Foto: LETA
Ar pozitīvu attieksmi arī pret "Jauno Vienotību" Jaunā konservatīvā partija (JKP) trešdien noslēgusi pirmo valdības veidošanas sarunu posmu. Jau piektdien JKP tiksies vēlreiz ar četrām 13. Saeimā iekļuvušajām partijām – "Attīstībai/Par!", "KPV LV", "Jauno vienotību" un Nacionālo apvienību, lai iezīmētu topošās valdības modeli.

JKP pirmo valdības veidošanas sarunu posmu noslēdza, tiekoties ar partiju "Jaunā Vienotība". Līdzīgi kā ar citām partijām, arī ar "Jauno Vienotību" JKP saredzēja vairākus kopsaucējus.

"Mēs pārrunājām un guvām apstiprinājumu, ka gan viena, gan otra partija saredz, ka valdība būtu veidojama tādā veidā, lai tā būtu sekmīga," pēc sarunas uzsvēra JKP līderis Jānis Bordāns. Arī "Jaunās Vienotības" valdes priekšsēdētājs Krišjānis Kariņš atzina, ka saruna bijusi konstruktīva. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka lai gan 13. Saeima būs sadrumstalota, ir iespējams izveidot stabilu un rīcībspējīgu valdību.

Abi līderi izcēla sarunas gaitā atrastos kopsaucējus, kas būtu jāīsteno jaunajai valdībai. Proti, Latvijai jāturpina eiroatlantiskais kurss, jāīsteno sabalansēts valsts budžets, jāveicina taisnīgums un tiesiskums, kā arī ir nepieciešams turpināt izglītības reformas, novirzīt aizsardzībai 2% no iekšzemes kopprodukta un īstenot administratīvi teritoriālo reformu.

"Šobrīd mēs neesam runājuši par konkrētu koalīciju, mēs runājām par darāmajiem darbiem," uzsvēra Kariņš. "Mūsu abu politisko spēku viedokļi ir ļoti radniecīgi un līdzīgi. No "Jaunās Vienotības" viedokļa mēs redzam pamatu optimismam, ka varēs izveidot vienu stabilu, rīcībspējīgu valdību, kas virzītos šajā iepriekšminētajā virzienā."

Jau vēstīts, ka JKP sākusi proaktīvu rīcību, lai jau tuvākajās nedēļās Valsts prezidentam Raimondam Vējonim prezentētu iespējamo valdību.

Jau otrdien JKP aicināja pie sevis uz biroju partijas "KPV LV" un partiju apvienības "Attīstībai/Par!" pārstāvjus, lai apspriestu jaunās valdības veidošanu. Savukārt trešdien JKP aicināja uz tikšanos Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (NA), "Jaunās Vienotības" un Zaļo un zemnieku savienības pārstāvjus.

Līdz šim JKP radusi kopīgus saskarsmes punktus ar visām uzrunātajām partijām, izņemot ZZS. Par bloku veidošanu un konkrētu amatu dalīšanu runāts vēl netiek, iepriekš apliecināja sarunvedēji. Plānots, ka jau drīzumā sekos otrais politisko sarunu raunds, kurā tiks apspriesti jau konkrēti uzstādījumi. Jāatgādina, ka pret partiju "Saskaņa" JKP un virkne citu politisko spēku jau iepriekš novilka "sarkanās līnijas", un to sarunās par valdības veidošanu neiesaistīja.

"Es gribētu pateikt, ka mēs esam gatavi būt stūrakmens valdības veidošanas un pastāvēšanas procesā. Es redzu tam daudzus priekšnosacījumus: mūsu politika ir tiesiska un konservatīva," iepriekš skaidroja Bordāns.

Ziņots, ka apkopotie 13. Saeimas vēlēšanu rezultāti liecina, ka iekļūšanai parlamentā nepieciešamo 5% barjeru pārvarējušas septiņas partijas un partiju apvienības – "Saskaņa", "KPV LV", JKP, "Attīstībai/Par!", NA, ZZS un "Jaunā vienotība".

"Saskaņai" parlamentā varētu būt 23 vietas, "KPV LV" un JKP – katrai 16 vietas, "Attīstībai/Par!" un NA – katrai 13 vietas, ZZS – 11 vietas, bet "Jaunajai Vienotībai" – 8 vietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!