Foto: DELFI
Arī Jaunā konservatīvā partija (JKP) publiskojusi savu piedāvājumu 13. Saeimas Ministru kabineta darbam. Politiskais spēks šo plānu jau 19. oktobrī iesniedza vērtēšanai Valsts prezidentam Raimondam Vējonim, informē partijā.

JKP valdes priekšsēdētājs, premjera amata kandidāts Jānis Bordāns norādījis, ka dokuments ir balstīts uz partijas priekšvēlēšanu programmu un piedāvājums varētu kalpot kā pamats topošās valdības deklarācijai. Vienlaikus viņš skaidrojis, ka "tajā ir iekļautas vairākas svarīgas prioritātes, ko esam saklausījuši no potenciālajiem partneriem divpusējo tikšanos laikā. Jau tālākajā valdības veidošanas procesā esam gatavi to papildināt un uzlabot".

Astoņu lapu garais veicamo darbu plāns ir sadalīts 11 blokos: nelokāms eiroatlantiskais kurss, bezkompromisu tiesiskums un likuma vara, efektīva valsts pārvalde, stipri reģioni un moderna lauksaimniecība, uzņēmējdarbībai draudzīga vide, cilvēks – galvenā vērtība, veselība – būsim sveiki, veseli, rīcības plāns 3x500, OIK mazināšana un energoefektivitāte, ostas, dzelzceļš, autoceļi, lidostas un latviešu valoda un diaspora.

Tiesiskums bez kompromisiem

Savā piedāvājumā JKP rosina noteikt īpašu likumu par 2% no iekšzemes kopprodukta (IKP) aizsardzības budžetam neatkarīgi no apstākļiem.

JKP iestājas pret ekonomisko bēgļu iepludināšanu Latvijā un Eiropas Savienībā (ES). Partija iestājas par dalības ES un NATO turpināšanu.

Partija rosina noteikt arī valstiski nozīmīgu amatu liegumu padomju režīma augstākā līmeņa nomenklatūras darbiniekiem.

JKP iestājas par bezkompromisu tiesiskumu. Partija rosina atteikties no ofšoriem, banku sektorā samazināt nerezidentu "netīrās" naudas ieplūšanu. Lai apkarotu korupciju un sargātu valsts drošību, partija sola padarīt efektīvāku drošības iestāžu darbu, kā arī JKP rosina sīko noziegumu dekriminalizāciju.

Piecu reģionu modelis

"Neefektīva valsts pārvalde ir būtisks iemesls tam, kāpēc sabiedrības uzticība valsts sektoram ir tik zema," uzskata politiskais spēks. "Ir strauji jāreformē valsts pārvalde, veicot auditu un ieceļot kompetentus, labi apmaksātus darbiniekus valsts un pašvaldību institūcijās un uzņēmumos."

Lai efektivizētu valsts pārvaldi, partija rosina līdzīgi kā tiesu priekšsēdētājiem, arī citiem valsts pārvaldes iestāžu vadītājiem noteikt amata termiņa ierobežojumu līdz 10 gadiem. Politiskais spēks sola apvienot Konkurences padomi ar Patērētāju tiesību aizsardzības centru un ietaupītos līdzekļus izmantot, lai audzētu iestādes finansiālo un izmeklēšanas kapacitāti. Tāpat dokumentā ir izteikta vēlme likvidēt Privatizācijas aģentūru un slēgt atlikušos privatizācijas sertifikātu kontus.

"Latvija ir pārāk sadrumstalota, un novadi pārsvarā ir mazas, neefektīvas ekonomiskas vienības. Lielāki un jaudīgāki reģioni un novadi spētu sekmīgāk risināt iekšējos sociālos jautājumus," skaidrots veicamo darbu sarakstā. Partija iestājas par stipriem un efektīviem reģioniem, tā saredz, ka Latvija varētu virzīties uz piecu reģionu modeli.

"OECD korporatīvās pārvaldības standarti pilnībā tiks attiecināti uz pašvaldību uzņēmumiem, arī tādēļ, lai piesaistītu neatkarīgus un profesionālus vadītājus. Veicināsim pašvaldību uzņēmumu akciju pārdošanu nelielā apjomā, piemēram, 10– 20% no pamatkapitāla," solīts dokumentā.

Draugi uzņēmēji

Savā veicamo darbu sarakstā partija piedāvā risinājumus uzņēmējdarbības veicināšanai, kā arī eksporta veicināšanai un zinātnes komercializācijai.

