Foto: LETA

Neapmierinātību partijā "Vienotība" izraisījusi atsevišķu biedru individuālās vēlēšanu kampaņas.

"Vienotības" ģenerālsekretārs Artis Kampars sacīja, ka attiecībā uz kampaņu bija skaidra un visiem deputātu kandidātiem zināma stingra kārtība. Proti, deputātu kandidāti to varēja darīt, bet šādas aktivitātes bija jāsaskaņo ar vēlēšanu apgabala koordinatoru, jābūt skaidram finansējuma modelim, skaidroja Kampars.

Viņš arī piebilda, ka vairāki deputātu kandidāti to "korekti un veiksmīgi" izdarīja, piemēram, Renārs Putniņš, Kārlis Eņģelis. Tomēr lielākā daļa no šīm reklāmām, īpaši Vidzemē, Kurzemē un Zemgalē, nebija saskaņota, pauda Kampars, precizējot, ka runa ir par Viļņa Ķirša, Jāņa Upenieka, Viktora Valaiņa un Jāņa Junkura kampaņām.

"Vienotības" ģenerālsekretārs arī pastāstīja, ka šiem cilvēkiem lūgts sniegt paskaidrojumu, tostarp par kampaņas finansējumu.

Arī Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V), kuras fotogrāfijas un citāti izmantoti dažās no šo kandidātu avīzēm, pirmdien žurnālistiem sacīja, ka norobežojas no šīm individuālajām kampaņām un nebija iepriekš informēta par šīm avīzēm.

Taujāta par to, vai tas neietekmēs sadarbību ar šiem cilvēkiem "Vienotības" frakcijā, Straujuma sacīja, ka ir jautājums, vai viņi iekļuva Saeimā tikai šo individuālo kampaņu dēļ. "Cilvēki pirms vēlēšanām izmanto dažādas iespējas, lai propagandētu sevi," piebilda Straujuma.

Savukārt Valainis aģentūrai LETA sacīja, ka viņš esot informējis publiskajā sēdē par to, ka šāda avīze ir plānota. Arī Ķirsis pauda, ka "nevienā brīdī nav slēpis, ka šāds materiāls būs".

Taujāts, vai šī situācija, līdzīgi kā olšteiniešu kampaņa pirms iepriekšējām vēlēšanām, neapdraud valsts finansējuma saņemšanu, Kampars skaidroja, ka minētie cilvēki aicināti skaidrot savu kampaņu finansējumu, un tad visi šie jautājumi tiks risināti saskaņā ar likumu.

Arī "Vienotības" politiķi pauduši neapmierinātību par šādām individuālajām kampaņām, tas tika pārrunāts arī svētdien partijas valdes sēdē.

Tāpat atsevišķi "Vienotības" pārstāvji neoficiāli norāda uz dažu bijušo Reformu partijas (RP) politiķu individuālajām kampaņām, piemēram, Ineses Lībiņas-Egneres, Zandas Kalniņas-Lukaševicas un citu. Kampars gan sacīja, ka Lībiņas-Egneres un Kaliņas-Lukaševicas aktivitātes bija saskaņotas.

Upenieks un Junkurs neilgi pirms vēlēšanām iestājās "Vienotībā", un līdz šim kopā ar Valaini pārstāvēja tā dēvēto "Olšteina sešinieku". Tā dēvētie "olšteinieši" uzreiz pēc 11.Saeimas vēlēšanām izstājās no Reformu partijas frakcijas. Vēlāk RP vadība pārmeta viņiem individuālas kampaņas rīkošanu pirms 11.Saeimas vēlēšanām.

Kā ziņots, iepriekš RP tika apturēts valsts finansējums, un strīds starp RP un Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB) šajā jautājumā sākās jau 2011.gadā pēc Saeimas vēlēšanām. Partija lūdza KNAB skaidrojumu par to, kā ieņēmumu un izdevumu deklarācijā ietvert rēķinus, kas veidojās no tā sauktā Olšteina sešinieka izmaksām reklāmas kampaņai, kas nebija saskaņotas ar partiju un līdz ar to partija tos neatzina kā savus tēriņus. KNAB esot pusgadu vilcinājies ar atbildi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!