Foto: Publicitātes foto
13. oktobrī Rīgā izstādē "Days of International Education", kas notiks viesnīcas "Radisson Blu Hotel Latvija" (Elizabetes ielā 55) konferenču centrā, apmeklētāji varēs iepazīties ar Lielbritānijas privātajām un valsts skolām.

Kam jāpievērš uzmanība, izvēloties skolu? Kā britu izglītības sistēma atšķiras no Latvijas izglītības sistēmas? Kādas iespējas tā paver mūsu skolēniem? Kura skola būs piemērota tieši manam bērnam? Kura mācību programma? Kurā vecumā vislabāk braukt mācīties uz ārzemēm? Uz šiem un daudziem citiem jautājumiem atbild izglītības aģentūru "Meridian Group" un "Baltic Council for International Education" akadēmisko programmu direktore un līdzdibinātāja Olga Govora.

1. Privātskola vai valsts skola

Lielbritānija ir slavena ar savām privātajām skolām – internātiem, daudzām no kurām ir vairākus gadsimtus sena vēsture. Vairākums no šīm skolām pastāv ne tikai daudzus gadus, bet gan daudzus gadsimtus. Tās neskar pastāvīgās izglītības reformas vai negaidītas mācību plānu izmaiņas. Bērnu izglītošanas kvalitāte un metodikas iedarbība ir izgājusi laika pārbaudi, ko var apliecināt tūkstošiem absolventu, kuru bērni un mazbērni pēc tam mācās tajās pašās skolās. Mūsdienās šīs skolas ir progresīvas mācību iestādes ar lielisku infrastruktūru, teicamu materiāli tehnisko bāzi, jaunākajām pētnieciskajām laboratorijām, prasmīgiem pasniedzējiem un visu nepieciešamo sporta, kā arī citiem ārpusklases pasākumiem. Daudzi skolotāji ir Kembridžas un Oksfordas absolventi, kuriem ir doktora grāds. Šajās skolās audzēkņus "nebaro ar karoti" un negatavo viņus eksāmeniem. Kā savu galveno mērķi skolas redz skolēna motivēšanu un tādu apstākļu radīšanu, kas attīstīs skolēna zinātkāri, vēlmi mācīties un izzināt jaunas lietas.

Lielbritānijā ir daudzas skolas, kuru vēsture aizsākusies jau pirms vairāk nekā 300 gadiem, tāpēc mūsu skolēniem ir iespēja mācīties tajās pašās telpās, kur savulaik mācījušies angļu premjerministri vai pasaulē slaveni zinātnieki un rakstnieki.

"Mēs mācāmies dzīvei, nevis skolai" ir daudzu angļu privātskolu devīze. Nodarbības ir tikai daļa no mācību un audzināšanas procesa. Liela uzmanība tiek veltīta ārpusklases aktivitātēm, kuru laikā tiek attīstīti dažādi talanti un spējas, kurus grūti attīstīt sēžot skolas solā. Šajās skolās ir ne tikai mācību telpas, bet arī deju un teātra studijas, mūzikas departamenti, mākslas studijas un neierobežotas iespējas nodarboties ar sportu.

Topošajiem politiķiem un diplomātiem ir lieliska iespēja attīstīt savas runas spējas ANO spēlē vai debašu klubos. Skolēni aktīvi piedalās "Duke of Edinburgh Award" programmā, kas palīdz attīstīt līdera dotības, iemāca strādāt komandā un atrast izeju nestandarta situācijās. Programmas ietvaros skolēni iet pārgājienos un piedalās brīvprātīgo darbā.

Lielākā daļa privātskolu absolventu turpina mācības ne tikai Lielbritānijas top universitātēs, bet arī Nīderlandes, ASV un Kanādas labākajās universitātēs.

Izstādē Rīgā piedalīsies šādas skolas: Clifton College, Kingswood School, Rossall School, Bishop's Stortford College, King's College Saint Michael's, LVS Ascot, Wycliffe College, Stamford Endowed Schools, Moyles Court School.

Kas attiecas uz valsts skolām, tās Lielbritānijā parādījās un kļuva par obligātām bērniem līdz 14 gadu vecumam tikai 20. gadsimtā. Tās tika dibinātas kā skolas strādnieku klases bērniem. 1972.gadā mācības skolā kļuva obligātas bērniem līdz 16 gadu vecumam. Vietējie skolēni un skolēni no Eiropas Savienības valstīm šādās skolās par mācībām nemaksā. Jāmaksā ir tikai par dzīvošanu un ēdināšanu skolas rezidencē.

Izstādē Rīgā piedalīsies Liverpool College. Šis ir unikāls gadījums, kad skola, kas 1840. gadā tika dibināta kā privātskola, 2013. gada septembrī saņēma valsts akadēmijas statusu.

