Foto: Publicitātes foto
Lai arī kontrabandas cigarešu patēriņa apjomiem Latvijā kopš 2010. gada kopumā ir bijusi tendence samazināties, tomēr organizētās noziedzības pārstāvji, piekopjot savu kriminālo rūpalu, arī pērn Latvijas budžetam ir radījuši zaudējumus vairāk nekā 70 miljonu eiro apmērā, liecina AC Nielsen un KPMG veiktie pētījumi par nelegālo cigarešu tirgu Eiropas Savienībā. Kopumā nelegālo cigarešu tirdzniecība gadā ES valstīm rada ap 11 miljardiem eiro lielus zaudējumus.

Tabakas melnais tirgus ES joprojām ir nopietns nesamaksāto nodokļu cēlonis un elastīgs legālo cigarešu ražotāju un tirgotāju konkurents. Patiesībā cigaretes ir populārākā kontrabandas prece. Un aritmētika ir vienkārša. Ap 80% no cigarešu cenas veikalā jeb likumīgā tirdzniecībā veido nodokļi.

Valsts ieņēmumu dienesta aprēķini liecina - valsts budžets nodokļu veidā par katrām 1000 cigaretēm jeb 50 paciņām 2015. gadā vidēji iegūst 130 eiro. Melnajā tirgū cigaretes tiek pārdotas nedaudz lētāk nekā veikalos. Tātad neiekasētā nodokļu nauda kļūst par noziedznieku peļņu, no kuras daļa nonāk organizētās noziedzības attīstībā gan nacionālā, gan starptautiskā līmenī.

Jaunā tendence - "baltā kontrabanda"

Visstraujāk augošais cigarešu kontrabandas segments ES ir "baltā kontrabanda" jeb zīmolu cigaretes, kuras tiek ražotas tikai un vienīgi kontrabandai. Šīs cigaretes no dažādām valstīm var tikt eksportētas arī legāli, bet uz mērķa tirgu tiek nogādātas kontrabandas ceļā un tiek pārdotas, nemaksājot nodokļus. Latvijā "baltā kontrabanda" aizņem jau 70% nelegālo cigarešu tirgus. ES kopumā "baltā kontrabanda" pērn palielinājās par 8%, sasniedzot 21,2 miljardus cigarešu jeb 37% no kopējā nelegālo cigarešu apjoma.

Galvenās kontrabandas izcelsmes valstis - Baltkrievija un Krievija

Latvija ES mērogā turpina saglabāt vadošās pozīcijas kontrabandas cigarešu apjoma ziņā. Tomēr to daudzumu kopējā cigarešu patēriņā ir izdevies nostabilizēt 30% robežās, salīdzinot, piemēram, ar 2010. gadu, kad kontrabandas cigarešu īpatsvars Latvijā sasniedza pat 37%. Kontrabandas cigarešu apjomu izdevās samazināt, pateicoties tiesībsargājošo iestāžu pēdējo gadu aktivitātei cīņā ar nelegālo preču kontrabandu.

Līdz pat 2013. gadam līderpozīcijas cigarešu kontrabandas jomā saglabāja Krievija, savukārt šobrīd kontrabandas cigaretes Latvijā galvenokārt tiek ievestas no Baltkrievijas (66,9%), bet Krievija ierindojas vairs tikai otrajā vietā (29,8%). Nedaudz tiek transportēts arī no Kirgizstānas (1%), Lietuvas (0,4%), Azerbaidžānas (0,3%), Igaunijas (0,3%), Ukrainas (0,2%), Kazahstānas (0,1%), Melnkalnes (0,1%) un Polijas (0,03%). Laika posmā no 2011. gada līdz 2014. gadam no Baltkrievijas ievesto cigarešu apjoms ir dubultojies, savukārt no Krievijas ievesto kontrabandas cigarešu skaits ir samazinājies trīs reizes.

Pašā Latvijā visvairāk kontrabandas cigaretes tiek patērētas Austrumu pierobežā - Daugavpilī (62,4%), Līvānos (45,2%), Ludzā (42%), kā arī ostas pilsētā Ventspilī (38,5%).

Galvenie cigarešu kontrabandas pelnītāji - organizētā noziedzība

Pretēji sabiedrībā valdošajam uzskatam, ka ar cigarešu kontrabandu it kā piepelnās trūcīgi iedzīvotāji, valsts tiesību sargājošo institūciju pieredze to pilnībā apgāž. Ar cigarešu kontrabandu nopietnos apmēros galvenokārt nodarbojas labi organizēti noziedzīgi grupējumi, kuriem ir izveidots plašs pazīšanās loks un izstrādātas savas kontrabandas shēmas starpvalstu līmenī. Visbiežāk kontrabandas organizēšanā ir iesaistītas ietekmīgas un labi situētas personas, kas savās aktivitātēs iesaista dažāda līmeņa starpniekus.

Galvenais cigarešu kontrabandas cēlonis - cena

Parasti cigaretes nelegāli tiek ievestas no valstīm ar zemākām nodokļu likmēm uz valstīm, kur cigaretēm tiek piemēroti lielāki nodokļi un līdz ar to arī legālo cigarešu cena ir būtiski augstāka. Tieši cigarešu cenu atšķirības ir arī galvenais cēlonis kontrabandas straujajam pieaugumam no Baltkrievijas. Tur vidējā cigarešu cena bija 0,64 eiro, savukārt Krievijā - 1,31 eiro, bet Latvijā - jau 2,60 eiro.

Pētījumi apliecina, ka, sabalansējot akcīzes nodokļa pakāpenisku paaugstināšanu ar mērķtiecīgiem pasākumiem kontroles jomā, ir iespējams ierobežot nelegālā tirgus izplatību. Tomēr kontrabandisti-noziedznieki zina, ka cena joprojām ir viens no būtiskākajiem preču izvēles kritērijiem Latvijā, kas ļauj viegli manipulēt ar pircējiem. Cīņa ar cigarešu kontrabandu turpinās saasināties, tomēr visefektīvākā tā būs tad, kad sabiedrībā - ne tiem, kas ir līdzās un tajā noraugās, ne tiem, kas pērk, nebūs iecietības pret kontrabandu. Un abi rīkosies. Vieni ziņos likumsargiem, otri vienkārši izvēlēsies ar savu naudu vairs neatbalstīt noziedzniekus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!