Foto: Publicitātes attēls
No visiem saņemtajiem iedzīvotāju zvaniem, kas varētu attiekties uz muitas noteikumu pārkāpumiem, vairāk nekā 70% ir saistīti ar cigaretēm, informē Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Piezvanot uz VID bezmaksas uzticības tālruni 8000 90 70, iespējams izvēlēties sarunas tematu "Kontrabanda". Vidēji tiek saņemti 20 zvani mēnesī, un visvairāk zvanu ir par kontrabandas cigaretēm, kā nākamie ziņojumu sarakstā seko alkohols un degviela. Ziņojumu pārbaudi veic gan VID struktūrvienības, gan Valsts policija, kurai informācija tiek pārsūtīta pēc piekritības.

Kā atklāj VID Sabiedrisko attiecību daļas galvenā speciāliste Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, visbiežāk iedzīvotāji ziņo par nelegālu tabakas izstrādājumu un alkohola tirdzniecību legālās tirdzniecības vietās, vai arī tā saucamajās "točkās". Daudz ziņojumu tiek saņemts arī par negodprātīgiem pilsoņiem, kuri ieved cigaretes Latvijā kontrabandas ceļā.

VID Muitas policijas pārvalde aicina Latvijas robežas apkaimē dzīvojošos iedzīvotājus ziņot par gadījumiem, ja robežas tuvumā novērojamas, piemēram, tādas darbības, kā degvielas noliešana no kravas automašīnas degvielas tvertnes pārnēsājamā degvielas tvertnē, preču iepakojumu pārkraušana no viena transportlīdzekļa citā tam nepiemērotā vietā (ceļa malā, meža vidū u.tml.) vai laikā (krēslas stundās, diennakts tumšajā laikā).

Stāvot rindā izbraukšanai no Latvijas, robežas šķērsotāji aicināti pievērst uzmanību tam, ja kāds privātais transportlīdzeklis apbrauc rindu un, vadītājam draudzīgi sasveicinoties ar robežkontroles dienesta amatpersonu, transportlīdzeklis tiek ielaists robežšķērsošanas vietā ārpus kārtas.

Bieži vien preču kontrabanda ir tikai viens no peļņas iegūšanas avotiem noziedzniekiem, kas nodarbojas arī ar citu veidu noziegumiem, piemēram, mašīnu un citu vērtību zādzības, narkotisko vielu realizācija, cilvēku tirdzniecība, nelegālā migrācija. Tāpēc šķietami nenozīmīgas informācijas sniegšana var sekmēt ne tikai kontrabandas, bet arī citu noziegumu atklāšanu.

Piemēram, pērn Muitas policijas pārvalde par cigarešu kontrabandu aizturēja vairākas personas, no kurām viena uzdevās par Ungārijas pilsoni. Kā vēlāk tika atklāts izmeklēšanas laikā, persona bija Kazahstānas pilsonis, kas Latvijā iebrauca ar viltotu pasi, jo slēpās no Vācijas tiesībaizsardzības iestādēm par divu slepkavību izdarīšanu. Pēc lietas nodošanas prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai, minētā persona, pamatojoties uz Eiropas aresta orderi, tika izdota Vācijai, kur notiek izmeklēšana par izdarītajām slepkavībām.

Citos gadījumos cigarešu kontrabandistu vārdi, kurus noskaidrot palīdzēja no sabiedrības saņemta informācija, vēlāk izrādījās saistīti ar nopietniem un smagiem noziegumiem Latvijā un ārvalstīs - narkotisko vielu kontrabandu lielos apmēros un narkotisko vielu izplatīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!