Foto: Publicitātes foto
Izvēloties kontrabandas preci un par to samaksājot mazāk, nodokļos nesamaksātā nauda nenonāk valsts budžetā, no kā tiek finansētas, piemēram, izglītības, veselības un kultūras nozares. Šie līdzekļi nonāk organizētās noziedzības rīcībā, lai finansētu nākamos noziegumus. Tāpēc, aicinot aizdomāties par kontrabandas preču iegādes sekām, un motivējot iedzīvotājus ziņot par nelegālās tirdzniecības vietām jau tradicionāli ik gadu maijā tiek īstenota sociālā kampaņa "STOP kontrabanda!".

Kontrabandas preču izplatība Baltijas valstīs ir viena no augstākajām Eiropas Savienībā. Mūsu iecietība pret kontrabandu un vēlme iegādāties nelegālo preci ir ļoti augsta – kā liecina veiktie sabiedrības pētījumi, katrs piektais Latvijas iedzīvotājs atzīst, ka pēdējā gada laikā pats pircis kontrabandas cigaretes, benzīnu vai alkoholu vai arī zina, ka tā rīkojies kāds no viņa pašiem tuvākajiem cilvēkiem.

Iegādājoties kontrabandas preces, tiešā veidā tiek mazināti nodokļu ieņēmumi valsts budžetā, atņemot finansējumu, kas varētu tikt izmantots medicīnai, drošībai un citām šobrīd valstiski nozīmīgām jomām. Tāpat katrs kontrabandas preču pircējs finansē noziedzniekus. Savukārt noziedzīgie grupējumi iesaista pusaudžus un padara kontrabandas tabakas vai alkohola izstrādājumus viegli pieejamus mazgadīgajiem.

Kampaņas ietvaros iedzīvotāji tiks aicināti ne vien atteikties no kontrabandas preču iegādes, bet arī ziņot par kontrabandas preču tirdzniecības vietām, zvanot uz Valsts Ieņēmumu dienesta diennakts bezmaksas uzticības tālruni 80009070, vai rakstot uz e-pasta adresi parkapumi@vid.gov.lv, vai Valsts policijai, apmeklējot tās interneta mājaslapu www.ic.iem.gov.lv/gis2/.

Kampaņa norit piekto gadu pēc kārtas. Sociālo kampaņu īsteno "Philip Morris Latvia" ar Finanšu ministrijas, Valsts ieņēmumu dienesta, Valsts policijas, Latvijas Darba devēju konfederācijas, Latvijas Tirgotāju asociācijas, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras, kā arī biedrības BASE (Business Against Shadow Economy) informatīvu atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!