Lai veicinātu uzņēmējdarbībai draudzīgu vidi, jāpilnveido atbalsta programmas ražošanas ar augstu pievienoto vērtību uzsākšanai un eksportam. "Jāveido paredzama un Baltijas jūras reģionā konkurētspējīga nodokļu politika, samazinot darbaspēka nodokļu slogu tieši zemāko algu pelnītājiem," uzstāj JKP. Partija sola kā prioritāti atbalstīt 1,5% no IKP finansējuma atvēlēšanu zinātnei.

JKP ieskatā galvenā vērtība ir cilvēks. "Jo gudrāki, pilsoniski aktīvāki un kārtīgāki cilvēki, jo labāka un veiksmīgāka valsts," uzstāj politiskais spēks. Sadaļā par izglītību JKP sola saglabāt mazās skolas un vidusskolas nodot valsts uzraudzībā. Dokumentā pieļauts, ka jaunajiem skolotājiem varētu piedāvāt "rezidentūras principa" apmācības.

Būsim sveiki, veseli

"Būsim sveiki, veseli" – aicina JKP. Partijas ieskatā veselības aprūpes budžets jāpalielina, lai celtu nozares darbinieku algas, tomēr galvenajam uzsvaram jābūt uz reformām. "Ja veselības nozarē ieviestu modernu IT sistēmu, mazinātos iespējas viltot datus, samazinātos ēnu ekonomika un krāpšanās ar manipulāciju "virspiemērošanu"," pausts dokumentā.

"Valstij jāfinansē neierobežots skaits laikus pieejamu un pamatotu izmeklējumu, tajā pašā laikā bargi sodi jāpiemēro tiem, kas sistēmu izmanto ļaunprātīgi," uzstāj politiskais spēks. Tāpat ir jāapstādina straujā ārstniecības personāla izbraukšana. Lai to izdarītu, JKP rosina ārstu algu gada laikā celsim līdz vismaz 1700 eiro "uz rokas", bet medmāsu algas līdz vismaz 800 eiro "uz rokas".

"Nē" – azartspēlēm

Partija sola pilnībā likvidēt "spēļu elles" mikrorajonos un mazpilsētu centros. Paliks tikai dažas spēļu zāles Rīgas četru un piecu zvaigžņu viesnīcās, paredz dokuments. Savukārt no azartspēļu nodevām varētu izveidot fondu, "kas sniegs atbalstu tiem, kuri ir atkarīgi no azartspēlēm, cenšoties palīdzētu atkarības varā nonākušiem cilvēkiem un viņu ģimenēm".

Dokumentā arī iekļauts plāns "3x500", ar ko partija nāca klajā pirmsvēlēšanu laikā.

Dokumentā solīts arī samazināt OIK, lielās ostas pilnībā nodot valsts kontrolē un valsts apmaksāta izglītība līdz vidusskolai – tikai latviešu valodā, tāpat ir izklāstīta rīcība virknē citu jautājumu. Ar visu JKP dokumentu varēs iepazīties partijas mājaslapā.

Ziņots, ka jau ceturto nedēļu partijas turpina valdības veidošanas sarunas. Līdz šim aizvadītas vairāk nekā 30 tikšanās reizes, kurās ir piedalījušies vismaz divu politisko spēku pārstāvji. Šobrīd sarunas, pēc pašu teiktā, vada visi trīs jaunievēlētie politiskie spēki: "KPV LV", "Attīstībai/Par!" un JKP. Paralēli gan "KPV LV", gan "Attīstībai/Par!" veido nākamās valdības veicamo darbu sarakstu.

Otrdien Valsts prezidents Raimonds Vējonis tikās ar "KPV LV" Ministru prezidenta amata kandidātu Gobzemu, JKP premjera amata kandidātu Bordānu un partiju apvienības "Attīstībai/Par!" Ministru prezidenta amata kandidātu Arti Pabriku.

Pēc tikšanās ar kandidātiem Vējonis atzina, ka pēdējās dienās partiju sarunās par valdības veidošanu ir vērojams zināms progress. Vienlaikus prezidents uzsvēra, ka līdz jaunās Saeimas pirmajai sēdei partijām ir jāturpina intensīvas konsultācijas, lai panāktu skaidrību arī par iespējamo koalīciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!