Foto: LETA
13. Saeimā ievēlētie deputāti konceptuāli vienojušies par politisko spēku izvietojumu Saeimas sēžu zālē. Kā ierasts zāles kreisajā malā sēdēs "Saskaņas" pārstāvji, savukārt labajā – Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"—"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" (NA) pārstāvji.

13. Saeimā ievēlēto politisko organizāciju pārstāvju sanāksmē katru politisko spēku pārstāvēja divi jaunievēlētie deputāti. Sanāksmi vadīja 12. Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA). Sēdes sākumā Saeimas priekšsēdētāja aicināja godāt parlamentārisma un demokrātijas tradīcijas. 13. Saeimas pirmā sēde norisināsies 6. novembrī pulksten 10, vienojās sanāksmes dalībnieki.

Vislielākās diskusijas raisīja jautājums par ievēlēto pārstāvju izvietojumu Saeimas sēžu zālē. Mūrniece aicināja cienīt parlamentārisma tradīcijas, kas paredz, ka sēžu zālē politiskie spēki izvietoti no kreisā flanga partijām zāles kreisajā pusē līdz labā flanga politiskajiem spēkiem labajā pusē.

Viņa arī ieskicēja savu sākotnējo variantu, tas apmierināja visus, izņemot partijas "KPV LV" pārstāvjus. Artuss Kaimiņš ("KPV LV") informēja, ka iebilst pret šādu variantu. Viņš norādīja, ka vēlas virzīties uz NA pusi. Proti, tuvāk labajam flangam, nevis kreisajam.

Šāds pavērsiens radīja sašutumu gan Raivim Dzintaram (NA), gan Raimondam Bergmanim (ZZS), abi politiķi aicināja ievērot parlamentārisma tradīcijas. Tomēr "KPV LV" iestājās par savu. Pēc salīdzinoši neilga laika politiskie spēki konceptuālie vienojās par to izvietojumu Saeimas sēžu zālē. Politisko spēku izvietojums, sākot no kreisās puses, zālē būs šāds: "Saskaņa", Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), "Jaunā Vienotība", "Attīstībai/Par!", "KPV LV", Jaunā konservatīvā partija (JKP) un NA.

Sākotnēji ieskicētais variants, kurš atbilst parlamentārisma tradīcijām un kuram nepiekrita Kaimiņš, paredzēja, ka "KPV LV" sēdētu tur, kur pēc jaunā varianta sēž "Jaunā Vienotība".

Sanāksmē tika pārrunāta arī virkne tehnisku dabas jautājumu. Tajā tika saskaņots 13. Saeimas pirmās sēdes darba kārtības projekts. Tāpat pārstāvji vienojās deleģēt no katras partijas pa vienam pārstāvim pagaidu Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijai.

Saskaņā ar Satversmē noteikto jaunievēlētās Saeimas pirmo sēdi atklās un līdz 13. Saeimas priekšsēdētāja ievēlēšanai vadīs 12. Saeimas priekšsēdētāja Mūrniece. Plānots, ka sēdes sākumā jaunievēlēto parlamentu uzrunās arī Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Mūrniece sēdi vadīs līdz brīdim, kad 13. Saeima ievēlēs jaunu priekšsēdētāju. Līdz ar Saeimas priekšsēdētāju tiks ievēlēts viss prezidijs. Ņemot vērā to, ka balsošana notiks ar vēlēšanu zīmēm, sanāksmē politisko spēku pārstāvji tika informēti par to, kā pareizi balsot ar vēlēšanu zīmēm.

Tāpat topošie deputāti tika informēti par virkni citu tehnisku dabas jautājumu par to, kā norit darbs parlamentā.

Saskaņā ar Ministru kabineta iekārtas likumu līdz ar jaunievēlētās Saeimas sanākšanu uzskatāms, ka Ministru kabinets ir atkāpies, tādēļ sēdi noslēdz ar valdības paziņojumu par savu pilnvaru nolikšanu. Līdzšinējā valdība turpinās pildīt savus pienākumus līdz brīdim, kad Saeima būs izteikusi uzticību jaunam Ministru kabinetam.

Ziņots, ka jau ceturto nedēļu partijas turpina valdības veidošanas sarunas. Līdz šim aizvadītas vairāk nekā 30 tikšanās reizes, kurās ir piedalījušies vismaz divu politisko spēku pārstāvji. Šobrīd sarunas, pēc pašu teiktā, vada visi trīs jaunievēlētie politiskie spēki: "KPV LV", "Attīstībai/Par!" un JKP. Paralēli gan "KPV LV", gan "Attīstībai/Par!" veido nākamās valdības veicamo darbu sarakstu.

Otrdien risinās arī potenciālo Ministru prezidenta amata kandidātu tikšanās ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni. Viņš pērnās nedēļas izskaņā pauda kritiku, ka 13. Saeimā ievēlēto partiju darbs pie jaunās koalīcijas veidošanas vērtējams kā neapmierinošs.

Tāpat vēstīts, ka Iekļūšanai parlamentā nepieciešamo 5% barjeru vēlēšanās pārvarējušas septiņas partijas un partiju apvienības – "Saskaņa", "KPV LV", Jaunā konservatīvā partija (JKP), "Attīstībai/Par!", Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" (NA), Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un "Jaunā vienotība".

"Saskaņai" parlamentā būs 23 vietas, "KPV LV" un JKP – katrai 16 vietas, "Attīstībai/Par!" un NA – katrai 13 vietas, ZZS – 11 vietas, bet "Jaunajai Vienotībai" – 8 vietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!