Foto: LETA
Jaunās konservatīvās partijas (JKP) sākotnējais redzējums par jaunās valdības aprisēm un atbildības sfēru sadalījumu vairs nav iespējams pat teorētiski, žurnālistiem norādīja Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"—"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" (NA) priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

"Ja mēs skatāmies formāli, Jaunā konservatīvā partija piedāvāja modeli, kurš, ņemot vērā "Attīstībai/Par!" viedokli, vairs nav iespējams pat teorētiski. Bija skaidrs noraidījums tieši šim modelim," uzsvēra NA līderis.

NA ir paudusi apņemšanos turpināt sarunas par valdības veidošanu gan ar JKP, gan "Attīstībai/Par!".

"Nacionālā apvienība nebūs tā, kas steigs zīmēt jaunas "sarkanās līnijas", jo katra jauna "sarkanā līnija" attālina mūs no mērķa izveidot stabilu valdību," uzsvēra Dzintars.

Ziņots, ka jau otro nedēļu norisinās valdības veidošanas sarunas. Sarunas šobrīd organizē trīs politiskie spēki: "KPV LV", JKP un "Attīstībai/Par!". Paralēli gan "KPV LV", gan "Attīstībai/Par!" gatavo valdības deklarācijas projektus. Katra partija gatavo savu deklarācijas uzmetumu. Plānots, ka tajā būs apkopoti gan nākamās valdības uzdevumi, gan mērķi, gan vērtības.

Tāpat portāls "Delfi" jau vēstīja, ka piektdienas pēcpusdienā JKP nāca klajā ar savu sākotnējo redzējumu par koalīcijas modeli un atbildības sfēru sadalījumu, aicinot piecas partijas apvienoties jaunās koalīcijas izveidei Jāņa Bordāna vadībā. JKP piedāvājums paredz, ka bez premjera amata viņiem tiktu arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra un iekšlietu ministra krēsli.

Tāpat sadalījums paredz, ka partija "KPV LV" tiktu pie Satiksmes ministrijas un Ekonomikas ministrijas. Savukārt partiju apvienībai "Attīstībai/Par!" piedāvāts uzņemties atbildību par Finanšu ministriju, Veselības ministriju un Labklājības ministriju.

NA plānots uzticēt kultūras, izglītības un zemkopības ministru amatus. "Jaunajai Vienotībai" atvēlēti aizsardzības ministra un tieslietu ministra krēsli. Savukārt lēmums par Ārlietu ministrijas pārraudzību tiktu pieņemts kopīgi.

Šo piedāvājumu potenciālie sadarbības partneri piektdien vēl nesteidza komentēt, uzsverot, ka tas ir jāizvērtē biedru starpā. "Jaunā Vienotība" un "Attīstībai/Par!" to apsprieda pirmdien. Partiju apvienība "Jaunā Vienotība" pirmdien daudzu neskaidrību dēļ vēl neteica JKP "jā" vai "nē", savukārt "Attīstībai/Par!" paplašinātajā valdes sēdes noraidīja JKP piedāvājumu.

NA biedri dažādos formātos piedāvājumu apsprieda līdz trešdienas pēcpusdienai. Savukārt partija "KPV LV" jau izteikusi kritiku, ka JKP atkāpusies no sākotnējās vienošanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!