Foto: DELFI

Jau otrdien Jaunā konservatīvā partija (JKP) aicinājusi pie sevis uz biroju partijas "KPV LV" un partiju apvienības "Attīstībai/Par!" pārstāvjus, lai apspriestu jaunās valdības veidošanu, pirmdien žurnālistus informēja JKP līderis Jānis Bordāns.

Otrdienas pirmajā daļā JKP tiksies ar partijas "KPV LV" pārstāvjiem, savukārt pēcpusdienā ar "Attīstībai/Par!" pārstāvjiem. Jāatgādina, ka 13. Saeimā JKP un "KPV LV" pārstāvēs vienāds deputātu skaits, tāpēc vispirms tiksies tieši šīs divas partijas.

Savukārt jau trešdien JKP aicinājusi uz tikšanos "Jauno Vienotību" un Nacionālo apvienību (NA). Plānots tikties arī ar Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) pārstāvjiem.

Iepriekš pēc koalīcijas padomes sēdes "Jaunās Vienotības" līderis ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens, NA līderis, 12. Saeimas deputāts Raivis Dzintars un ZZS līderis, 12. Saeimas deputāts Armands Krauze žurnālistus informēja, ka sēdē vēlēšanu rezultāti nav pārrunāti. Taču visi līderi atzina, ka viņu pārstāvētie spēki neoficiāli jau uzrunāti. Politiķi gan atteicās nosaukt, kuri politiskie spēki šī brīža koalīcijas partnerus ir uzrunājuši. Visi kā viens atzina, ka sarunām ir gatavi.

Politiskie spēki jau savās valdes sēdēs pārsprieduši savas prioritātes 13. Saeimā, kuras plānots pārrunāt arī politiskajās konsultācijās ar konkurentiem. NA līderis nosauca trīs prioritātes: atbalsta demogrāfijai un ģimenēm ar bērniem turpināšana; latviešu valodas lomas stiprināšana izglītībā; kā arī lētā darbaspēka – imigrācijas jautājums.

Arī "Jaunā Vienotība" noteikusi savas prioritātes. Kā iepriekš norādījis apvienības priekšsēdētājs Krišjānis Kariņš, politiskā spēka prioritātes ir "eiroatlantiskā kursa saglabāšana, atbildīga sociālā politika un nevienlīdzības samazināšana sabiedrībā, reģionālās reformas īstenošana un ilgtspējīga sabiedrības attīstība, tostarp izglītības satura reformas īstenošana".

Ziņots, ka apkopotie 13. Saeimas vēlēšanu rezultāti liecina, ka vēlēšanās piedalījušies 845 196 jeb 54,60% balsstiesīgo vēlētāju, kas ir par 4,3 procentpunktiem mazāk nekā 12. Saeimas vēlēšanās.

Visaugstākā vēlētāju aktivitāte bijusi Vidzemes vēlēšanu apgabalā – 60,96% vēlētāju, tai seko Kurzeme ar 55,86%, Zemgale ar 54,76%, Rīgas vēlēšanu apgabals ar 53,93% un Latgale ar 43,07% vēlētāju. Vēlēšanu iecirkņos ārvalstīs nobalsojuši 31 946 jeb 24,44% vēlētāju.

Iekļūšanai parlamentā nepieciešamo 5% barjeru pārvarējušas septiņas partijas un partiju apvienības – "Saskaņa", "KPV LV", Jaunā konservatīvā partija (JKP), "Attīstībai/Par!", Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" (NA), Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un "Jaunā vienotība".

"Saskaņai" parlamentā varētu būt 23 vietas, "KPV LV" un JKP – katrai 16 vietas, "Attīstībai/Par!" un NA – katrai 13 vietas, ZZS – 11 vietas, bet "Jaunajai Vienotībai" – 8 vietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!