Foto: LETA

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis uzskata, ka nav pamata apstrīdēt 12.Saeimas vēlēšanu rezultātus Latgalē, jo pašlaik minētās aizdomas par balsu pirkšanu nav pierādītas.

Partijas "Saskaņa" priekšsēdētāja Nila Ušakova pieļauto iespēju apstrīdēt vēlēšanu rezultātus Latgalē politiķis vērtē kontekstā ar "Saskaņas" zaudētāju pozīciju. "Ko zaudētāji citu darīs?" retoriski vaicāja Brigmanis, skaidrojot, ka "Saskaņai" šāda nostāja pienākas "pēc ieņemamās štata vietas un būtu brīnums, ja viņi ko tādu nedarītu".

Taču aizdomas par balsu pirkšanu met ēnu uz "Vienotību", un šī partija pašlaik saskaras ar morālo spiedienu. "Vienotībai", kura līdz šim iesaistījusies par godīgumu un tiesiskumu, ir jādod nepārprotami signāli sabiedrībai par savu reputāciju, norādīja ZZS politiķis.

Kā ziņots, Brigmanis uzskata, ka, ja iespējamās balsu pirkšanas lietā būs notiesājošs spriedums par 12.Saeimā ievēlēto Dzintaru Zaķi (V), tad viņam būtu jānoliek deputāta mandāts.

Taujāts par to, kas būtu jādara, ja šajā lietā būs notiesājošs spriedums, Brigmanis žurnālistiem atbildēja, ka "tad tam, kas ir vainīgs (..), ir jāatstāj šīs siltās telpas un jādodas uz savām īstajām mājām, kur viņš dzīvo".

Kā ziņots, Viļānu novada domes deputāts, vietējās slimnīcas valdes loceklis un "Vienotības" vietējās nodaļas vadītājs Juris Vidiņš otrdien vērsies Drošības policijā (DP) ar lūgumu izvērtēt iespējamos balsu pirkšanas gadījumus Latgalē, lai panāktu Dzintara Zaķa ievēlēšanu Saeimā.

Vidiņš stāstīja, ka viņa rīcībā esot atsevišķi fakti, kas liecinot par masveidīgu vēlētāju balsu pirkšanu atsevišķos Latgales novados. Par "vajadzīgo balsojumu" piedāvātās naudas summas svārstījušās no 5 līdz 40 eiro atkarībā no vietas, kur tikušas pirktas - "dziļos laukos" piedāvāti pieci eiro, tuvāk pilsētai maksa bijusi augstāka - līdz pat 40 eiro, stāstīja Vidiņš. Vidiņš viņa rīcībā esošo informāciju par iespējamajiem vēlētāju balsu pirkšanas gadījumiem nosūtījis ierakstītā vēstulē DP.

Zaķis noliedz Vidiņa pārmetumus un uzsver, ka kampaņa bija godīga.

Arī partijas "Saskaņa" juristi plāno vērsties tiesībsargājošās institūcijās ar prasību izvērtēt Zaķa rīcību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!