Foto: LETA

Partijas "Latvijas attīstībai" līderim Einaram Repšem ir ļoti žēl, ka turpmākos četrus gadus netiks īstenots partijas piedāvājums veselības aprūpes reformā, jo šī problēma ir visvairāk sasāpējusi. Šādi Repše aģentūrai LETA komentēja provizoriskos vēlēšanu rezultātus.

Tāpat būtu svarīgi nemainīt nodokļu likmes līdz pat sešām reizēm gadā, nepaaugstināt nodokļus, sacīja Repše.

Viņš piebilda, ka, spriežot pēc vēlētāju aptaujas rezultātiem, ir maza cerība arī uz izglītības kvalitātes uzlabošanu.

"Valdības jau aptuveni 20 gadus ir mocījušās ar veselības aprūpi, bet nekas nav izdarīts, jo visu mēģināts darīt kļūdainu modeļu ietvaros. Visticamāk, arī tagad jaunā valdība nebūs gatava mainīt šo modeli, prasīs pielikt šai nozarei vēl mazliet naudas. Esošo veselības aprūpes sistēmu nevar uzlabot, pieliekot tai klāt vēl papildu naudu," uzsvēra Repše.

Komentējot vēlētāju aptaujas rezultātus, Repše sacīja, ka ir pozitīvi, ka "Saskaņa" nav uzvarējusi vēlēšanās. Viņš pauda pārliecību, ka darbu turpinās līdzšinējā koalīcija, taču pieļāva, ka ir iespējamas kādas izmaiņas atkarībā no vēlēšanu rezultātiem. Viņš norādīja, ka, visticamāk, valdību veidos "Vienotības" izvirzīts premjera amata kandidāts.

"Gribētos, lai jaunā vadība būtu drosmīgāka, mainītu tās lietas, kuras ir jāmaina, bet nemainītu tās, kuras nav jāmaina. Gribētos novēlēt kļūt drosmīgākiem tieši izglītības un veselības jomā, kā arī uzņēmējdarbības vides uzlabošanā," teica Repše.

Jautāts, kāpēc partijai "Latvijas attīstībai" bijis tik vājš rezultāts, Repše norādīja, ka vēlēšanas ir vēlēšanas un viņš nevar komentēt vēlētāju izvēles iemeslus. Tomēr viņš atzina, ka partijas "Latvijas attīstībai" programma atzīta par vienu no labākajām, partija nākamos četrus gadus turpinās strādāt pie programmas, aicinās valdošo koalīciju nepieļaut kļūdas, nodrošināt nodokļu nemainību ne biežāk kā reizi četros gados un visvairāk uzmanības pievērst veselības aprūpei.

Partijas "Latvijas attīstībai" birojā vēlēšanu rezultātus diezgan klusā gaisotnē sagaidīja aptuveni 30 cilvēku, novēroja aģentūra LETA.

Kā ziņots, aģentūras LETA sadarbībā ar "Latvijas Neatkarīgo televīziju" (LNT) un Rīgas Stradiņa universitāti (RSU) veiktā nobalsojušo vēlētāju aptauja pie iecirkņiem liecina, ka 12.Saeimas vēlēšanās sestdien ir uzvarējusi valdošā koalīcija, kurā darbojas "Vienotība", Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK).

Aptaujā 23,8% savu izvēli vēlēšanās izdarījušo cilvēku atbildējuši, ka balsojuši par "Vienotību", bet par partiju "Saskaņa" balsojis 21,6% aptaujāto. Par ZZS savu balsi atdevuši 19,4% vēlētāju, bet par VL-TB/LNNK nobalsojuši 18,5% aptaujāto vēlētāju.

Tāpat 5% barjeru vēlēšanās varētu būt pārvarējusi Latvijas Reģionu apvienība (LRA), par kuru balsojuši 6% aptaujāto, un šovasar izveidotā partija "No sirds Latvijai" (NSL), par kuru savu balsi atdevuši 5,4% aptaujāto vēlētāju.

Pārējās partijas saskaņā ar aptaujas datiem 5% barjeru, lai iekļūtu Saeimā, nav pārvarējušas. Par Latvijas Krievu savienību balsojuši 1,3% aptaujāto vēlētāju, par "Vienoti Latvijai" balsi atdevis 1,1%, par "Latvijas attīstībai" - 0,8%, par Jauno konservatīvo partiju - 0,7%.

1% aptaujāto norādīja, ka vēlēšanās ir piedalījušies, bet nav nobalsojuši, proti, urnā iemetuši nederīgu vēlēšanu zīmi, piemēram, tukšu aploksni, vai arī tikai reģistrējušies, bet nebalsoja.

Kopumā tika aptaujāti 6418 vēlētāji, no kuriem derīgas atbildes sniedza 5025 vēlētāji, bet neatbildēja 1393. Vidēji vairāk nekā pārējā Latvijā uz jautājumu par balsojumu neatbildēja vēlētāji Latgalē.

Metodoloģisko atbalstu aptaujas veikšanā sniedz tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centrs SKDS.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!