Foto: LETA
Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (NA) un Jaunās konservatīvās partijas (JKP) sarežģīto attiecību vēsture nedrīkst traucēt konstruktīvam darbam, tā pēc JKP un NA līderu tikšanās atzina Raivis Dzintars (NA).

Pēc abu partiju tikšanās JKP līderis Jānis Bordāns žurnālistus informēja, ka sarunu gaitā noskaidrots, ka abām partijām ir kopīgs skatījums un līdzīgas nostādnes, īpaši tajos jautājumos, kas attiecas uz vērtību sistēmu. Arī Dzintars atzinīgi novērtēja abu partiju pirmo tikšanos: "Manuprāt, sarunas bija ļoti atklātas, tiešas. Mēs konstatējam, ka noteikti būs jautājumi, jo īpaši ideoloģisko vērtību blokā, kur mēs varētu sadarboties."

Vienlaikus viņš norādīja, ka pārrunāta arī abu politisko spēku sarežģītā attiecību vēsture. "Bet par to bija liela vienprātība, ka šī vēsture nevar traucēt konstruktīvam darbam. Valsts pašlaik atrodas sarežģītā situācijā ar visnotaļ sadrumstalotu valdību. Katram ir jāsper solītis pretim, lai mēs pēc iespējas ātrāk nonāktu pie rīcībspējīgas valdības, lai varētu pieņemt budžetu un turpināt īstenot to, ko mēs esam savās programmās ierakstījuši," apņēmības pilns bija NA līderis.

Vienlaikus Dzintars norādīja, ka ir pāragri runāt par nākamās valdības sastāvu, tomēr ir skaidrs, ka sadarbība ar JKP "tādā vai citādā veidā" būs.

NA sarunās bez Dzintara pārstāvēja arī 12. Saeimas deputāti Gaidis Bērziņš un Imants Parādnieks. Ņemot vērā, ka Bērziņš 13. Saeimas vēlēšanās nekandidēja un Parādnieks kandidēja, taču netika ievēlēts, Bordāns atzina, ka dotu priekšroku tikties ar partiju pārstāvjiem, kas ir ievēlēti. Tai pašā laikā viņš sacīja, ka apzinās – abi šie politiķi ir NA priekšsēdētāja vietnieki, tāpēc viņš nediktēs, kurš var vai nevar sarunās pārstāvēt NA.

Ziņots, ka priekšvēlēšanu laikā JKP un NA apmainījās skarbiem vārdiem. Piemēram, maijā raidījumā "Delfi TV ar Jāni Domburu" izskanēja, ka NA valdes loceklis un Eiropas Parlamenta deputāts Roberts Zīle, nevēlētos redzēt JKP pārstāvjus Eiropas Konservatīvo un reformistu grupā, jo "konservatīvie" ir populisti, savukārt Bordāna darbība ir destruktīva, JKP līderis atbildi parādā nepalika. Bordāns uzsvēra, ka Zīle ir daudzkārt nodevis tiesiskumu – "ļoti tiešā veidā un nelietīgi".

"Viņš personiski nolēma izslēgt mani no partijas, divas dienas pēc tam, kad es nācu klajā ar priekšlikumu reformēt maksātnespējas jautājumus," pauda "konservatīvo" līderis. Faktiski veselu gadu no NA puses neesot bijis atbalsts Bordāna iniciētajām reformām, kad viņš bija tieslietu ministrs. Tāpat Zīle esot nodevis tēvzemiešus, kuru, kā tolaik pauda Bordāns, NA faktiski vairs nav.

Jau vēstīts, ka JKP sākusi proaktīvu rīcību, lai jau tuvākajās nedēļās Valsts prezidentam Raimondam Vējonim prezentētu iespējamo valdību. Jau otrdien JKP aicināja pie sevis uz biroju partijas "KPV LV" un partiju apvienības "Attīstībai/Par!" pārstāvjus, lai apspriestu jaunās valdības veidošanu.

Savukārt trešdien JKP aicinājusi uz tikšanos NA, "Jauno Vienotību" un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) pārstāvjus.

"Es gribētu pateikt, ka mēs esam gatavi būt stūrakmens valdības veidošanas un pastāvēšanas procesā. Es redzu tam daudzus priekšnosacījumus: mūsu politika ir tiesiska un konservatīva," iepriekš skaidroja Bordāns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!