Foto: Shutterstock

Satversmes aizsardzības birojs (SAB) ir saņēmis partiju izvirzīto premjera amata kandidātu Alda Gobzema, Arta Pabrika un Jāņa Bordāna dokumentus, lai izvērtētu šo personu atbilstību pielaides valsts noslēpumam saņemšanai.

SAB pārstāve Iveta Maura pastāstīja, ka birojs saņēmis trīs personu aizpildītās aptaujas lapas un birojā ir sākta pirmspārbaude par viņu atbilstību augstākās kategorijas speciālās atļaujas pieejai valsts noslēpumam saņemšanai.

"Ja SAB konstatēs, ka ir saskatāmi riski atļaujas saņemšanai, tad birojs informēs Valsts prezidentu, kuram ir tiesības nosaukt premjera amata kandidātu. Personu pirmspārbaude tiks veikta maksimāli īsā termiņā. Ja prezidents premjera amatam nominēs vienu no šīm personām, tad SAB pabeigs pārbaudi un biroja direktors pieņems atbilstošu lēmumu," norādīja Maura.

SAB prognozē, ka personu izvērtēšanas process notiks "maksimāli īsā termiņā", proti, ne ilgāk kā pāris nedēļās, taču konkrētus datumus SAB nemin.

Ministru kabineta noteikumi paredz, ka personām SAB iesniedzamajā aptaujas lapā jāieraksta zināma un noskaidrojama informācija. Pārbaudāmajiem aptaujas lapā, piemēram, jāpiemin darbavietas, kurās strādāts pēdējo 15 gadu laikā. Tāpat jāatklāj ziņas par ģimenes locekļiem, radiniekiem. Tāpat jāatbild vai pēdējo piecu gadu laikā persona bijusi dalībnieks kriminālprocesā. Personai arī jāatklāj vai viņai un radiniekiem bijuši kontakti ar ārvalstu specdienestiem. Tāpat jāatklāj vai tiek uzturēts regulārs kontakts ar ārpus ES un NATO valstīm dzīvojošām personām.

Aptaujas lapas pēdējā jautājumā jāatbild par to, vai personas rīcībā ir fakti vai pieņēmumi, kas varētu tikt izmantoti pret viņu vai ģimenes locekļiem šantāžas nolūkos.

Ja birojam rodas kādi papildus jautājumi par pārbaudāmo informāciju, tad uz interviju var tikt uzaicināta pārbaudāmā persona, norādīja SAB pārstāve.

Likumā minēti septiņi argumenti, kāpēc pieeja konfidenciāliem, slepeniem un sevišķi slepeniem valsts noslēpuma objektiem tiek personai liegta.

Pielaidi, piemēram, nevar izsniegt, ja persona iesniegusi atteikumu no Latvijas pilsonības, personas rīcībspēja ir ierobežota likumā noteiktajā kārtībā, persona bijusi notiesāta par noziegumu un atrodas uzskaitē sakarā ar apreibinošu vielu atkarību.

Tāpat pielaidi, piemēram, atsaka, ja persona bijusi padomju specdienestu un ārpus ES un NATO esošu drošības dienestu darbinieks. Pielaide nepienākas arī personai, par kuru pārbaudes gaitā ir konstatēti fakti, kas dod pamatu apšaubīt tās uzticamību un spēju saglabāt valsts noslēpumu.

Jau ziņots, ka Valsts prezidents Raimonds Vējonis pēc pagājušās nedēļas otrajā pusē notikušajām konsultācijām ar 13. Saeimā ievēlētajām partijām paziņoja, ka Ministru prezidenta amatam turpinās izvērtēt "Attīstībai/Par!" pārstāvja Pabrika, "KPV LV" pārstāvja Alda Gobzema un JKP pārstāvja Bordāna kandidatūras.

Valsts prezidents sagaida, ka turpmākajā politisko partiju konsultāciju laikā tiks panākta vienošanās par vairākuma atbalstu vienam no šiem kandidātiem.

Vējonis arī uzsvēra, ka izvirzīs tikai tādu Ministru prezidenta amata kandidātu, par kuru nebūs šaubas par viņa iespējām saņemt atļauju pieejai valsts noslēpumam. Lai noskaidrotu iespējamību saņemt atļauju pieejai valsts noslēpumam, viņš aicinājis visus trīs potenciālos premjera amata kandidātus iesniegt nepieciešamos dokumentus.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!