Foto: LETA
Neraugoties uz to, ka 12.Saeimas vēlēšanās vēlētāju aktivitāte ir zemākā neatkarīgās Latvijas vēsturē, tā ir vērtējama kā laba, uzskata politologs Filips Rajevskis.

Rajevskis uzsvēra, ka nevajadzētu salīdzināt 12.Saeimas un 11.Saeimas vēlēšanu, kur piedalījušies 59,45% balsstiesīgo, aktivitāti, jo tās bija ārkārtas vēlēšanas, kurās pēc bijušā prezidenta Valda Zatlera (RP) rīkojuma "iedzīvotāji bija ļoti pacilāti un apņēmības pilni".

Vēlēšanu aktivitāte liecina, ka cilvēki nav vienaldzīgi pret notiekošo valstī, kā arī uztraucas par tās nākotni, skaidroja Rajevskis.

Politologs uzskata, ka galvenie dzinuļi piedalīties vēlēšanās bija notikumi Ukrainā, kā arī ģeopolitiskā nedrošība. Viņš pauž, ka nedrošības faktors vēlētāju izvēli, iespējams, ietekmējis pat neapzināti. Tāpēc vēlētāji biežāk izvēlējušies balsot par partijām, kas uzsver valsts drošības jautājumus, kā arī atbalstījuši esošo valdību.

Tomēr jaunu partiju iespējamo iekļūšanu 12.Saeimā Rajevskis skaidro kā protestu.

""No sirds Latvijai" ir protesta vēlētājs, savukārt Latvijas Reģionu apvienības elektorāts uzsver neapmierinātību ar situāciju reģionos," norādīja Rajevskis. Viņš atzīmē, ka tieši neapmierinātība ar notiekošo valsts reģionos ļāvusi Latvijas Reģionu apvienībai saņemt ievērojamu balsu skaitu. Šāda vēlētāju izvēle norāda, ka valdībai vajadzētu pievērst lielāku uzmanību notiekošajam reģionos, nevis koncentrēties uz galvaspilsētas notikumiem, skaidroja Rajevskis.

Jau ziņots, ka šodien kopumā Latvijā nobalsojuši vismaz 887 000 cilvēku, kas ir vairāk nekā 57% no visiem jeb 1 552 235 balsstiesīgajiem vēlētājiem, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) apkopotie rezultāti par 950 no kopumā 954 vēlēšanu iecirkņiem. Vislielākā vēlētāju aktivitāte bijusi Rīgā, kur savu balsi atdevuši 287 000 vēlētāju jeb 69,65% no kopējā apgabalā reģistrētā vēlētāju skaita. Vidzemē nobalsojuši 251 000 cilvēku, kas ir 62,42% no kopējā balsstiesīgo skaita.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!