Foto: LETA

Vēlētāji, kuriem ir tikai personas apliecība, ir aicināti izņemt 13. Saeimas vēlētāju apliecības Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP).

13. Saeimas vēlētāja apliecības var saņemt no 25. septembra līdz 6. oktobrim bez maksas tajā PMLP teritoriālajā nodaļā, kur izsniegta vēlētāja personas apliecība. Pēc PMLP ziņām vēlētāja apliecība dalībai 13. Saeimas vēlēšanās nepieciešama nedaudz vairāk kā 60 000 vēlētāju, kas veido 4% no Latvijas balsstiesīgo pilsoņu skaita.

Kā informē PMLP, vēlētāju apliecību izsniegšana notiks līdz pat 6. oktobrim. Šajā dienā PMLP nodaļas nodrošinās vēlētāju apliecību izsniegšanu līdz pulksten 16.30, bet Rīgas 1. nodaļa (Čiekurkalna 1. līnija) šo pakalpojumu nodrošinās līdz pulksten 19.30.

Iepriekš CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars paredzēja, ka vēlētāju apliecību izsniegšana nav labākais risinājums. "Šis bija vienreizējs risinājums pirms četriem gadiem. Jau toreiz bija pieņemts lēmums, pieņemot šo vienreizējo risinājumu, meklēt sistemātisku risinājumu. Diemžēl tas nenonāca parlamenta dienas kārtībā," norādīja CVK priekšsēdētājs.

"Šoreiz baža ir nedaudz lielāka, jo cilvēku skaits, uz ko tas attiecas, ir ievērojami lielāks, divreiz lielāks," atklāja Cimdars. "Informācija vēlētājiem, uz kuriem tas attiecas, ir tikusi izsūtīta arī personalizēta."

Jāatgādina, ka ceturtdien un piektdien vēlētāji var nodot balsis glabāšanā.

Balsis glabāšanā ceturtdien varēs nodot no pulksten 9 līdz 12 un piektdien no 10 līdz 16. Jāpiebilst, ka ārvalstīs šāda iespēja netiek nodrošināta.

Kā skaidro CVK, glabāšanā nodotās balsis tiks ievietotas īpašā reģistrācijas aploksnē un uzkrātas atsevišķā vēlēšanu kastē. Vēlētājs, kurš nodevis balsi glabāšanā, drīkst balsot atkārtoti vēlēšanu dienā, taču tikai tajā iecirknī, kur nodevis balsi glabāšanā. Šajā gadījumā vēlētāja iepriekš nodotā balss tiks anulēta, vēlēšanu rezultātam pieskaitot vēlēšanu dienā nodoto balsojumu.

No trešdienas līdz piektdienai 58 no 954 Latvijas vēlēšanu iecirkņiem būs iespējams nodot balsi glabāšanā. Šo iespēju aicināti izmantot vēlētāji, kuri vēlēšanu laikā dosies izbraukumā uz ārvalstīm vai nevarēs ierasties iecirknī darba dēļ. Sarakstu ar 58 iecirkņiem, kur var nodot balsi glabāšanā, var atrast šeit.

Vēlētāju, kuri veselības stāvokļa dēļ nevar ierasties balsošanas telpās, aprūpētāji vai uzticības personas no 1. līdz 6. oktobrim var pieteikt balsošanu savā atrašanās vietā. Balsošana jāpiesaka vēlētāja atrašanās vietai tuvākajā iecirknī.

CVK atgādina, ka, Saeimas vēlēšanās neizmanto iepriekš izveidotus sarakstus. Vēlētāji drīkst balsot jebkurā savai atrašanās vietai tuvākajā iecirknī Latvijā vai ārvalstīs.

Ziņots, ka sestdien, 6. oktobrī, notiks 13. Saeimas vēlēšanas. Vēlēšanu iecirkņi balsotājiem būs atvērti no pulksten 7 līdz 20. Pavisam 13. Saeimas vēlēšanās darbosies 1075 vēlēšanu iecirkņi, no kuriem 954 vēlēšanu iecirkņi atradīsies Latvijā, bet 121 ārvalstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!