vienotība". Tikšanās laikā abi politiskie spēki secinājuši, ka to izpratne par veicamajiem darbiem "ir ļoti līdzīga, ja ne vienāda".

Šī jau bija otrā abu spēku divpusējā tikšanās. Un, kā uzsvēra "Attīstībai/Par!" līdzpriekšsēdētājs Daniels Pavļuts, šī tikšanās iezīmējusi jaunu fāzi topošās koalīcijas veidošanas sarunās. Saruna bijusi par un ap darbiem, kas topošajai koalīcijai un valdībai būtu veicami. Viņš atzina, ka izpratne teju par visiem politiskā spēka uzskaitītajiem darbiem "Attīstībai/Par!" un "Jaunajai Vienotībai" bijusi "ļoti līdzīga, ja ne vienāda". Tostarp jautājumos par tiesiskuma nostiprināšanu, demokrātiju, pilsonisko brīvību un valsts budžeta politiku.

Sarunas laikā arī apzinātas jomas, kuru apriešanai pie viena galda būs jāsēžas atsevišķās tikšanās reizēs. Piemēram, par veselības aprūpes modeli un atsevišķiem izglītības reformu jautājumiem.

Lai gan šobrīd sarunas par jaunas valdības tapšanu ved trīs politiskie spēki, "Jaunās Vienotības" līderis, ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens atzīst, ka tieši sarunas ar "Attīstībai/Par!" "aizgājušas vistālāk".

Tikšanās laikā abi politiskie spēki pārrunāja arī publiskajā telpā izskanējušo, ka Jaunā konservatīvā partija (JKP) varētu strādāt opozīcijā, ja koalīcija tiktu iesaistīta Zaļo un zemnieku savienība (ZZS). "Mums ir bažas par to, ka agrīnā procesa fāzē spert soļus, kas ierobežo izvēlēs brīvību vai samazina elastību, vai samazina rīcībspējīgas valdības iespējas, tas nav vēlams," uzsvēra Pavļuts. Viņš pauda, ka ir nepieciešams paturēt iespējami plašu šo potenciālo koalīcijas partneru loku.

"Jaunā Vienotība" uzskata, ka jaunievēlētajām partijām būtu jāuzņemas atbildība par valdības izveidošanu. "Situāciju, kurā vienu jau pašā sākumā virza opozīcijas virzienā, mēs neredzam kā optimālu," pauda Ašeradens. Viņš aicināja meklēt veidus, kā atgriezt JKP pie sarunu galda.

Par veicamajiem darbiem "Attīstībai/Par!" runās trešdien ar JKP, kā arī Nacionālo apvienību. Savukārt ceturtdien darbi tiks pārrunāti ar ZZS un partiju "KPV LV".

Ziņots, ka jau otro nedēļu norisinās valdības veidošanas sarunas. Sarunas šobrīd organizē trīs politiskie spēki: "KPV LV", JKP un "Attīstībai/Par!". Paralēli gan "KPV LV", gan "Attīstībai/Par!" gatavo valdības deklarācijas projektus. Katra partija gatavo savu deklarācijas uzmetumu. Plānots, ka tajā būs apkopoti gan nākamās valdības uzdevumi, gan mērķi, gan vērtības.

Tāpat portāls "Delfi" jau vēstīja, ka piektdienas pēcpusdienā JKP pirmā nāca klajā ar savu sākotnējo redzējumu par koalīcijas modeli un atbildības sfēru sadalījumu, aicinot piecas partijas apvienoties jaunās koalīcijas izveidei Jāņa Bordāna vadībā.

Šo piedāvājumu potenciālie sadarbības partneri piektdien vēl nesteidza komentēt, uzsverot, ka tas ir jāizvērtē biedru starpā. "Jaunā Vienotība" un "Attīstībai/Par!" to apsprieda pirmdien. Partiju apvienība "Jaunā Vienotība" pirmdien daudzu neskaidrību dēļ vēl neteica JKP "jā" vai "nē", savukārt "Attīstībai/Par!" paplašinātajā valdes sēdes noraidīja JKP piedāvājumu.

NA biedri dažādos formātos piedāvājumu apspriedīs līdz trešdienas pēcpusdienai. Savukārt partija "KPV LV" izteikusi kritiku, ka JKP atkāpusies no sākotnējās vienošanās. Arī tā piedāvājumam nav teikusi ne "jā", ne "nē".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!