Foto: LETA

13. Saeimā neievēlētais Jānis Klaužs (ZZS) mutiski informējis Drošības policiju un ar iesniegumu vērsies Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK), apšaubot vēlēšanu rezultātus, vēsta laikraksts "Neatkarīgā Rīta Avīze Latvijai".

Klaužs, kurš Saeimā strādājis kopš devītā sasaukuma, uzskata, ka viņam nezināmi spēki nelikumīgi grozījuši vēlēšanu rezultātus. Proti, vēlēšanu naktī viņš ik pēc stundas CVK mājaslapā pamanījis, ka samazinājies viņam piešķirto "plusiņu" skaits". Īsi pēc pulksten 1 viņam bijuši 1246 "plusiņi", bet stundu vēlāk to skaits sarucis par 493. Līdzīgā manierē viņa partijas biedriem sarucis svītrojumu skaits.

"Esmu sapratis, ka šīs ir dīvainības, par kurām sabiedrībai jāuzzina. Man liekas, ka man ir nozagti kādi pieci simti plusu, un tas uzreiz visu maina. Es tam nevaru piekrist, ka man pazūd plusi, bet saraksta biedriem pazūd mīnusi. Ir skaidrs, ka kāds ir pieslēdzies pie sistēmas, jo plusu var palikt tikai vairāk, ne mazāk, bet te noticis savādāk," laikrakstam teica politiķis Klaužs.

Viņš par savām aizdomām mutiski informējis Drošības policiju. Iesniegumu saņēmusi arī CVK, kuras vadītājs Arnis Cimdars laikrakstam pauda, ka politiķa satraukumu raisījusi jaunā balsu skaitīšanas metodoloģija.

Proti, iepriekšējās vēlēšanās apkopoja vēlēšanu iecirkņu pilnībā pārbaudītos un apstiprinātos protokolus, bet šajās vēlēšanās elektroniski reģistrēja un kopējā, CVK interneta vietnē publiski pieejamajā datu bāzē ievadīja jau protokolus, kuri pārbaudīti tikai vienu reizi.

Ja kādā vēlēšanu iecirknī protokolā konstatēja kļūdu, tad viss protokols ar tajā iekļautajām balsīm, "plusiem" un svītrojumiem no datu bāzes izņemts, bet atpakaļ iekļauts tikai pēc kļūdu novēršanas.

Cimdars domā, ka Klaužs pamanījis tieši to brīdi, kad kļūdu dēļ no sistēmas izņem vairākus protokolus.

CVK mājaslapā pieejamā informācija liecina, ka Klauža saņemtie 1673 "plusiņi" un 1539 svītrojumi saglabājuši viņam ceturto vietu ZZS sarakstā Latgales vēlēšanu apgabalā. No šī apgabala ievēlēti divi ZZS biedri – Jānis Dūklavs un Janīna Jalinska.

Ziņots, ka apkopotie 13. Saeimas vēlēšanu rezultāti liecina, ka iekļūšanai parlamentā nepieciešamo 5% barjeru pārvarējušas septiņas partijas un partiju apvienības – "Saskaņa", "KPV LV", JKP, "Attīstībai/Par!", NA, ZZS un "Jaunā vienotība".

"Saskaņai" parlamentā varētu būt 23 vietas, "KPV LV" un JKP – katrai 16 vietas, "Attīstībai/Par!" un NA – katrai 13 vietas, ZZS – 11 vietas, bet "Jaunajai Vienotībai" – 8 vietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!