Foto: Publicitātes attēls
Tiesībsargiem ne tikai izdevies līdz rekordzemam līmenim samazināt nelegālā cigarešu tirgus apjomu Latvijā, bet, atklājot jaunas shēmas un pārtverot lielākas un mazākas kontrabandas cigarešu kravas, panākts arī kontrabandas smēķu cenu kāpums.

Sekmīgā cīņa pret nelegālajām cigaretēm tiek turpināta arī šogad, turklāt visās frontēs - noķerti gan kontrabandisti uz robežas, gan valsts iekšienē, aizturēti cigarešu kontrabandas organizētāji un arī tiesai nodota kontrabandas krimināllieta. Kā ziņots, 2015. gada otrajā pusgadā koordinētas tiesībsargājošo iestāžu darbības rezultātā panākts kontrabandas kritums par 5,5%, sasniedzot līmeni, kāds pēdējo reizi fiksēts 2009. gadā.

Labs signāls valsts ekonomikai ir arī kontrabandas cigarešu cenu kāpums. Piemēram, baltkrievu Winston cigarešu paciņas cena pelēkajā tirgū sasniegusi 2,30 eiro, bet veikalā to iespējams iegādāties par 2,80 eiro. Līdz ar to mēs tuvojamies slieksnim, kad cilvēkam būtu nopietni jāpadomā, vai vērts meklēt kontrabandas cigarešu tirgoni, apkrāpt valsti un sevi, ja legālā prece, par kuru nomaksāti visi nodokļi, veikala plauktā maksā vien nedaudz dārgāk.

Apliecinot recidīvu kā raksturīgo pazīmi nelegālo akcīzes preču darboņiem - jo pārsvarā gadījumu policistu redzeslokā kontrabandisti nonāk ne reizi vien, Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas policijas pārvalde janvārī notikuma vietā aizturējusi divas personas, kuras mēģinājušas organizēt kontrabandas cigarešu nelikumīgu pārvietošanu no Latvijas uz Eiropas Savienības (ES) valstīm. Pret abām personām sākts kriminālprocess par muitošanai pakļauto preču glabāšanu Latvijas muitas teritorijā bez muitas iestāžu atļaujas, kas izdarīts lielā apmērā.

Kādā noliktavā Rīgā aizturēti 1983. un 1984. gadā dzimuši Latvijas pilsoņi. Kopumā izņemts 339 720 kontrabandas cigarešu Fest ar Baltkrievijas akcīzes markām un 40 litri caurspīdīga šķidruma ar spirtam raksturīgu smaržu. Abas aizdomās turētās personas jau agrāk ir nonākušas VID Muitas policijas pārvaldes amatpersonu redzeslokā saistībā ar nelikumīgām darbībām ar muitošanai pakļautām precēm. Viena jau ir aizdomās turētā statusā citā kriminālprocesā. Tiesībsargi secina, ka šie cilvēki saskata iespēju nopelnīt un uzskata, ka sods nav tik bargs, lai noziedzīgo rūpalu mestu pie malas pat pēc vairākkārtējas sodīšanas.

Daugavpils novadā februāra sākumā par 180 000 kontrabandas cigarešu nelikumīgu pārvietošanu robežsargi aizturējuši vienu Lietuvas un divus Latvijas pilsoņus. Lietuvas pilsonis bēdzis, un robežsargiem nācies viņa aizturēšanai pielietot fizisku spēku. Jāatzīmē, ka pēdējā pusgada laikā 1975. gadā dzimušais Lietuvas pilsonis pie nelikumīgās nodarbes pieķerts jau otrreiz, proti, pērn naktī no 14. septembra uz 15. septembri vīrietis kopā ar vēl 2 Lietuvas pilsoņiem tika aizturēts Demenes pagastā apmēram 800 metrus no Latvijas - Baltkrievijas robežas, arī toreiz vīrietis robežsargu likumīgajām prasībām nepakļāvās.

Ar Rīgas Ziemeļu rajona tiesas izmeklēšanas tiesneša lēmumu Lietuvas pilsonim piemērots drošības līdzeklis - apcietinājums, savukārt abi aizturētie Latvijas pilsoņi atzīti par aizdomās turētajiem muitošanai pakļauto preču nelikumīgajā pārvietošanā lielā apmērā, personu grupā, piemērojot ar brīvības atņemšanu nesaistītu drošības līdzekli.

Divi robežsargi modrību nezaudēja arī ārpus sava darbalaika, pamanot, ka pirms Daugavpils dzelzceļa stacijas no stāvoša vilciena tiek nomesti melnā polietilēna plēvē ietīti saiņi. Notikuma vietā tika novēroti divi vīrieši, kuri saiņus ievietoja somās. Nekavējoties iesaistot papildspēkus, viens no likumpārkāpējiem aizturēts. Pie likumpārkāpēja somās atradās 33 600 cigaretes ar Baltkrievijas akcīzes markām.

Daugavpils novada Naujenes pagastā robežsargi aizturējuši arī kontrabandistu no Baltkrievijas, kas cigaretes bija paslēpis gāzes balonos. 1973.gadā dzimušā automašīnas vadītāja uzvedība robežsargos radīja aizdomas par iespējamu vīrieša saistību ar preču nelikumīgu pārvietošanu. Automašīna tika nogādāta Daugavpilī, kur padziļinātas pārbaudes rezultātā robežsargi automašīnas grīdā gāzes sistēmas balonos atrada 44 000 kontrabandas cigarešu.

Arī Liepājā šogad pārtvertas kontrabandas cigaretes. Opel Vectra spēkrata bagāžas nodalījumā pārvadāti 24 600 nelegālo smēķu bez Latvijas Republikas akcīzes markām. Automašīnā atradās trīs personas - 1969. un 1964. gadā dzimuši vīrieši un 1977.gadā dzimusi sieviete. Sākts kriminālprocess, kurā tiks noskaidroti visi lietas apstākļi. Savukārt Balvu rajona prokuratūras prokurore janvārī tiesai nodevusi krimināllietu, kurā apsūdzēta kāda persona par to, ka tā nelikumīgi uzglabāja, pārvadāja tabakas izstrādājumus - 31 000 kontrabandas cigarešu.

Šie ir tikai daži no piemēriem tiesībsargu šogad paveiktajam cīņā ar kontrabandas cigaretēm. Pēdējo triju gadu laikā VID struktūrvienību izņemto cigarešu skaits ir pieaudzis 2,5 reizes, bet visu valsts tiesībaizsardzības iestāžu kopā izņemto cigarešu skaits ir palielinājies 1,9 reizes. Ievērojami (par 58%) kopš 2013. gada ir pieaudzis arī VID Muitas policijas pārvaldes uzsākto kriminālprocesu skaits. Šobrīd kontrabandas cigarešu izplatības līmenis ir teju uz pusi zemāks nekā 2010. gadā, kad kontrabanda sasniedza savu virsotni un bija 44,6% apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!