Foto: Shutterstock
Latvijas Studentu apvienība (LSA) sadarbībā ar Latvijas Rektoru padomi (LRP) un Latvijas Jauno zinātnieku apvienību (LJZA) organizē publisku diskusiju-debates ar septiņām politiskajām partijām un partiju apvienībām, kas iesniegušas kandidātu sarakstus 13. Saeimas vēlēšanām. Debašu tēma – augstākā izglītība un zinātne.

Debates norisināsies 12. septembrī no pulksten 15.00 līdz 17.00 Latvijas Universitātes Lielajā aulā (Raiņa bulvārī 19). Sadarbībā ar informatīvajiem atbalstītājiem – Latvijas Universitāti un ziņu portālu "Delfi" – tiks nodrošināta arī tiešraide interneta vidē.

Debatēs piedalīsies septiņu politisko partiju vai partiju apvienību pārstāvji. Tie ir Kārlis Šadurskis (V), Evija Papule (S), Juris Pūce (A/P), Ritvars Jansons (NA), Atis Zakatistovs (KPV LV), Inese Āboliņa (ZZS) un Dagmāra Beitnere-Le Galla (JKP). Piedalīties pasākumā, kā skaidro LSA pārstāvji, tika aicinātas tās nacionāla mēroga politiskās partijas, kas iesniegušas savus kandidātu sarakstus Centrālajā vēlēšanu komisijā un kas jūlija SKDS sabiedriskās domas pētījumos par politisko partiju reitingiem pirms neizlēmušo balsu proporcionālas sadalīšanas pārsniegušas 2% vēlētāju atbalstu.

Diskusijas sākumā katra politiskā spēka pārstāvim tiks piedāvāta iespēja sniegt īsu uzrunu klātesošajiem, iepazīstinot ar sevi un sava pārstāvētā politiskā spēka redzējumu. Tālāk sekos debašu daļa, sniedzot atbildes uz studējošajiem un zinātniekiem interesējošiem jautājumiem. Debates noslēgsies ar atbildēm uz skatītāju uzdotajiem jautājumiem.

Diskusiju laikā tiks aplūkoti jautājumi, kas skar politisko spēku redzējumu par valsts finansējuma sadali augstākajai izglītībai un zinātnei, augstākās izglītības ārējās un iekšējās kvalitātes nodrošināšanas sistēmas pilnveidi, izmaiņām studiju un studējošā kreditēšanas sistēmā, studiju procesa internacionalizāciju un augstākās izglītības eksportu, valodu lietojumu augstākajā izglītībā, mūžiglītības, kompetenču izglītības un studentcentrētas izglītības ieviešanu Latvijā, nostāju attiecībā uz stipendiju sadales principiem, sociālā atbalsta mehānismiem studējošajiem un jaunajiem zinātniekiem, augstākās izglītības un zinātnes sinerģiju, izcilības veicināšanu pētniecībā, zinātnes un tautsaimniecības sasaisti, inovāciju vides pilnveidi, pētījumu izmantošanu politikas veidošanā, kā arī nākotnes redzējumu par sadarbību ar sociālajiem partneriem, piemēram, Latvijas Studentu apvienību, Rektoru padomi un Latvijas Jauno zinātnieku apvienību. Turklāt skatītājiem būs iespēja uzdot sev svarīgos jautājumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!