Foto: LETA

Latvijas Reģionu apvienība (LRA) varētu strādāt koalīcijā ar pašreizējām valdību veidojošajām partijām, ja tās mainīs savus darbības principus, sacīja LRA līderis Mārtiņš Bondars. Ja pašreizējā koalīcija grib strādāt, kā līdz šim, tad politiķis neredz iespēju LRA tajā darboties.

Nākamajai valdībai, piemēram, ir jāvienojas, ka tā nenoteiks slepenību valsts īpašumu pārdošanas darījumiem. Tāpat ideāli būtu vienoties, ka premjera amatu ieņem vai nu pirms vēlēšanām izvirzītie kandidāti, vai kāds no Saeimā iekļuvušajiem deputātiem. Tāpat arī ministra amatus būtu jāieņem Saeimā ievēlētiem cilvēkiem, kas ir tikuši vētīti un ieguvuši sabiedrības uzticību, uzskata Bondars.

Viņš norādīja, ka LRA vēlēšanās ir guvusi dubultuzvaru, jo no vienas puses pārējās partijas priekšvēlēšanu laikā nevarēja apiet reģionu jautājumus un arī meklēja partnerus starp reģionu cilvēkiem. Reģionu apvienības nonākšana Saeimā vērtējama kā vēl viens panākums, tātad kopumā ir gūta dubultuzvara. Vēlētāji atbalstīja LRA par spīti visām iepriekš izplatītajām ziņām, ka politiskais spēks neiekļūs parlamentā.

LRA panākumi liecina, ka "Latvija nebūs tikai pilsēta ar parku, bet varēsim runāt par valsts un Eiropas Savienības finansējuma ieguldīšanu arī reģionu attīstībā", akcentēja politiķis.

Viņš norādīja, kas pašlaik sarunas par koalīcijas veidošanu nenotiekot. Vispirms nepieciešams sanākt kopā gan LRA pārstāvju sapulcei, gan arī jaunievēlētajiem deputātiem. LRA pārstāvju sapulci veido politiskajā spēkā ietilpstošo partiju un apvienības cilvēki - trīs no "Reģionu alianses", trīs no Vidzemes partijas un viens no Ikšķiles novada "Apvienības iedzīvotāji". Tāpat notiks savstarpējā kontaktēšanās ar partijām, ar kurām LRA ir noslēgusi sadarbības līgumus.

Bondars uzsvēra, ka no LRA ievēlētie deputāti nav balsošanas mašīnas, un jauno parlamentāriešu viedoklis ir uzklausāms un respektējams. Politiskais spēks savu sarunu grupu sarunām par koalīcijas veidošanu plāno izveidot nākamnedēļ, un LRA uzskata, ka vispirms ar potenciālajiem partneriem ir jāsāk pārrunāt darāmie darbi. Pēc tam var runāt, kas ir labākie darītāji. Sarunu sākšana ar personāliju jautājumiem "nestrādās", pārliecināts LRA līderis.

Kā ziņots, 12.Saeimā visvairāk mandātu ieguvusi partija "Saskaņa" - 24 deputātu vietas.

"Vienotība" jaunajā parlamenta sasaukumā ieguvusi 23 mandātus, Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) - 21, nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) - 17 vietas. Bondara vadītā Latvijas Reģionu apvienība (LRA) Saeimā ieguvusi astoņus deputāta mandātus, bet Ingunas Sudrabas vadītā "No sirds Latvijai" (NSL) - septiņus, šodien preses konferencē informēja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!