Foto: F64
Politoloģe Iveta Kažoka šajā nedēļā notikušās sarunas par valdības veidošanu sauc par ļoti normālu procesu bez acīmredzami destruktīvas rīcības no atsevišķu partiju puses, vienlaikus šīs sarunas nenesot skaidrību par to, kāda varētu izskatīties jaunā valdība.

"Tur vēl nav īsti ko vērtēt, būtu šokējoši, ja pirmajā nedēļā būtu pilnīga skaidrība par jauno valdību vai, ja kāda valdība negribētu sadarboties ar citām, mēģinot panākt ārkārtas vēlēšanas. Bet tas nav noticis, un tālākais jau ir partiju pārrunu rezultāts," skaidroja politoloģe.

Vina arī piebilda, ka šobrīd nevar runāt par kādu konkrētu valdības modeli, kas baudītu atbalstu no visām partijām, kas varētu tajā iekļūt. Proti, pagaidām tikai Jaunā konservatīvā partija piedāvājusi modeli ar ministru portfeļu sadalījumu, ko citas partijas vēl nav komentējušas. Kažoka pieļāva, ka, visticamāk, ne ātrāk kā nākamās nedēļas beigās varēs runāt par konkrētiem piedāvājumiem jaunajai valdībai.

Vēstīts, ka JKP piektdien prezentējusi iespējamo jaunās koalīcijas modeli, kurā tai iedalīts Ministru prezidenta amats, kā arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra, kā arī iekšlietu ministra amats.

Koalīcijā JKP plāno aicināt vēl četras partijas – "KPV LV", "Jauno Vienotību", Nacionālo apvienību un "Attīstībai/Par!". Līdz ar to "aiz strīpas" paliktu Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) un vēlēšanās visvairāk deputāta amatus ieguvusī "Saskaņa".

Sadalījums paredz, ka partija "KPV LV" tiktu pie Satiksmes ministrijas un Ekonomikas ministrijas. Savukārt partiju apvienībai "Attīstībai/Par!" piedāvāts uzņemties atbildību par Finanšu ministriju, Veselības ministriju un Labklājības ministriju.

Nacionālajai apvienībai "Visu Latvijai!"—"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" (NA) plānots uzticēt kultūras, izglītības un zemkopības ministru amatus.

"Jaunajai Vienotībai" atvēlēti aizsardzības ministra un tieslietu ministra krēsli.

Savukārt lēmums par Ārlietu ministrijas pārraudzību tiks pieņemts kopīgi.

"KPV LV" partijas līderis Aldis Gobzemes sacīja, ka partija par šādu JKP rīcību, pāragri piedāvājot amatu sadalījumu, ir sašutusi.

Kritiku par piecu politisko spēku koalīciju iepriekš izteica partiju apvienība "Attīstībai/Par!" un NA. Šīs partijas uzskata, ka ZZS uzņemšana valdībā padarītu to stabilāku.

Ziņots, ka visu šo nedēļu risinās valdības veidošanas sarunas. Līdz šim paralēli notika divu partiju – "KPV LV" un JKP – organizētas sarunas ar pārējiem 13. Saeimā iekļuvušajiem politiskajiem spēkiem.

Jau nākamās nedēļas izskaņā Valsts prezidents Raimonds Vējonis plāno tikties ar Saeimā ievēlētajām politiskajām partijām. Tikšanās plānots sākt ar politiskajiem spēkiem, kas saņēmuši vismazāko atbalstu, savukārt sarunu noslēgumā Vējonis iecerējis tikties ar vislielāko atbalstu saņēmušajām partijām.

Ziņots, ka apkopotie 13. Saeimas vēlēšanu rezultāti liecina, ka iekļūšanai parlamentā nepieciešamo 5% barjeru pārvarējušas septiņas partijas un partiju apvienības – "Saskaņa", "KPV LV", JKP, "Attīstībai/Par!", NA, ZZS un "Jaunā vienotība".

"Saskaņai" parlamentā varētu būt 23 vietas, "KPV LV" un JKP – katrai 16 vietas, "Attīstībai/Par!" un NA – katrai 13 vietas, ZZS – 11 vietas, bet "Jaunajai Vienotībai" – 8 vietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!