Foto: Delfi kolāža
Portāla "Delfi" lasītāji Saeimas vēlēšanu spēlē pēc trīs nedēļu balsojuma uzvaru prognozē "Saskaņas" politiķiem, savukārt, salīdzinot ar 15.septembra datiem, lielāko kāpumu no vadošajām partijām piedzīvojis Ingūnas Sudrabas pārstāvētais politiskais spēks.

Saraksta 4. numurs "Vienotība" piedzīvojis lielāko atbalsta kritumu, kopumā tomēr spējot saglabāt otras populārākās partijas statusu.

Spēlē, kurā "Delfi.lv" un "Delfi.ru" lasītājiem tiek dota iespēja prognozēt vēlēšanu rezultātus, 28,8% prognozējuši "Saskaņas" uzvaru, kas, pēc vēlētāju domām, 4.oktobrī tikai nedaudz pārsteigs "Vienotības" sasniegto - 26,46%. Salīdzinot ar 15.septembra rezultātiem, atbalsts "Vienotībai" kritis par 0,53 procentpunktiem.

Savukārt Sudrabas pārstāvētajai partijai "No sirds Latvijai" cilvēki prognozē 6,03 % atbalstu, kas ir par 0,24 procentpunktiem labāks rezultāts nekā 15.septembrī prognozētais vēlēšanu rezultāts.

Sīvu cīņu lasītāji paredz "Nacionālās apvienības" (NA) un Zaļo zemnieku savienības (ZZS) starpā, "nacionāļi" iegūšot 16,42 %, kas būšot tikai 0,39 procentpunktiem labāk nekā ZZS iespētais. Pārējās partijas nepārvarēšot pat 2% slieksni, uzskata "Delfi" lasītāji.

Spēles dati aprēķināti 22.septembrī, kad tajā kopumā dalību ņēmuši 2148 dalībnieki.

Portāls "Delfi" šogad papildus interesi par vēlēšanām cenšas rosināt, piedāvājot nebijušu spēli - ikvienam ir iespējas sacensties politiskajā erudīcijā ar "Delfi" Saeimas korespondentu, sociālo zinātņu doktorantu Filipu Lastovski, un veiksmes gadījumā vinnēt 3000 eiro. Kā norāda Lastovskis, vēlēšanu prognozes spēļu rezultāti mainījušies tikai nedaudz, taču tie vēl varētu neatainot vēlētāju noskaņojuma izmaiņas pēc pēdējā laika notikumiem ap bankas "Citadele" pārdošanu un neskaidrībām ar Ingūnas Sudrabas ceļojumiem uz Krieviju.

"Šobrīd priekšvēlēšanu gaisotnē teju visas partijas vienojušās kopdziesmā aktīvi vainot "Vienotību" par "Citadeles" neizdevīgu un neskaidru pārdošanu. Šī attieksme arī vērojama vairākos medijos, kuru īpašnieki un satura pasūtītāji lasītājiem var būt tikai nojaušami. Šāds scenārijs nenovēršami novedīs pie šī brīža varas partijas reitinga krišanas. Lai gan nepārtrauktās kritikas krustugunīs atrodas arī Ingūnas Sudrabas partija, tās elektorātu šķiet no sliedēm ir visai grūti izsist. Tieši pretēji, ne tikai "Delfu" dati, bet arī vadošo socioloģisko aģentūru dati liecina, ka "No sirds Latvijai" reitingam ir tendence nedaudz uzlaboties," stāsta Lastovskis.

Kā vienmēr pirms vēlēšanām "Delfi" piedāvā izsmeļošu un bagātīgu īpašo sadaļu , kurā informēsim par priekšvēlēšanu kampaņu, uzdosim kandidātiem jautājumus par būtiskākajiem tautsaimniecības, sociālajiem, drošības un citiem jautājumiem, sniegsim politikas vērotāju viedokļus, un vēl dažādos veidos palīdzēsim vēlētājam rūpīgi izsvērt, kurš pelnījis viņa vērtīgo balsi.

Šoruden, 4.oktobrī paredzētas 12.Saeimas vēlēšanas. Tāpat kā iepriekšējo reizi - uz 11. jeb ārkārtas Saeimas vēlēšanām pirms trim gadiem - iesniegti 13 saraksti. Saskaņā ar Latvijas likumiem, lai novērstu parlamentāro sadrumstalotību, Saeimā neiekļūst tie saraksti, par kuriem nodotas mazāk nekā 5% vēlētāju balsis. Tādējādi 9. Saeimā 2006. gadā ievēlēja septiņus sarakstus, 10. Saeimā 2010. gadā - piecus, bet ārkārtas Saeimā 2011. gadā - arī piecus.

Portāls "Delfi" atgādina, ka minimālais deputātu skaits, kas, partijai pārvarot 5% barjeru, iekļūtu Saeimā, ir pieci deputāti, taču praksē šis minimālais skaits, lielākoties, būs vismaz seši deputāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!