Foto: F64

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) noliedz, ka Ārlietu ministrija (ĀM) būtu kādā veidā draudējusi "Saskaņas" pārstāvjiem, kas rīkoja aģitācijas pasākumu Berlīnē strādājošajā restorānā "Lido". Sarunā ar "Delfi" ārlietu ministrs skaidroja, ka partijas sūdzības ir nepamatotas, un tā nebija saskaņojusi aģitācijas pasākumu noteiktajā kārtībā.

Iepriekš "Saskaņa" žurnālistus informēja, ka vērsusies tiesībsargājošajās institūcijās, lūdzot izvērtēt ārlietu ministra Rinkēviča rīcību, izsakot draudus un cenšoties kavēt "Saskaņas" demokrātisku priekšvēlēšanu kampaņu ārvalstīs.

"Šajās dienās "Saskaņas" pārstāvji, arī es, tiekamies ar Latvijas pilsoņiem Londonā, Mančesterā, Berlīnē. Ārlietu ministrs Rinkevičs rupjā veidā cenšas šīs tikšanās traucēt. Nonācis pat tik tālu, ka restorānā "Ķirsons" ieradies Latvijas vēstniecības Berlīnē pārstāvis un sācis draudēt ar policiju. Skaisti?" paziņojumā norāda partijas līderis Nils Ušakovs.

"Šādiem ministriem ir pienācis laiks atstāt politiku. Taču par likuma pārkāpumu ir jāatbild. Tāpēc par ministra rīcību mēs vērsāmies KNAB un Ģenerālprokuratūrā, kā arī informējām par to ES valstu vēstniecību pārstāvjus," norāda Ušakovs.

Šāda darbība, pārliecināts ir Ušakovs, uzskatāma par klaju sabotāžu un "parāda arī Vācijas likumdošanas normu nezināšanu. Tās nosaka, ka iekštelpās rīkotiem priekšvēlēšanu politiskajiem aģitācijas pasākumiem īpaša atļauja nav nepieciešama."

Ārlietu ministrs partijas paziņojumu saista ar centieniem iegūt popularitāti vēlēšanu laikā.

"Pirmkārt, acīmredzot tā ir pirmsvēlēšanu psihoze un histērija. Ne reklāmas, ne visas fotogrāfijas uz autobusu aizmugurēm īsti neder, tāpēc ķeras pie jaunām metodēm. Otrkārt, "Saskaņa" un Ušakovs ar šo paziņojumu demonstrē absolūtu nekompetenci un likuma nezināšanu. Treškārt, Ārlietu ministrija jau 17. augustā nāca klajā ar paziņojumu un aicināja visām partijām, ka, ja tās lemj par savu dalību kādā aģitācijā ārpus Latvijas robežām, tad jāinformē Ārlietu ministriju vai vēstniecību. Tā nav mūsu iegriba, ka daudzās valstīs ir savs regulējums, kādā veidā tiek saskaņotas šāda veida aktivitātes. Iedomāsimies, kas būtu, ja Ušakova kunga draugi no partijas "Vienotā Krievija" izdomātu braukt uz Rīgu, Maskavas namu, aģitēt par sevi? Pirmais jautājums būtu, kādā veidā viņi to dara. Tieši Vācijā ir visstriktākie noteikumi, kā šādus jautājums kārto. Vēstniecība tieši saņēma Vācijas cirkulāro notu, kurā skaidri norādīts, ka šāda veida pasākumi ir jāsaskaņo vismaz 10 dienas pirms," skaidroja Rinkēvičs.

"Jāsaņem attiecīgās Vācijas iestādes akcepts. Cik es zinu, tas nav izdarīts. Cik es zinu, šie cilvēki ir ignorējuši visus brīdinājumus," sacīja Rinkēvičs, piebilzdams, ka nevienā brīdī ne viņš, ne vēstniecības darbinieki Berlīnē partijas pārstāvjiem nav izteikuši draudus.

"Mēs viņus informējām. Protams, ja ir kādas problēmas, mums jau būs viņiem jāpalīdz, jo palīdzam visiem neatkarīgi no politiskās pārliecības. Cik es saprotu, kungi neko nav darījuši. Viņi ir izdomājuši savu nekompetenci segt ar pretuzbrukumu," sacīja ministrs.

Mēra preses pārstāve Laila Ivāna aģentūrai LETA skaidroja, ka mērs devies darba komandējumā, bet tikšanās ar vēlētājiem iecerētas pēc oficiālā darba laika.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!