Foto: DELFI
Reāla valdības veidošana varētu sākties vien tad, kad Valsts prezidents Raimonds Vējonis nominēs konkrētu premjera amata kandidātu, pārliecināts ārlietu ministrs, "Jaunās Vienotības" pārstāvis Edgars Rinkēvičs.

Ceturtdien Jaunā konservatīvā partija (JKP) tikās ar partiju apvienību "Jaunā Vienotība", lai 13. Saeimā ievēlētie deputāti savstarpēji iepazītos.

Pēc tikšanās ar JKP Rinkēvičs pauda, ka abi politiskie spēki vienojušies uzturēt labus kontaktus, jo abiem spēkiem jau ir laba sadarbība opozīcijā Rīgas domē. Pārsteigumu sarunās nav bijis, piebilda Rinkēvičs, sakot, ka arī "bloki" nav veidoti.

Vaicāts par valdības veidošanas sarunu procesu, ārlietu ministrs uzsvēra, ka Latvija "ir viena kārtīga tradicionāla Eiropas valsts". "Mums ir ievēlēts samērā fragmentēts parlaments, tas nav nekāds pārsteigums. Partijām ir nepieciešams laiks, lai pārrunātu jautājumus, lai runātu ne tikai par programmām, bet arī darāmajiem darbiem," situāciju iezīmēja Rinkēvičs.

Viņš uzskata, ka reālais valdības veidošanas process sāksies vien tajā brīdī, kad Valsts prezidents pēc 6. novembra – dienas, kad ir pirmā 13. Saeimas sēde, -– lems par kāda konkrēta kandidāta izvirzīšanu. Taču līdz 6. novembrim tas nav iespējams.

Rinkēvičs atkārtoti apliecināja, ka "Jaunā Vienotība" ir gatava runāt visām partijām.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka JKP izsūtījusi aicinājumu 13. Saeimā ievēlētajiem piecu partiju deputātiem tieši un nepastarpināti tikties, lai apmainītos domām par jaunās valdības veidošanas procesu.

JKP uz diskusiju aicināja visus Saeimā ievēlētos deputātus no piecām Saeimā ievēlētajām partijām, kurus politiskais spēks redz nākamās koalīcijas kodolā. Proti, Nacionālo apvienību "Visu Latvijai!"—"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" (NA), "Attīstībai/Par!", "KPV LV" un "Jauno Vienotību". No šiem politiskajiem spēkiem vien partija "KPV LV" paziņoja, ka nenāks uz tikšanos.

"Mēs pirms Saeimas sēdes nesatiksimies kā visi deputāti ar citu partiju deputātiem. Būs četri gadi. Manuprāt, katru nedēļu satiksies pietiekami daudz un regulāri, un šis satikšanās tūlīt pat, 6. novembrī, sāksies. Nekur tās nepazudīs. Paspēs vēl viens otram apnikt četru gadu laikā," iepriekš skaidroja "KPV LV" premjera amata kandidāts Aldis Gobzems.

Tāpat ziņots, ka pēc vairāk nekā 20 konstruktīvām politisko partiju divpusējām tikšanās reizēm un Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa politiskajām konsultācijām ar 13. Saeimā ievēlētajiem politiskiem spēkiem, jaunās valdības aprises vēl nav iezīmējušās.

Šobrīd – trešajā valdības veidošanas nedēļā – sarunas, pēc pašu teiktā, vada visi trīs politiskie spēki: "KPV LV", "Attīstībai/Par!" un JKP. Paralēli gan "KPV LV", gan "Attīstībai/Par!" veido nākamās valdības veicamo darbu sarakstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!