Foto: LETA
Valsts prezidents Raimonds Vējonis partiju apvienībai "Attīstībai/Par!" devis norādes, ka ar viņu būs jāsaskaņo topošās valdības ārlietu, aizsardzības un iekšlietu ministru kandidāti, pēc tikšanās ar prezidentu pavēstīja partiju apvienības premjera amata kandidāts Artis Pabriks.

Kā uzsvēra "Attīstībai/Par!" līderis, apvienība piedāvājusi Vējonim iepazīties ar politiskā spēka izveidoto programmu jeb darāmo darbu sarakstu iespējamajai koalīcijai. 90% no lietām, ko sarunas laikā prezidents ir atzinis par svarīgām, ir arī atrodamas "Attīstībai/Par!" veidotajā sarakstā, atzīmēja Pabriks.

"Šodien ir tieši mēnesis līdz valsts simtgadei, tāpēc mēs ļoti ceram, ka mūsu konsultācijas ar pārējām partijām vainagosies panākumiem līdz šai jubilejai," pauda partiju apvienības premjera amata kandidāts.

Tāpat viņš informēja, ka apvienība "Attīstībai/Par!" vienojusies ar Valsts prezidentu, ka neatkarīgi no tā, kurās pozīcijās politiskais spēks atradīsies, apvienība respektēs prezidenta vēlmes attiecībā uz Ārlietu, Iekšlietu un Aizsardzības ministrijām.

No prezidenta teiktā izrietējis, ka viņš ar visām 13. Saeimā ievēlētajām partijām tiksies vēl vienā sarunu aplī.

Ziņots, ka Vējonis ceturtdien uzsāka konsultācijas ar 13. Saeimā ievēlētajām politiskajām partijām par iespējamiem Ministru prezidenta kandidātiem. Ceturtdien Valsts prezidents Rīgas pilī tikās ar partiju apvienības "Jaunā Vienotība", Zaļo un zemnieku savienības, kā arī Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!" – "Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" (NA) un partiju apvienības "Attīstībai / Par!" pārstāvjiem.

Savukārt piektdien Valsts prezidentam plānotas tikšanās ar Jaunās konservatīvās partijas (JKP), partijas "KPV LV" un partijas "Saskaņa" pārstāvjiem.

Jau otro nedēļu norisinās valdības veidošanas sarunas. Sarunas šobrīd organizē trīs politiskie spēki: "KPV LV", JKP un "Attīstībai/Par!". Nepilnu divu nedēļu laikā notikušas 20 divpusējās tikšanās partiju starpā, tomēr skaidrības par jaunās valdības aprisēm vēl nav.

Paralēli gan "KPV LV", gan "Attīstībai/Par!" gatavo valdības deklarācijas projektus. Katra partija gatavo savu deklarācijas uzmetumu. Plānots, ka tajā būs apkopoti gan nākamās valdības uzdevumi, gan mērķi, gan vērtības. Paredzēts, ka politiskie spēki ar plāniem iepazīstinās Valsts prezidentu.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka pagājušās darba nedēļas izskaņā JKP nāca klajā ar savu sākotnējo redzējumu par koalīcijas modeli un atbildības sfēru sadalījumu, aicinot piecas partijas apvienoties jaunās koalīcijas izveidei Jāņa Bordāna vadībā.

Šo piedāvājumu potenciālie sadarbības partneri piektdien vēl nesteidza komentēt, uzsverot, ka tas ir jāizvērtē biedru starpā. "Jaunā Vienotība" un "Attīstībai/Par!" to apsprieda pirmdien. Partiju apvienība "Jaunā Vienotība" pirmdien daudzu neskaidrību dēļ vēl neteica JKP "jā" vai "nē", savukārt "Attīstībai/Par!" paplašinātajā valdes sēdes noraidīja JKP piedāvājumu.

NA biedri dažādos formātos piedāvājumu apsprieda līdz trešdienas pēcpusdienai. Ņemot vērā, ka "Attīstībai/Par!" nepiekrita piedāvājumam, NA atzina, ka JKP sākotnējais redzējums par jaunās valdības aprisēm un atbildības sfēru sadalījumu vairs nav iespējams pat teorētiski.

Savukārt partija "KPV LV" jau pagājušās darba nedēļās izskaņā pauda kritiku, ka JKP atkāpusies no sākotnējās vienošanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!