Foto: DELFI

Cienot demokrātiju, Valsts prezidentam Raimondam Vējonim valdības vadīšanai jānominē pārstāvis no politiskās partijas "KPV LV", jo vēlētājs skaidri ir parādījis savu gribu, portālam "Delfi" sacīja advokāts un Ministru prezidenta kandidāts no "KPV LV" rindām Aldis Gobzems.

Pirmdien notikusi partijas valdes sēde, kurā pārrunāta partijas tālākā rīcība. Vaicāts, vai "KPV LV" ir sagatavojusi sarakstu ar personālijām, kuras iesniegs kā kandidātus valdības vadīšanai, Gobzems sacīja, ka šis jautājums sēdē nav apspriests, taču skaidri zināms, ka partija piedāvās savas kandidatūras. Tāpat partija sēdē nav runājusi par potenciālajiem amatiem valdībā.

Satversme nosaka, ka Ministru kabinetu veido persona, kuru uz to aicina Valsts prezidents. Ministru prezidentam un ministriem viņu amata izpildīšanai ir nepieciešama Saeimas uzticība un viņi par savu darbību ir atbildīgi Saeimas priekšā. Ja Saeima izteic neuzticību ministru prezidentam, tad jāatkāpjas visam kabinetam. Ja neuzticība izteikta atsevišķam ministram, tad tam jāatkāpjas un viņa vietā ministru prezidentam jāaicina cita persona.

Ziņots, ka apkopotie 13. Saeimas vēlēšanu rezultāti liecina, ka vēlēšanās piedalījušies 845 196 jeb 54,60% balsstiesīgo vēlētāju, kas ir par 4,3 procentpunktiem mazāk nekā 12. Saeimas vēlēšanās.

Visaugstākā vēlētāju aktivitāte bijusi Vidzemes vēlēšanu apgabalā – 60,96% vēlētāju, tai seko Kurzeme ar 55,86%, Zemgale ar 54,76%, Rīgas vēlēšanu apgabals ar 53,93% un Latgale ar 43,07% vēlētāju. Vēlēšanu iecirkņos ārvalstīs nobalsojuši 31 946 jeb 24,44% vēlētāju.

Iekļūšanai parlamentā nepieciešamo 5% barjeru pārvarējušas septiņas partijas un partiju apvienības – "Saskaņa", "KPV LV", Jaunā konservatīvā partija (JKP), "Attīstībai/Par!", Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" (NA), Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un "Jaunā vienotība".

"Saskaņai" parlamentā varētu būt 23 vietas, "KPV LV" un JKP – katrai 16 vietas, "Attīstībai/Par!" un NA – katrai 13 vietas, ZZS – 11 vietas, bet "Jaunajai Vienotībai" – 8 vietas.

Tāpat vēstīts, ka parlamentā iekļuvušas partijas valdības veidošanas iniciatīvu sākotnēji grasās ļaut uzņemties populārākajiem politiskajiem spēkiem aiz "Saskaņas" - "KPV LV" un JKP, savukārt "Saskaņu" iesaistīt valdības veidošanas sarunās parlamentā iekļuvušās partijas neplāno, liecina aptaujāto politiķu paustais.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!