Foto: LETA
Portāla "Delfi" lasītāji Saeimas vēlēšanu spēlē septembra beigās uzvaru prognozē "Saskaņas" politiķiem, kas kopā ar "Vienotības" pārstāvjiem nu ir pamatīgi atrāvušies no pārējiem konkurentiem.

Piesummējot arī aizvadītās nedēļas balsojuma rezultātus, "Saskaņas" uzvara prognozēta ar 28,81% atbalstu, savukārt "Vienotību" atbalsts varētu būt 26,06%.  Ārkārtīgi sīvu cīņu lasītāji paredz "Nacionālās apvienības" (NA) un Zaļo zemnieku savienības (ZZS) starpā, ZZS iegūšot 16,01%, kas tikai nedaudz atpaliek no 16,25% atbalsta NA.

Konsekventi palielinājies prognozētais atbalsts arī Ingūnas Sudrabas pārstāvētajam politiskajam spēkam. Ja "Delfi" lasītāji septembra sākumā "No sirds Latvijai" paredzēja 5,79% vēlētāju atbalstu, tad septembra beigās šis rādītājs pieaudzis līdz 6,62 %.

Pārējās partijas nepārvarēšot pat 2% slieksni, neilgi pirms vēlēšanām uzskata "Delfi" lasītāji. Kopumā spēlē piedalījušies 2953 lasītāji.

Portāls "Delfi" šogad papildus interesi par vēlēšanām cenšas rosināt, piedāvājot nebijušu spēli - ikvienam ir iespējas sacensties politiskajā erudīcijā ar "Delfi" Saeimas korespondentu, sociālo zinātņu doktorantu Filipu Lastovski, un veiksmes gadījumā vinnēt 3000 eiro. Kā norāda Lastovskis, neilgi pirms vēlēšanām vēlētāji arvien drošāk uzvaru prognozē "Saskaņai", kas skaidrojams ar vāju "Vienotības" komunikācijas stratēģiju bankas "Citadele" pārdošanas gadījumā.

""Vienotība" tā arī nav atradusi pareizo pieeju kā publikai skaidrot "Citadeles" pārdošanu, līdz ar to sabiedrībai pieaug šaubas par apstākļiem, kādos banka pārdota. Esošo "Vienotības" nevarību sekmīgi izmanto oponenti, galvenokārt "Saskaņa", kuri savas priekšvēlēšanu kampaņās atvēl pamatīgu raidlaiku varas partijas kritikai. Sava veida bumeranga efekts novērojams saistībā ar Sudrabas partijas popularitāti, -  lai gan pret šo politisko spēku mērķtiecīgi tiek vadīta antikampaņa, sabiedrībā atrodas arvien vairāk un vairāk cilvēku, kuri būtu gatavi par Sudrabu balsot," norāda Lastovskis.

Kā vienmēr pirms vēlēšanām "Delfi" piedāvā izsmeļošu un bagātīgu īpašo sadaļu, kurā informēsim par priekšvēlēšanu kampaņu, uzdosim kandidātiem jautājumus par būtiskākajiem tautsaimniecības, sociālajiem, drošības un citiem jautājumiem, sniegsim politikas vērotāju viedokļus, un vēl dažādos veidos palīdzēsim vēlētājam rūpīgi izsvērt, kurš pelnījis viņa vērtīgo balsi.

Šoruden, 4.oktobrī paredzētas 12.Saeimas vēlēšanas. Tāpat kā iepriekšējo reizi - uz 11. jeb ārkārtas Saeimas vēlēšanām pirms trim gadiem - iesniegti 13 saraksti. Saskaņā ar Latvijas likumiem, lai novērstu parlamentāro sadrumstalotību, Saeimā neiekļūst tie saraksti, par kuriem nodotas mazāk nekā 5% vēlētāju balsis. Tādējādi 9. Saeimā 2006. gadā ievēlēja septiņus sarakstus, 10. Saeimā 2010. gadā - piecus, bet ārkārtas Saeimā 2011. gadā - arī piecus.

Portāls "Delfi" atgādina, ka minimālais deputātu skaits, kas, partijai pārvarot 5% barjeru, iekļūtu Saeimā, ir pieci deputāti, taču praksē šis minimālais skaits, lielākoties, būs vismaz seši deputāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!