Foto: DELFI

Saeimas opozīcijas partija "Saskaņa" uzsākusi parakstu vākšanu Saeimas ārkārtas sēdes sasaukšanai, kurā vēlas rosināt "Citadeles" darījuma apturēšanu, sociālajā tīklā "Twitter" atklājis partijas premjera kandidāts Nils Ušakovs.

"Labējās partijas šobrīd daudz runā par valsts drošību, par apdraudējumu Latvijai. Populāra tēma. Uz šī jautājuma fona tiek pieņemti lēmumi par bankas "Citadele" pārdošanu par 63 miljoniem eiro, kurā tika ieguldīti ap viena miljarda valsts līdzekļu. Un to nosauc par labu cenu. Tik brutālas zādzības nebija pat deviņdesmitajos gados," norādījis Ušakovs.

Partijas premjera kandidāts arī apstiprināja, ka "Saskaņa" šobrīd vāc deputātu parakstus Saeimas ārkārtas sēdes sasaukšanai, lai apturētu šo darījumu.

Savukārt Privatizācijas aģentūras pārstāvis Guntis Kārkliņš noraida Ušakova aprēķinus par ieguldījumu bankā. Bankai Citadele kopumā sniegts valsts atbalsts 377,9 miljoni eiro – likviditātes atbalsts 203,7 miljoni eiro, valsts daļa bankas kapitālā 109,9 miljoni eiro un subordinētais kapitāls 64,3 miljoni eiro. Līdz šim banka ir atmaksājusi 203,7 miljonus eiro likviditātes atbalsta, kā arī procentu un citos maksājumos par valsts atbalsta izmantošanu samaksājusi 46,32 miljonus eiro. Līdz ar to valsts atbalsts "Citadele" bankā, ja pieskaita samaksātos procentus un citus maksājumus (neto atbalsts), ir sarucis par 250 miljoniem eiro, uzsver Kārkliņš.

""Saskaņa" ir gatava sadarboties šajā jautājumā ar visiem politiskajiem spēkiem, ar saviem nesamierināmajiem oponentiem. Šis ir tas brīdis, kad ir nepieciešams apvienoties. Valsts intereses ir augstākas par partiju interesēm," paziņojumā norādījis Ušakovs.

Lai sasauktu Saeimas ārkārtas sēdi ir nepieciešami 34 paraksti. "Saskaņas" Saeimas frakciju pārstāv 31 tautas kalps.

Jau vēstīts, ka valdība otrdien pēc vairāku stundu lemšanas akceptējusi ASV fonda "Ripplewood Holdings" izteikto bankas "Citadele" iegādes piedāvājumu, žurnālistus informēja valdības vadītāja Laimdota Straujuma (V), atsakoties pašlaik sniegt sīkāku informāciju par darījuma nosacījumiem.

Latvijas Televīzija pagājušajā nedēļā ziņoja, ka saskaņā ar neoficiālu informāciju "Ripplewood Holdings" par bankas iegādi izteicis vēlmi maksāt uz pusi mazāku summu, nekā to piedāvā valdība, proti, fonds izteicis vēlmi banku iegādāties par 63 miljoniem. Straujuma informāciju par darījuma summām vēlāk nosauca par kļūdainu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!