Foto: DELFI
"KPV LV" mērķis Saeimā nav par katru cenu iegūt varu, bet gan realizēt programmā aprakstītos mērķus, taču vienlaikus partija ir sašutusi par Jaunās konservatīvās partijas (JKP) atkāpšanos no politisko spēku tikšanās laikā panāktās vienošanās par turpmāko valdības veidošanas procesu, piektdien žurnālistiem teica "KPV LV" premjera amata kandidāts Aldis Gobzems.

"Esam nolēmuši, ka mums nevajag varu par katru cenu. Bet vienlaikus centīsimies realizēt mūsu programmu. Redzam, ka tas ir vienīgais valstiski un tiesiski pareizais ceļš, kādā jāsastāda valdība. Uzskatām, ka nav būtiski par katru cenu pirmajās dienās sadalīt amatus starp partijām un politiķiem. Būtiski ir vienoties par izdarāmajiem darbiem," teica Gobzems.

"Partneri no sākotnējās vienošanās ir atkāpušies. Tas ir pārsteigums. Kad tikāmies ar JKP, vienojāmies, ka vispirms iziesim apli ar citiem politiskajiem spēkiem. Cerējām, ka to abpusēji respektēsim. Savu apli vēl neesam izgājuši. Lēmām neforsēt, jo valstī vēl nav nekāda konstitucionālā krīze un premjeru var nosaukt vēlāk," tikšanos ar JKP atminējās Gobzems.

Sarunā puses vienojušās, ka pirms otrā sarunu apļa vēlreiz sanāks partiju darba grupa, kas lemtu par tālāko valdības veidošanās gaitu, pauda Gobzems.

"Ja mēs runājam par amatu sadalījumu, tad mēs turpinām īstenot veco politiku. Mēs sakām, ka vispirms vajadzīgs darba plāns, lai mēs zinātu, ko tieši darīs nākamā valdība. Tikai tad, kad to zināsim, varam sākt dalīt atbildības lomas," teica Gobzems.

Partijas biedrs Artuss Kaimiņš teica, ka partija no JKP oficiālu vēstuli saņēmusi pulksten 16.10, lai gan informācija atklātībā bija nonākusi jau vismaz stundu iepriekš.

"Ceturtdien izgājām no NA biroja. Saņēmām zvanu, ka piektdienas rītā jātiekas ar JKP. Teicām, ka netiksimies, jo vēl neesam izrunājušies ar visām partijām. Teicām, ka tiksimies otrdien un trešdien. Šodien esot NA biroja telpās uzzinājām [ka JKP jau veido valdību]. Kam vajadzīgs, ka valdību sastāda feisbukā?" teica Kaimiņš.

Gobzems vaicāja uz tikšanos tirdzniecības centrā "Galerija Rīga" sanākušajiem cilvēkiem balsot par piekrišanu JKP variantam vai programmas punktu saskaņošanu. Vairums klātesošo atbalstīja otro variantu, tāpēc "KPV LV" turpinās šo ceļu. "Mēs uzskatām, ka tā būtu tiesiskuma ievērošana. Centīsimies nekonfliktēt ar nevienu, lai realizētu mūsu programmu," teica Gobzems.

"Nepiedalījos vēlēšanās, lai saņemtu amatu, bet gan, lai strādātu valsts labā. Tāpēc aicinu citus politiskos spēkus turpināt sarunas par veicamajiem darbiem," aicināja Gobzems. "Mums ir izcila iespēja vienoties par kvalitatīvu dienaskārtību. Būs jāpieņem arī nepopulāri lēmumi."

"Otrdien tiksimies ar "Saskaņu", bet ne lai runātu par valdības veidošanu. Šo partiju es aicināšu noņemt sarkanās līnijas Rīgas domē un sākt pieņemt saimnieciskus, ne politiskus lēmumus. Kā arī ļaut esošajai pašvaldības opozīcijai ļaut piedalīties domes pārvaldīšanā," turpmāko partijas darbu ieskicēja Gobzems.

Vēstīts, ka JKP piektdien prezentējusi iespējamo jaunās koalīcijas modeli, kurā tai iedalīts Ministru prezidenta amats, kā arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra, kā arī iekšlietu ministra amats.

Koalīcijā JKP plāno aicināt vēl četras partijas – "KPV LV", "Jauno Vienotību", Nacionālo apvienību un "Attīstībai/Par!". Līdz ar to "aiz strīpas" paliktu Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) un vēlēšanās visvairāk deputāta amatus ieguvusī "Saskaņa".

Sadalījums paredz, ka partija "KPV LV" tiktu pie Satiksmes ministrijas un Ekonomikas ministrijas. Savukārt partiju apvienībai "Attīstībai/Par!" piedāvāts uzņemties atbildību par Finanšu ministriju, Veselības ministriju un Labklājības ministriju.

Nacionālajai apvienībai "Visu Latvijai!"—"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" (NA) plānots uzticēt kultūras, izglītības un zemkopības ministru amatus.

"Jaunajai Vienotībai" atvēlēti aizsardzības ministra un tieslietu ministra krēsli.

Savukārt lēmums par Ārlietu ministrijas pārraudzību tiks pieņemts kopīgi.

Kritiku par piecu politisko spēku koalīciju iepriekš izteica partiju apvienība "Attīstībai/Par!" un NA. Šīs partijas uzskata, ka ZZS uzņemšana valdībā padarītu to stabilāku.

Ziņots, ka visu šo nedēļu risinās valdības veidošanas sarunas. Līdz šim paralēli notika divu partiju – "KPV LV" un JKP – organizētas sarunas ar pārējiem 13. Saeimā iekļuvušajiem politiskajiem spēkiem.

Jau nākamās nedēļas izskaņā Valsts prezidents Raimonds Vējonis plāno tikties ar Saeimā ievēlētajām politiskajām partijām. Tikšanās plānots sākt ar politiskajiem spēkiem, kas saņēmuši vismazāko atbalstu, savukārt sarunu noslēgumā Vējonis iecerējis tikties ar vislielāko atbalstu saņēmušajām partijām.

Ziņots, ka apkopotie 13. Saeimas vēlēšanu rezultāti liecina, ka iekļūšanai parlamentā nepieciešamo 5% barjeru pārvarējušas septiņas partijas un partiju apvienības – "Saskaņa", "KPV LV", JKP, "Attīstībai/Par!", NA, ZZS un "Jaunā vienotība".

"Saskaņai" parlamentā varētu būt 23 vietas, "KPV LV" un JKP – katrai 16 vietas, "Attīstībai/Par!" un NA – katrai 13 vietas, ZZS – 11 vietas, bet "Jaunajai Vienotībai" – 8 vietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!