Foto: LETA

Partija "KPV LV" sarunas par valdības veidošanu nevedīs ar Zaļo un zemnieku savienību (ZZS), ja savienību sarunās pārstāvēs 13. Saeimā neievēlēti deputāta amata kandidāti, portālam "Delfi" pastāstīja "KPV LV" līdzpriekšsēdētāja Linda Liepiņa.

Plānots, ka ZZS sarunās par valdības veidošanu pārstāvēs Armands Krauze, Augusts Brigmanis un Edgars Tavars. Liepiņa vērsa uzmanību, ka divi no šiem ZZS pārstāvjiem – Tavars un Brigmanis – 13. Saeimā nav ievēlēti.

"KPV LV" līdzpriekšsēdētāja uzsvēra, ka šādā sastāvā partija ar ZZS sarunas nevedīs. "Mēs esam gatavi sarunām, bet sastāvā ar cilvēkiem, kuri ir ievēlēti," norādīja politiķe.

Krauze portālam "Delfi" pauda, ka ZZS nemainīs sarunvedējus. "Mēs uzskatām, kā šeit turpinās priekšvēlēšanu retorika un šovs," teica ZZS līderis.

"Te ir jāņem vērā, kādi bija principi, deleģējot šīs konkrētās amatpersonas," uzsvēra politiķis. Proti, Tavars ir Latvijas Zaļās partijas priekšsēdētājs, Brigmanis ir Latvijas Zemnieku savienības priekšsēdētājs un Krauze ir ZZS priekšsēdētājs. "Mums tas princips, kā mēs deleģējam, bija ļoti skaidrs. Tās nav personas, kas aizkulisēs darbojas, no malas," skaidroja Krauze.

Vienlaikus ZZS līderis apliecināja, ka sarunām politiskais spēks ir atvērts.

Vēstīts, ka pirmdien pirmajās sarunās par valdības veidošanu tikās "KPV LV" un Jaunās konservatīvās partijas pārstāvji.

Lai gan JKP un partija "KPV LV" pēc pirmās kopīgās pēcvēlēšanu sarunas atskārta, ka abām partijām ir kopīgi "saskarsmes punkti", kopīgu koalīciju abi politiskie spēki vēl veidot nesteidz. Partijas vienojušās, ka katra atsevišķi vedīs sarunas ar pārējām 13. Saeimā ievēlētajām partijām, un pēc tam sēdīsies atkal pie viena galda.

Ziņots, ka apkopotie 13. Saeimas vēlēšanu rezultāti liecina, ka vēlēšanās piedalījušies 845 196 jeb 54,60% balsstiesīgo vēlētāju, kas ir par 4,3 procentpunktiem mazāk nekā 12. Saeimas vēlēšanās.

Visaugstākā vēlētāju aktivitāte bijusi Vidzemes vēlēšanu apgabalā – 60,96% vēlētāju, tai seko Kurzeme ar 55,86%, Zemgale ar 54,76%, Rīgas vēlēšanu apgabals ar 53,93% un Latgale ar 43,07% vēlētāju. Vēlēšanu iecirkņos ārvalstīs nobalsojuši 31 946 jeb 24,44% vēlētāju.

Iekļūšanai parlamentā nepieciešamo 5% barjeru pārvarējušas septiņas partijas un partiju apvienības – "Saskaņa", "KPV LV", JKP, "Attīstībai/Par!", Nacionālā apvienība (NA), ZZS un "Jaunā vienotība".

"Saskaņai" parlamentā varētu būt 23 vietas, "KPV LV" un JKP – katrai 16 vietas, "Attīstībai/Par!" un NA – katrai 13 vietas, ZZS – 11 vietas, bet "Jaunajai Vienotībai" – 8 vietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!