Portāls "Delfi" sadarbībā ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru (LTRK) piedāvās iespēju sekot līdzi uzņēmēju un politiķu priekšvēlēšanu diskusijai "Vai bez fizikas un ķīmijas obligātā eksāmena Latvija būs starptautiski konkurētspējīga?"

Diskusijas sākumā Latvijas Elektrotehnikas un elektronikas rūpniecības asociācijas prezidents Normunds Bergs iepazīstinās politiķus ar situāciju Latvijas rūpniecībā, uzņēmēju dilemmu kvalificēta darbaspēka meklējumos un draudiem nozarei, bet Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Līga Meņģelsone pastāstīs par uzņēmēju līdzšinējo komunikāciju ar valsti attiecībā uz centieniem uzlabot skolēnu zināšanas eksaktajos priekšmetos un ieviest obligātos centralizētos eksāmenus fizikā un ķīmijā.

Pēc tam uzņēmēji aicinās politisko partiju pārstāvjus - Laimdotu Straujumu (V), Nilu Ušakovu (Saskaņa), Raivi Dzintaru (NA) un Danu Reiznieci-Ozolu (ZZS) izklāstīt savu piedāvājumu eksaktās izglītības ietekmes stiprināšanai Latvijas valsts konkurētspējas palielināšanai globālajā tirgū. Uz diskusiju aicināti to partiju premjera amata kandidāti, kuras, saskaņā ar socioloģisko aptauju rezultātiem, 12. Saeimas vēlēšanās pārsniegs 5% vēlētāju balsu barjeru.

Diskusijā arī piedalīsies LTRK priekšsēdētājs Jānis Endziņš, vairāku uzņēmējus pārstāvošo organizāciju vadītāji - Vitālijs Skrīvelis, Signe Bāliņa, Vilnis Rantiņš, Kristaps Klauss, kā arī LU rektors Mārcis Auziņš, RTU rektora vietnieks Biznesa un inovācijas jautājumos Antons Kiščenko un Latvijas Fizikas skolotāju asociācijas prezidente Biruta Šķēle.

Uzņēmēji vēlas noskaidrot, kāda būs Latvija, iesoļojot otrajā gadu simtenī kopš neatkarības pasludināšanas – uz zināšanām balstīta ekonomika, vai lētā darbaspēka donorzeme citām Eiropas Savienības dalībvalstīm? Uzņēmēji arī vēlas dzirdēt politiķu piedāvājumu, kā uzlabot eksaktās izglītības kvalitāti un kā risināt sasāpējušo kvalificēta darbaspēka trūkumu ražošanas uzņēmumos, kas kavē Latvijas valsts konkurētspēju globālajā tirgū.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!