Kā raksta laikraksts "Diena", valsts budžets 2016. gadā var zaudēt vairākus miljonus eiro akcīzes nodoklī, jo pavisam reāla ir situācija, ka vairākus mēnešus veikalu plauktos var nebūt pieejamas legālās cigaretes.

Iemesls šai situācijai ir Veselības ministrijas kavēšanās ar likumprojekta "Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu un to šķidrumu aprites likums", ar kuru tiek pārņemtas Eiropas Padomes Tabakas direktīvas prasības, virzīšanu izskatīšanai Saeimā.

EP Tabakas direktīva ir pieņemta jau 2014. gada maijā, un tajā noteiktās prasības un regulējumi bija savlaicīgi jāiestrādā nacionālajā likumdošanā. Par to ir atbildīga Veselības ministrija, kas nezināmu iemeslu dēļ šo procesu ir novilcinājusi.

Direktīva kopumā attiecas uz tehniskiem jautājumiem un nosaka jaunas prasības tabakas izstrādājumu iepakojumam. Sākot ar 2016. gada 20. maiju, visiem tirgū laistajiem tabakas izstrādājumiem ir jāatbilst jaunajām Direktīvas prasībām.

Tabakas izstrādājumu ražotāju nacionālā asociācija laikrakstam "Diena" uzsver, ka ražotājiem nepieciešams līdz pat 12 mēnešiem, lai pārplānotu ražošanas procesu, veiktu nepieciešamos pasūtījumus un pielāgotu iekārtas jauna, Tabakas direktīvai atbilstoša, iepakojuma prasībām. Ražotāji nevar uzsākt ražošanas iekārtu pielāgošanu, kamēr Saeimā nav apstiprināts jaunais likumprojekts, kurā būs noteiktas prasības jaunajam iepakojumam. Pie tam, detalizētas prasības un standarti tiks noteikti attiecīgajos Ministru kabineta noteikumos, kas tiks izstrādāti tikai pēc likumprojekta apstiprināšanas Saeimā.

Ja tas netiks izdarīts līdz gada beigām, ražotājiem savukārt nebūs iespēju nodrošināt jaunajām prasībām atbilstoša produkta ražošanu un līdz ar to vairākus mēnešus veikalos legālās cigaretes nebūs pieejamas. Šāda situācija būs kā medusmaize kontrabandistiem un līdz ar to radīs arī nopietnu papildu slogu tiesībsargājošajām institūcijām, kas pēdējā laikā, kā liecina konfiscēto kontrabandas cigarešu apjomi, visai sekmīgi cīnās ar šo problēmu.

Turklāt, kā norāda Tabakas izstrādājumu ražotāju nacionālā asociācija, ir jāņem vērā, ka valsts katru mēnesi iekasē ap 14 miljoniem eiro akcīzes nodoklī no tabakas izstrādājumu tirgošanas, un šajā situācijā šie miljoni var iet valsts kasei secen, nonākot kontrabandistu kabatās.

Par likumprojekta izstrādi atbildīgā Veselības ministrija gan atrunājas, ka vēl gadu pēc 2016. gada 20. maija drīkstēs iztirgot līdz šim laikam saražotos tabakas produktus vecajā iepakojumā un ka ražotājiem esot jāveido uzkrājumi. Savukārt Tabakas izstrādājumu ražotāju nacionālā asociācija šādu iespēju neuzskata par īstenojamu, norādot, ka ražošanas jaudām ir savi limiti un arī tirgotāju noliktavas, kur uzglabāt produkciju, nav bezizmēra.

Vienīgais risinājums ir iespēja izskatīt un apstiprināt likumprojektu steidzamības kārtā, lai gan patlaban šķiet, ka šāda iespēja Saeimas gaiteņos negūst pietiekamu atsaucību. Tāpēc Finanšu ministrijai atliek vien gatavoties akcīzes nodokļa ieņēmumu kritumam, bet kontrabandas apkarotājiem - atrotīt piedurknes gaidāmajai cīņai ar pieaugošo kontrabandas apjomu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!