2. Skolas veids

Lielbritānijā joprojām pastāv vairāk un mazāk selektīvas skolas; jaukta tipa skolas un atsevišķas skolas zēniem un meitenēm. Bez klasiskajām privātskolām – internātiem tiek piedāvātas arī mūsdienīgas, tā saucamās "Independent VI Form Colleges", kur nav obligātās skolas formas un slēgtas skolas teritorijas, un kur mācības notiek mazās grupās (6-8 cilvēki) ar individuālu pieeju katram skolēnam. Tādas skolas ir piemērotas motivētiem audzēkņiem, kas vēlas paši plānot savu laiku un dod priekšroku atmosfērai, kas maksimāli pietuvināta universitātei.

Daudzas no šāda veida koledžām pēc eksāmenu rezultātiem apsteidz tradicionālās privātskolas –internātus. Piemēram, šī gada reitingos pirmo vietu ieņem Cardiff Sixth Form College – skola, kur iestāšanās notiek pēc sarežģītu iestājpārbaudījumu rezultātiem. Šīs koledžas skolēnu eksāmenu rezultāti nav salīdzināmi ne ar vienu citu skolu. 96% no 2018.gada absolventiem saņēma atzīmes A*-B, 15% iestājās Oksfordā un Kembridžā, bet 43 skolēni apgūs medicīnas programmas. Izstādē Rīgā piedalīsies Cardiff Sixth Form College, kā arī Abbey DLD Group of Colleges un Earlscliffe.

3. Mācību programma

Līdz 14 gadu vecumam visiem skolēniem ir vienādi mācību priekšmeti, ļaujot saņemt vispārējo akadēmisko priekšmetu zināšanas. 14 gadu vecumā sākas divu gadu GCSE programma, kuru pabeidzot 16 gados visi skolēni kārto valsts eksāmenus.

GCSE programmas ietvaros skolēni apgūst 10-11 mācību priekšmetus, no kuriem daži ir obligātie priekšmeti, un daži – izvēles. 16 gadu vecumā sākas divu gadu A-level programma, kur mācību priekšmetu skaits samazinās līdz 3-4, bet tie ir priekšmeti, kas ir tieši saistīti ar nākotnes universitātes programmu. Tik savlaicīga un nopietna specializēšanās konkrētos priekšmetos izskaidro, kāpēc Lielbritānijas top universitātes un visas medicīnas fakultātes nepieņem Latvijas jauniešus mācībām pirmajā kursā. Daudzās skolās tiek piedāvāta arī IB (International Baccalaureate) programma.

4. Iestājeksāmeni

Dažreiz vecākiem šķiet, ka viņi var izvēlēties savam bērnam pilnīgi jebkuru skolu, ja viņus apmierina mācību maksa. Diemžēl tas tā nav. Anglijā ir vairāk un mazāk selektīvas skolas."Select" – atlasīt, t.i., skolas izvēlas skolēnus, balstoties uz akadēmiskajiem rādītājiem, intervijām un iestājeksāmeniem. Ir skolas, kas mums neļauj sūtīt skolēna pieteikumu, kamēr viņi nav redzējuši skolēna atzīmes par pēdējo mācību gadu. Ja atzīmes skolu apmierina, var sūtīt pieteikumu, maksāt skolas reģistrācijas maksu un gaidīt skolas iestājpārbaudījumus. Visas skolas uztic mums testēšanu, kas ir ērti gan skolēnam, gan viņa vecākiem. Alternatīvais variants – braukt uz Angliju un kārtot iestājpārbaudījumus skolā.

Izstādē piedalīsies: Clifton College, Kingswood School, Bishop's Stortford College, Wycliffe College, Rossall School, King's College Saint Michael's, LVS Ascot, Stamford Endowed Schools, Moyles Court School, Cardiff Sixth Form College, Earlscliffe, Abbey DLD Group of Colleges.

Ja jūs vēlaties uzzināt, kā iestāties britu skolā, kādi iestājpārbaudījumi ir jākārto, cik maksā mācības un kādas ir stipendiju saņemšanas iespējas, tad jums ir lieliska iespēja saņemt šo informāciju no skolu pārstāvjiem izstādē "Days of International Education", kas notiks sestdien, 13.oktobrī, viesnīcas "Radisson Blu Hotel Latvija' konferenču centrā.

Lēmums sūtīt savu bērnu mācīties uz ārzemēm ir ļoti nopietns solis vecāku dzīvē, tāpēc mācību iestādes izvēles jautājumam ir jāpieiet ļoti nopietni.

Uz tikšanos izstādē!

Izstāde "DAYS OF INTERNATIONAL EDUCATION" 13. oktobrī Rīgā
Izstādes norises vieta: "Radisson Blu Hotel Latvija" konferenču centrs, Elizabetes iela 55

Izstādes darba laiks: 10.00 – 17.00
Ieeja ir bez maksas

Papildus informācija un dalībnieku saraksts: www.balticcouncil.lv

Izstādes organizatori – labākie konsultanti ārzemju izglītības jautājumos

BALTIC COUNCIL FOR INTERNATIONAL EDUCATION
Ģertrūdes iela 33/35, Rīga, t. 67317627
info@balticcouncil.org
www.balticcouncil.lv

Izglītības aģentūra MERIDIAN GROUP
Ģertrūdes iela 33/35, Rīga, t. 67311610
Kuldīgas iela 17, Ventspils, t. 636 07870
info@meridian.lv
www.meridian.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!