Foto: LETA

Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) atbilde uz 12.Saeimas deputāta amata kandidāta Valda Kalnozola (ZZS) sūdzību par vēlēšanu rezultātu skaitīšanu un aicinājumu veikt balsu pārskaitīšanu varētu būt zināma nākamās nedēļas sākumā, aģentūru LETA informēja CVK Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa.

Kalnozola iesniegumu CVK saņēma 8.oktobrī un sūdzībā iekļautie lietas apstākļi pašlaik tiek vērtēti un pārbaudīti. Vēlēšanu komisija vēlas pārliecināties, vai tie atbilst patiesībai, un, ja atbilst, tad cik lielā mērā, skaidroja Bērziņa.

Lai novērstu jebkādas šaubas par vēlētāju gribas patiesu atspoguļošanu un pārtrauktu Latvijai naidīgo spēku spekulācijas par jaunievēlētās Saeimas leģitimitāti, Kalnozols aicinājis CVK atkārtoti veikt balsu skaitīšanu Rīgas vēlēšanu apgabala iecirkņos, kuros nav ievērota noteiktā balsu elektroniskās skaitīšanas procedūra un tā rezultātā ir nepatiesi atspoguļota vēlētāju griba.

"Ar nožēlu nākas secināt, ka 12.Saeimas vēlēšanu rezultātu apkopošana Rīgā notikusi ar būtiskām kļūdām, kas liek apšaubīt rezultātu ticamību un ir rupjš Latvijas Satversmē noteikto pilsoņu tiesību paust savu gribu Saeimas vēlēšanās pārkāpums," uzsver Kalnozols.

Pārbaudot publiski pieejamās skenētās vēlēšanu zīmes Rīgas apgabalā, var konstatēt, ka vairākos desmitos vēlēšanu zīmju deputātu kandidātiem nav atzīmēti un pieskaitīti veiktie svītrojumi, līdzīgi kā atzīmētās un pieskaitītās "+" atzīmes, norāda deputāta amata kandidāts un min piemērus ar skenētām vēlēšanu zīmēm 81.vēlēšanu iecirknī un 26.vēlēšanu iecirknī.

Viņš vērš uzmanību, ka daudzas vēlēšanu zīmes ir ieskenētas nepilnīgi, līdz ar to vispār nav iespējams konstatēt atzīmju esamību vai neesamību. Instrukcija par vēlēšanu zīmju elektronisko skaitīšanu nosaka, ka, ja vēlēšanu zīmē vēlētāja veiktā atzīme ir neskaidra, iecirkņa komisija ar balsu vairākumu lemj par šīs atzīmes līdzskaitāmību. Vēlēšanu gaitas protokolā tiek norādīts vēlēšanu zīmes attēla numurs un pieņemtais lēmums.

"Diemžēl ir pamats uzskatīt, ka atbildīgo personu paviršības vai nolaidības dēļ balsu apkopojums Rīgas vēlēšanu apgabalā nav veikts atbilstoši vēlēšanu instrukcijām un likumiem, tāpēc patiesi neatspoguļo vēlētāju gribu," uzsver Kalnozols, kurš arī aicina nodrošināt Rīgas vēlēšanu apgabalā nodoto zīmju saglabāšanu līdz to atkārtotai pārskaitīšanai.

CVK mājaslapā publicētie provizoriskie vēlēšanu rezultāti liecina, ka Saeimā no Zaļo un zemnieku savienības saraksta varētu būt ievēlēts deputāts Māris Kučinskis (ZZS) ar 26 414 punktiem, savukārt Kalnozols varētu būt palicis pirmais aiz strīpas ar 26 394 punktiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!