Foto: Publicitātes attēls
Lai arī Latvija ir saglabājusi līderību kontrabandas cigarešu patēriņa ziņā, tomēr pēdējā laikā ir sperti lieli soļi uz priekšu šī organizētās noziedzības rūpala apkarošanā. Tostarp šogad ir izdevies aizturēt visu laiku lielāko kontrabandas cigarešu kravu Latvijā. Tiesību aizsardzības iestāžu aktivitātes ir vainagojušās panākumiem – pateicoties gan iedzīvotāju pieaugošajai ieinteresētībai, gan kopējam izpratnes pieaugumam par to, kādu kaitējumu šis organizētās noziedzības paveids nodara mūsu valstij, ik gadu no budžeta un iedzīvotāju kabatām nozogot desmitiem miljonu eiro.

Nr.1 - Lielākā aizturētā kontrabandas cigarešu krava Latvijā
Ne vien šogad, bet Latvijā kopumā līdz šim lielāko kontrabandas cigarešu kravu Valsts ieņēmumu dienests aizturēja 2015. gada 2. jūnijā Ludzā, kad par 32 760 800 kontrabandas cigarešu nelikumīgu ievešanu no Krievijas tika aizturēta organizēta personu grupa sešu cilvēku sastāvā. Novērstais kaitējums - 4,9 miljoni eiro.

Kontrabandas cigaretes atradās divās automašīnās-kravas vilcējos, kas tika aizturētas, veicot operatīvās informācijas pārbaudi. Tajās tika konstatētas 18,578 miljoni cigarešu Premjer, 2,869 miljoni cigarešu NZ Gold un 1,91 miljons cigarešu Fest ar Baltkrievijas akcīzes preču markām, kā arī 2,968 miljoni cigarešu Bayron White, 5,796 miljoni cigarešu Bayron un 638 tūkstoši cigarešu Kiss ar Krievijas akcīzes preču markām.

Automašīnas pirms tam tajā pašā dienā bija iebraukušas no Krievijas Latvijā caur Terehovas muitas kontroles punktu it kā tukšas, bez kravas. Automašīnu vadītāji VID Muitas policijas amatpersonām uzrādīja tranzīta kravas pavaddokumentus, taču, pārbaudot datus, tika konstatēts, ka deklarācijas ar šādiem numuriem, datumu un kravu nav formētas un pavaddokumenti ir viltoti.

Nr.2 - Slēpnis Mercedes Benz piekabē
13. augustā VID Terehovas muitas kontroles punktā Mercedes Benz automobiļa piekabē atklāja slēptu nodalījumu ar 15,2 miljoniem Bayron, Golden Gate, Prince, Winston, NZ, Jin Ling, Compliment, Kiss un L&M kontrabandas cigarešu no Baltkrievijas un Krievijas. Cigaretes atradās paciņās mazumtirdzniecībai pa 20 cigaretēm katrā. Savukārt paciņas bija iepakotas gan kartona kārbās, gan polietilēna plēvē.

Nr.3 - Terehovas grupējums
Šā gada pavasarī VID aizturēja organizētu kontrabandas grupējumu par 14,5 miljonu cigarešu un 239 litru degvīna kontrabandu. Grupējuma ietvaros tika aizturēti arī divi muitnieki un divi robežsargi. Noziedzīgais grupējums kontrabandas kravas transportēja caur Terehovas muitas kontroles punktu.

Pavisam tika izņemts 500 000 NZ8, 500 000 cigarešu NZ10, 4 500 000 NZ GOLD, 3 020 000 Premjer, 5 980 000 Fest cigaretes ar Krievijas un Baltkrievijas akcīzes markām. Tāpat izņemti 30 litri degvīna Pjatj Ozer, 200 litri degvīna Belaja Berjoza un deviņi litri degvīna Beluga.

Nr.4 - Darba apavi no Malaizijas
2015. gada 16. janvārī, veicot jūras konteinera pārbaudi Rīgas brīvostas muitas kontroles punktā, VID aizturēja šā gada lielāko kontrabandas cigarešu kravu galvaspilsētas ostā - 10 180 000 Business ROYALS markas cigarešu, kas Latvijā bez akcīzes markām bija ievestas no Malaizijas.

Pavaddokumentos tika norādīts, ka konteinerā atrodas 480 kartona kastes ar darba apaviem no Malaizijas. Savukārt veicot konteinera pārbaudi, tika konstatēts, ka tajā ir 49 kastes ar Indijā ražotiem apaviem un pārējās kastēs atradās kontrabandas cigaretes. Novērstais kaitējums - 1 363 704,25 eiro.

Nr.5 - Ražotne Jēkabpilī
23. aprīlī Jēkabpils novada Zasas pagastā Valsts robežsardze un Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) par sagatavošanās darbu veikšanu nelikumīgai cigarešu ražošanai aizturēja piecus Latvijas pilsoņus. Notikuma vietā konfiscēta tabakas smalcināšanas iekārta un daļēji ar tabaku piekrauts kravas automobilis Mercedes Benz. Kopumā izņemti 3953 kilogrami smalcinātas tabakas. Pēc Valsts ieņēmumu dienesta aplēsēm no izņemtās tabakas varēja pagatavot vairāk nekā 5,6 miljonus cigarešu.

Nr.6 - Baltkrievijas vilinājums
7. jūnijā VID Silenes muitas kontroles punkta muitas amatpersonas uz Latvijas - Baltkrievijas robežas novērsa mēģinājumu Latvijā ievest lielu kontrabandas cigarešu kravu - 3 500 000 cigarešu ar Baltkrievijas akcīzes nodokļa markām. Kravas automašīnas Renault puspiekabē - refrižeratorā tika atklāta dubultsiena, aiz kuras bija paslēptas Fest markas cigaretes.

Vēl pirms tam, 19. martā, Indras muitas kontroles punktā veicot no Baltkrievijas iebraukuša kravas vilciena kontroli, vienā no tā vagoniem tika konstatētas melnā un caurspīdīgā polietilēnā ietītas kastes ar 600 tūkstošiem kontrabandas cigarešu, tajā skaitā 400 000 Premjer un 200 000 NZ GOLD markas cigarešu.

Nr.7 - Eksporta grupējums
VID Muitas policijas pārvalde šī gada 28. aprīlī atklāja četru personu grupu, kas organizēja kontrabandas cigarešu nelikumīgu pārvietošanu no Latvijas uz Norvēģiju. Aizturēšanas laikā viens no aizdomās turētajiem mēģināja bēgt, taču tika notverts. Kopumā izņemts 475 200 kontrabandas cigarešu Winston. Aizturētie četri Latvijas pilsoņi organizēja kontrabandas cigarešu nelikumīgu pārvietošanu no Latvijas uz Norvēģiju ar kravas vilcēju ar puspiekabi. Pirms nozieguma izdarīšanas automobilis tika izmantots kravas pārvadājumiem uz Skandināviju, bet cigarešu pārvadāšanai tajā tika ierīkoti dažāda veida slēpņi. Katram organizētās grupas dalībniekam bija sava loma nozieguma izdarīšanā, nodrošinot kontrabandas cigarešu piegādi uz noteiktām vietām Norvēģijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!