Foto: DELFI
Trešdienas vakarā vēlētāji Latvijā aktīvi izmantojuši iespēju nodot balsi glabāšanā vēlēšanu iecirknī Rīgā, novēroja portāls "Delfi".

Ap pulksten 18 vēlēšanu iecirknī Rīgas Pārdaugavas izpilddirekcijā drūzmējās vairāki desmiti cilvēki. Rindā vien ap to laiku stāvēja ap 60 vēlētāju, rinda izveidojās pat krietni aiz durvīm.

Balsotāju vidū tas radīja neapmierinātību. Ne visi vēlētāji pacietīgi izstāvēja rindu, lai izdarītu izvēli 13. Saeimas vēlēšanās. Bija tādi, kuri iecirkni pameta līdz reģistrācijai netikuši.

Kā novēroja portāls "Delfi", balsstiesīgie bija neapmierināti ne tikai ar iecirknī izveidojušos rindu, bet arī ar balsošanas kārtību. Proti, ierodoties vēlēšanu iecirkni, jāuzrāda Latvijas pilsoņa pase vai personas apliecība kopā ar vēlētāju apliecību. Taču ne visi iecirkņa apmeklētāji par to bija informēti, līdz ar to viņiem nebija iespēja nobalsot.

Kā liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) publicētā informācija, trešdien savu balsi glabāšanā nodevuši 7868 vēlētāji. Tas ir 0,51% no visiem balsstiesīgajiem.

Trešdien vislielākā aktivitāte bija Rīgas vēlēšanu apgabalā. Tur balsi glabāšanai nodevuši 4372 balsstiesīgo.

Procentuāli augstākā aktivitāte trešdienas vakarā bijusi Siguldas novadā. Tur savu balsi nodevuši 1,35% no reģistrētajiem balsstiesīgajiem.

Ziņots, ka no trešdienas līdz piektdienai 58 no 954 Latvijas vēlēšanu iecirkņiem būs iespējams nodot balsi glabāšanā. Šo iespēju aicināti izmantot vēlētāji, kuri vēlēšanu laikā dosies izbraukumā uz ārvalstīm vai nevarēs ierasties iecirknī darba dēļ.

Balsis glabāšanā trešdien varēja nodot no pulksten 17 līdz 20, ceturtdien varēs no pulksten 9 līdz 12 un piektdien no 10 līdz 16.

Jāpiebilst, ka ārvalstīs šāda iespēja netiek nodrošināta

Kā skaidro Centrālā vēlēšanu komisija, glabāšanā nodotās balsis tiks ievietotas īpašā reģistrācijas aploksnē un uzkrātas atsevišķā vēlēšanu kastē. Vēlētājs, kurš nodevis balsi glabāšanā, drīkst balsot atkārtoti vēlēšanu dienā, taču tikai tajā iecirknī, kur nodevis balsi glabāšanā. Šajā gadījumā vēlētāja iepriekš nodotā balss tiks anulēta, vēlēšanu rezultātam pieskaitot vēlēšanu dienā nodoto balsojumu.

Sarakstu ar 58 iecirkņiem, kur var nodot balsi glabāšanā, var atrast šeit.

Vēlētāju, kuri veselības stāvokļa dēļ nevar ierasties balsošanas telpās, aprūpētāji vai uzticības personas no 1. līdz 6. oktobrim var pieteikt balsošanu savā atrašanās vietā. Balsošana jāpiesaka vēlētāja atrašanās vietai tuvākajā iecirknī.

CVK atgādina, ka, Saeimas vēlēšanās neizmanto iepriekš izveidotus sarakstus. Vēlētāji drīkst balsot jebkurā savai atrašanās vietai tuvākajā iecirknī Latvijā vai ārvalstīs.

Ierodoties vēlēšanu iecirkni, jāuzrāda Latvijas pilsoņa pase vai personas apliecība kopā ar vēlētāju apliecību. Vēlētāju apliecības personas, kurām nav pasu, var saņemt līdz 6. oktobrim bez maksas tajā Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes teritoriālajā nodaļā, kur izsniegta vēlētāja personas apliecība.

Ziņots, ka sestdien, 6. oktobrī, notiks 13. Saeimas vēlēšanas. Vēlēšanu iecirkņi balsotājiem būs atvērti no pulksten 7 līdz 20. Pavisam 13. Saeimas vēlēšanās darbosies 1075 vēlēšanu iecirkņi, no kuriem 954 vēlēšanu iecirkņi atradīsies Latvijā, bet 121 ārvalstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!