Foto: LETA
Valsts prezidents Raimonds Vējonis sarunā ar Jauno konservatīvo partiju (JKP) kliedējis bažas par to, ka iepriekšējās dienas izteikumi, ka būs jāskaņo atsevišķi ministru kandidāti, attiektos uz JKP līderiem, pēc tikšanās žurnālistiem pastāstīja JKP premjera amata kandidāts Jānis Bordāns.

Tikšanās laikā JKP iepazīstinājusi prezidentu ar savām prioritātēm. Politiķi izcēluši divas lietas: pirmkārt, tiesiskuma jautājumus un, otrkārt, efektīvu valsts pārvaldi. Tāpat politiskais spēks Vējonim iesniedzis savas pamatnostādnes, kas lielā mērā sakritušas ar prezidenta uzstādījumiem.

Tāpat gan Vējonis, gan JKP līderi bijuši vienisprātis, ka nepieciešams izveidot jaunu valdību pēc iespējas ātrāk. "JKP ir darījusi maksimāli visu, lai efektīvi panāktu jaunas valdības izveidošanu," uzsvēra Bordāns.

Kā skaidroja JKP premjera amata kandidāts, politiķi Valsts prezidentam uzdevuši "diezgan tiešus jautājumus". Ņemot vērā iepriekšējās dienās publiski izskanējušo informāciju, JKP pārstāvji interesējušies, vai prezidenta paustais par to, ka ar viņu būs jākonsultējas iekšlietu, ārlietu un aizsardzības ministru kandidātu izvēlē, ir attiecināms uz JKP līderiem – Juri Jurašu vai Jutu Strīķi. Valsts prezidents šīs bažas esot kliedējis, sakot, ka šī prasība neesot saistīta ar konkrētām personām.

"Viņš [prezidents] minēja, ka valsts drošības garantējošajiem ministriem būtu jābūt ar labu reputāciju, bet netika minēts par kaut kādām šaubām par jebkuru personu," skaidroja Bordāns.

Ziņots, ka Vējonis ceturtdien uzsāka konsultācijas ar 13. Saeimā ievēlētajām politiskajām partijām par iespējamiem Ministru prezidenta kandidātiem.

Ceturtdien Valsts prezidents Rīgas pilī tikās ar partiju apvienības "Jaunā Vienotība", Zaļo un zemnieku savienības, kā arī Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!" – "Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" (NA) un partiju apvienības "Attīstībai / Par!" pārstāvjiem.

Savukārt piektdien Valsts prezidents tiekas ar JKP, partijas "KPV LV" un partijas "Saskaņa" pārstāvjiem.

Jau otro nedēļu norisinās valdības veidošanas sarunas. Sarunas šobrīd organizē trīs politiskie spēki: "KPV LV", JKP un "Attīstībai/Par!". Nepilnu divu nedēļu laikā notikušas 20 divpusējās tikšanās partiju starpā, tomēr skaidrības par jaunās valdības aprisēm vēl nav.

Paralēli gan "KPV LV", gan "Attīstībai/Par!" gatavo valdības deklarācijas projektus. Katra partija gatavo savu deklarācijas uzmetumu. Plānots, ka tajā būs apkopoti gan nākamās valdības uzdevumi, gan mērķi, gan vērtības. Paredzēts, ka politiskie spēki ar plāniem iepazīstinās Valsts prezidentu.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka pagājušās darba nedēļas izskaņā JKP nāca klajā ar savu sākotnējo redzējumu par koalīcijas modeli un atbildības sfēru sadalījumu, aicinot piecas partijas apvienoties jaunās koalīcijas izveidei Jāņa Bordāna vadībā.

Šo piedāvājumu potenciālie sadarbības partneri piektdien vēl nesteidza komentēt, uzsverot, ka tas ir jāizvērtē biedru starpā. "Jaunā Vienotība" un "Attīstībai/Par!" to apsprieda pirmdien. Partiju apvienība "Jaunā Vienotība" pirmdien daudzu neskaidrību dēļ vēl neteica JKP "jā" vai "nē", savukārt "Attīstībai/Par!" paplašinātajā valdes sēdes noraidīja JKP piedāvājumu.

NA biedri dažādos formātos piedāvājumu apsprieda līdz trešdienas pēcpusdienai. Ņemot vērā, ka "Attīstībai/Par!" nepiekrita piedāvājumam, NA atzina, ka JKP sākotnējais redzējums par jaunās valdības aprisēm un atbildības sfēru sadalījumu vairs nav iespējams pat teorētiski.

Savukārt partija "KPV LV" jau pagājušās darba nedēļās izskaņā pauda kritiku, ka JKP atkāpusies no sākotnējās vienošanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!