Foto: LETA

Tikai trešdaļai līdzšinējo Saeimas deputātu izdevies gūt vēlētāju uzticību un tikt pārvēlētiem nākamajā sasaukumā. Daļa nepārvēlēto deputātu sola arī turpmāk palikt uzticīgi politikai, citi atjaunos profesionālo darbību, ceturtdien vēsta LTV raidījums "Panorāma".

Līdzšinējās Saeimas pilnvaras beigsies 6. novembrī. Līdz ar pilnvaru beigām, daudziem parlamentāriešiem būs jāmeklē arī jauns darbs.

Saeimas ārpusfrakciju deputāts Ringolds Balodis, kurš 12. Saeimā iekļuva no partijas "No sirds Latvijai" saraksta, klāstīja, ka viņš ir Latvijas Universitātes profesors un advokāts, un pēc Saeimas pilnvaru beigām "vairāk jāstrādā nacionālo ideju vārdā". Viņš pieļauj iespēju atjaunot advokāta darbu, vai arī darīt kaut ko citu paralēli profesora darbam.

Saeimas ārpusfrakciju deputāts Anrijs Matīss, kurš 12. Saeimā ievēlēts no "Vienotības", bet 13. Saeimas vēlēšanās startēja no "Saskaņas" saraksta, LTV atzina, ka pametīs politiku. Viņš arī papildināja, ka ir jāizvērtē kļūdas, jādomā, kā rīkoties, bet ar politiku viņš droši vien nenodarbosies, jo "daudz kas cits darāms".

Partijas "Vienotība" 12. Saeimas frakcijas vadītājs, ārsts Hosams Abu Meri raidījumā atklāja, ka turpinās darbu medicīnā, vairāk strādās savā praksē, un pacienti būs priecīgi, ka nebūs jāgaida mēnesis līdz pieņemšanai. Viņš arī turpinās darbu "Vienotības" valdē.

Latvijas Reģionu apvienības Saeimas frakcijas deputāte Inga Bite pastāstīja, ka sākumā vēlas atgūties un veltīt laiku bērniem, tad "domāšu tālāk", bet par turpmāku darbību politikā viņa vēl nezina.

Jauna nodarbošanās būs jāmeklē arī tiem, kuri jau pirms vēlēšanām izlēma paši nekandidēt.

Raidījumā skaidro, ka Saeimas deputāts no Nacionālās apvienības Gaidis Bērziņš pastāstīja, ka atjaunos advokāta darbību, un arī negrasās pamest politiku, būs aktīvs NA biedrs.

Savukārt no "Vienotības" ievēlētais Saeimas ārpusfrakciju deputāts Dzintars Zaķis norādīja, ka viņa turpmāka nodarbošanās ir viņa darīšana, un "plašākai sabiedrībai diez vai no manis taps zināma". Viņš gan atzina, ka politika viņu interesē un interesēs arī turpmāk, bet "kā tieši un kādā līmenī, laiks rādīs".

Saeimā ir tikai viens deputāts, kuram, nākamā 13. Saeima būs jau devītā Saeima pēc kārtas, kurā viņš ievēlēts – tas ir "Saskaņas" Saeimas frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs. Viņš ironizēja, ka pats par sevi nebalsotu, un atzina, ka pēc tik ilgiem gadiem parlamentā mainās tas, ka kādreiz viņam bija atbildes uz visiem jautājumiem, kā jaunajiem, kas tagad ienāk Saeimā, bet "tagad par visu sāku vairāk šaubīties".

Jaunievēlētās Saeimas deputāti darbu sāks 6. novembrī ar zvēresta došanu un savu pilnvaru apstiprināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!