Latvijā šobrīd pēc oficiālās statistikas bezdarba līmenis ir ap 17% . Vērojamas tendences, kas liecina par pesimisma pieaugumu sabiedrībā – pieaudzis to cilvēku skaits, kuri atmetuši cerības atrast darbu un kļuvuši par ilgstošajiem darba meklētājiem.

Šādi cilvēki kļūst par sociāli neaktīvu grupu, kas vairāk nemeklē darbu, daudzi arī zaudē dzīvesvietas finansiālu problēmu dēļ, tā pārvēršoties par patversmju iedzīvotājiem, vai arī sāk dzīvot uz ielas. Atsākoties ekonomiskajai aktivitātei, šos indivīdus būs grūti uzrunāt un atkal iesaistīt ekonomiskajā apritē, jo ilgstoši nestrādājot cilvēki zaudē savas darba un sociālās iemaņas. Sociāla atbalsta sniegšana ilgstošiem bezdarbniekiem būs smags un bezperspektīvs slogs pašvaldības budžetam, jo nāksies ilgus gadus sniegt viņiem sociālu palīdzību ar mazām izredzēm radikāli mainīt situāciju.

Ja cilvēki nevis saņem algu un maksā nodokļus, bet gan nestrādā un pierod bez strādāšanas saņemt pabalstu - šāda situācija ne vien degradē sabiedrības morāli, bet arī samazina gan valsts, gan pašvaldības budžetus.

Ir iespēja radīt Rīgā papildus darba vietas, kuru nevajadzētu palaist garām - atkal ieviest konduktorus sabiedriskajā transportā.

Tādā veidā varētu kaut drusku samazināt gan bezdarba līmeni Rīgā, gan lielās e-talona sistēmas uzturēšanas izmaksas.

Šī ir iespēja parādīt, ka rīcība notiek saskaņā ar priekšvēlēšanu solījumiem – vismaz maza daļa no 50 000 darba vietu būtu radīta!

Aicinu visīsākajā laika periodā izskatīt esošo situāciju ar e-talona sistēmu un piedāvātā varianta realizēšanas iespējas, saprotot, ka situācija Latvijā šobrīd ir kritiska un cilvēkiem ir steidzami nepieciešams darbs!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!