Foto: DELFI
Jaunās konservatīvās partijas (JKP) premjera amata kandidāts Jānis Bordāns sagaida no partiju apvienības "Attīstībai/Par!" skaidru paziņojumu par politiskā spēka pozīciju valdības veidošanas sarunās.

Vēstīts, ka pēc paplašinātās valdes sēdes pirmdienas vakarā partiju apvienība "Attīstībai/Par!" lēma nepiekrist JKP piedāvātajam valdības modelim. Politiskais spēks pārmeta JKP to, ka līdz šim nav plāna par kopīgiem paveicamajiem darbiem jaunajā valdībā.

Otrdienas pēcpusdienā Bordāns žurnālistus informēja, ka sagaida no partiju apvienības skaidru paziņojumu par viņu pozīciju.

Bordāna ieskatā "Attīstības/Par!" rīcība, runājot televīziju priekšā par to, ka it kā JKP nenodrošinot mediju brīvību un tamlīdzīgas "diezgan lielas dīvainības", ir "piektklasnieka līmenis". "Es gribētu, lai organizācija "Attīstībai/Par!" un visi viņu sponsori pasaka atklāti man un sabiedrībai, ko viņi vēlas," skaidroja JKP līderis.

Vaicāts, vai būtu gatavs strādāt valdībā, kuru vadītu "Attīstībai/Par!", Bordāns pauda, ka ir gatavs runāt par jebkādām valdības aprisēm, "kas Latvijas sabiedrībai būtu vēlami". Svarīgi arī tas, ka valdībā būtu iespējams īstenot JKP redzējumu, kura dēļ politiskais spēks vispār startēja vēlēšanās. "Proti, tas ir – agrākās politiskās tirgošanās un politiķu pirkšanas un pārdošanas politikas izbeigšana. Ja "Attīstībai/Par!" arī gatava uz šādiem soļiem, nevis deklaratīvi, bet ļoti konkrēti, mēs varam runāt par jebko," atzina JKP premjera amata kandidāts.

Ziņots, ka jau otro nedēļu norisinās valdības veidošanas sarunas. Sarunas šobrīd organizē trīs politiskie spēki: "KPV LV", JKP un "Attīstībai/Par!".

Tāpat portāls "Delfi" jau vēstīja, ka piektdienas pēcpusdienā JKP nāca klajā ar savu sākotnējo redzējumu par koalīcijas modeli un atbildības sfēru sadalījumu, aicinot piecas partijas apvienoties jaunās koalīcijas izveidei Jāņa Bordāna vadībā. JKP piedāvājums paredz, ka bez premjera amata viņiem tiktu arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra un iekšlietu ministra krēsli.

Tāpat sadalījums paredz, ka partija "KPV LV" tiktu pie Satiksmes ministrijas un Ekonomikas ministrijas. Savukārt partiju apvienībai "Attīstībai/Par!" piedāvāts uzņemties atbildību par Finanšu ministriju, Veselības ministriju un Labklājības ministriju.

Nacionālajai apvienībai "Visu Latvijai!"—"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" (NA) plānots uzticēt kultūras, izglītības un zemkopības ministru amatus. "Jaunajai Vienotībai" atvēlēti aizsardzības ministra un tieslietu ministra krēsli. Savukārt lēmums par Ārlietu ministrijas pārraudzību tiktu pieņemts kopīgi.

Šo piedāvājumu potenciālie sadarbības partneri piektdien vēl nesteidza komentēt, uzsverot, ka tas ir jāizvērtē biedru starpā. "Jaunā Vienotība" un "Attīstībai/Par!" to apsprieda pirmdien. Partiju apvienība "Jaunā Vienotība" pirmdien daudzu neskaidrību dēļ vēl neteica JKP "jā" vai "nē", savukārt "Attīstībai/Par!" paplašinātajā valdes sēdes noraidīja JKP piedāvājumu.

NA biedri dažādos formātos piedāvājumu apspriedīs līdz trešdienas pēcpusdienai. Savukārt partija "KPV LV" jau izteikusi kritiku, ka JKP atkāpusies no sākotnējās vienošanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!