Foto: DELFI
13.Saeimas vēlēšanās sestdien un trīs iepriekšējās dienās kopā nobalsojuši aptuveni 54% balsstiesīgo Latvijas pilsoņu, kas ir mazāk nekā 12.Saeimas vēlēšanās pirms četriem gadiem. Parlamenta vēlēšanu rezultātu analīze šonakt vērojama "Delfi TV ar Jāni Domburu" studijā un portāla "Delfi" teksta tiešraidē.

13. Saeimas vēlēšanām ir reģistrēti 16 partiju un partiju apvienību deputātu kandidātu saraksti, kuros kopā iekļauts 1461 deputātu kandidāts. Ar 13. Saeimas vēlēšanām reģistrētajiem kandidātu sarakstiem, ziņām par kandidātiem, priekšvēlēšanu programmām iespējams iepazīties adresē "https://sv2018.cvk.lv" un arī vēlēšanu iecirkņos. Plašāk par to, kas balsotājam jāzina par 13. Saeimas vēlēšanām, var lasīt šeit.

Saeimas vēlēšanās ir pieci vēlēšanu apgabali, no kuriem parlamentā kopā ievēlami 100 deputāti. Atbilstoši Saeimas vēlēšanu likumam katrā Saeimas vēlēšanu apgabalā ievēlamo deputātu skaitu nosaka proporcionāli vēlētāju skaitam, kāds četrus mēnešus pirms vēlēšanu dienas ir reģistrēts Iedzīvotāju reģistrā.

No Rīgas vēlēšanu apgabala 13. Saeimā ievēlēs 35 deputātus, no Vidzemes – 25, no Zemgales – 14, no Latgales – 14 un no Kurzemes vēlēšanu apgabala 12 deputātus.

Salīdzinot ar iepriekšējām Saeimas vēlēšanām ir pieaudzis no Rīgas vēlēšanu apgabala ievēlamais deputātu skaits. Kā iepriekš skaidroja Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK), tas saistīts galvenokārt ar vēlētāju skaita pieaugumu ārvalstīs, jo atbilstoši Saeimas vēlēšanu likumam ārvalstīs reģistrēto vēlētāju skaits pieskaitāms Rīgas vēlēšanu apgabala vēlētāju skaitam.

Portāla "Delfi" vēlēšanu sadaļā "Domā, spried un sver!" var sekot līdz aktuālākajām ziņām saistībā ar parlamenta vēlēšanām, reitingiem, iepazīties ar partiju programmām un kandidātiem, kā arī noskatīties 40 raidījumu ciklu "Par ko balsot?", kura vada žurnālists Jānis Domburs.

Savukārt "Delfi" rakstu sērijā "Astoņas lokomotīves" īsumā atskatās, kāds ir astoņu populārāko partiju izvirzīto premjera amata kandidātu dzīves gājums, profesionālās īpašības, rūdījums politikā, zem kādiem politisko spēku "karogiem" viņi iepriekš ir darbojušies, kā arī – ar kādiem darbiem un nedarbiem viņi iepriekš izcēlušies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!