Foto: LETA

Strauji tuvojoties 12.Saeimas vēlēšanām, portāls "Delfi" palīdz vēlētājiem labāk iepazīt arī tās partijas, kurām šobrīd, vadoties pēc "Delfi" lasītāju prognožu spēles datiem, vēlētāji pagaidām neprognozē iekļūšanu parlamentā.

Partijām tika uzdoti pieci vienādi jautājumi, kuri sakrīt arī "Delfi" aklo vēlēšanu jautājumiem, ar kuriem variet iepazīties šeit.

Pirmie uz jautājumiem atbild savulaik par virsmāti dēvētās  Ventspils dziednieces Anitas Pukaļevas dārzā dibinātā partija "Brīvība. Brīvs no bailēm, naida un dusmām".

Nosauciet trīs jūsuprāt primāros darbus, lai pilnveidotu vai reformētu esošo nodokļu sistēmu?

1.Progresīvais iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN) un nekustamā īpašuma nodoklis (NĪN).

2.Samazināt darba algas nodokļus, palielināt Dividenžu nodokli, ieviest 0% uzņēmuma ienākuma nodokli (UIN), re-investētai peļņai.

3.Celt neapliekamo minimumu un atvieglojumus par bērniem (arī progresīvi - jo vairāk bērnu, jo augstāki atvieglojumi).

Ja jūs ievēlēs, kādas trīs iniciatīvas jūs 12.Saeimas laikā virzīsiet, lai palielinātu veselības aprūpes pieejamību iedzīvotājiem?

1.Rosināsim darbu dalīt 2 daļās - ir jādomā par akūto problēmu risinājumu ("ugunsgrēkiem"), un par ilgtermiņu - lai nākotnē aizvien mazāk un mazāk cilvēkiem būtu veselības problēmas.

2.Ilgtermiņā mums noteikti palīdzēs - izglītojošais darbs gan ar bērniem, jauniešiem izglītības iestādēs, gan arī darbs ar pieaugušajiem un pensionāriem - kā ārpusskolas izglītība.

3.Otrs ilgtermiņa virziens ir darbs ar pārtikas kvalitāti - nekvalitatīviem/kaitīgiem produktiem pat var piemērot/palielināt akcīzes nodokli, kur iegūtie līdzekļi tiktu veltīti veselības aprūpei un pieejamības paplašināšanai.

Kādi pēc jūsu domām būtu trīs darāmie darbi, lai mazinātu informācijas plaisu starp krievu un latviešu kopienām?

1.Krievisks sabiedriskais masu medijs, TV, internets. Piedāvājumā jābūt arī atraktīvam un interesantam saturam, ne tikai ziņām vien.

2.Kopīga Latvijas vēstures izrunāšana un kopīga skatījuma meklēšana, tuvināšana.

3. Rosināt aizvien aktīvāk cilvēkus mācīties latviešu valodu, varbūt pārskatīt naturalizācijas nosacījumus - ar pieeju, ka valsts paiet solīti pretī, bet arī līdzšinējie nepilsoņi panāk solīti pretī.

Nosauciet trīs konkrētus priekšlikumus, lai šobrīd strādājošajiem saglabātu cerību, ka pēc 20-30 gadiem viņi varēs saņemt cienīgu pensiju?

1.Pirmais darbs - mums, visiem cilvēkiem, iedzīvotājiem vienoties, ko tieši mēs no valsts sagaidām, kad aizejam pensijā - kādu pensijas apmēru, kādi ir principi - kuram valsts maksā lielāku pensiju, kuram mazāku utt.

2.Otrais darbs - uzmodelēt attiecīgo situāciju, ņemot vērā mūsu demogrāfisko situāciju un nākotnes prognozes.

3.Trešais - nonākt pie konkrētiem skaitļiem, cik, kam un kā šobrīd ir jāmaksā, ja mēs gribam ilgtermiņā stabili strādājošu pensiju sistēmu, kāda ir pašu definēta. Un tad varam kopīgi novērtēt un izlemt, cik reāli mēs tādu varam sev atļauties. Un ja varam - tad visiem arī būs skaidrs cik un kāpēc jāmaksā nodokļos priekš pensijas.

Kā stiprināt valsts drošību, lai mazinātu iespējamību par "zaļo cilvēciņu" ierašanos Latvijā?

1. Viena lieta neatstāt krieviski runājošo sabiedrības daļu tikai Krievijas un pro-Krievijas mediju varā. Jāpiedāvā arī savs skatījums gan uz tagadnes, gan pagātnes notikumiem krievu valodā.

2. Jārūpējas par reģionu, īpaši Latgales attīstību - sākot no labiem ceļiem, laba interneta, līdz pat īpašiem nodokļu režīmiem, lai veicinātu nodarbinātību un uzņēmējdarbību reģionos.

3. Protams, praktiska rūpēšanās par fiziskās valsts robežas pienācīgu fizisko apsardzi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!