Foto: Publicitātes foto
Šo svētdien, 17. decembrī, Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā (LEBM) no pulksten 13 līdz pulksten 17 norisināsies tradicionālās Ziemas saulgriežu izdarības un Bluķa vakars, portālu "Delfi" informēja LEBM pārstāve Harita Maniņa.

Svinību viesiem būs iespēja izzināt sezonālas tradīcijas, piedalīties bluķa vilkšanā un radošajās darbnīcās, dziedāt, dejot un iet rotaļās kopā ar folkloras kopām, kā arī nobaudīt karstu tēju un Ziemassvētku garšas pie ziemīga ugunskura, atzīmē Maniņa.

Ziemas saulgrieži jeb Bluķa vakars iezīmē visīsāko dienu un garāko nakti gadā. Senatnē šajā dienā, lai atvairītu tumsu, aukstumu un pērnā gada neveiksmes, sliktos darbus un domas, no vienas sētas uz otru tika velts Lielais bluķis, kuru ceļa beigās sadedzināja, simbolizējot jauna saules gada sākumu un pašu sauli. Arī Brīvdabas muzejā šajā dienā neiztikt bez tradicionālajām Ziemas saulgriežu izdarībām un līksmībām.

Svētdien, plkst. 13.30 varēs iet rotaļās un vilkt bluķi no galvenās muzeja ieejas līdz Kurzemes sētai kopā ar folkloras kopu "Grodi", bet pulksten 15.30 atvairīt pērnās nedienas folkloras kopas "Zvīgzna" pavadībā. Lai bluķa vilkšana un maskoto gājiens izdotos, muzeja Izstāžu zālē būs iespējams piedalīties maskošanās darbnīcās un piemeklēt sev tuvāko svētku ietērpu, norāda muzeja pārstāve.

Ziemas saulgriežu svinības mazajiem un lielajiem viesiem piedāvās arī citas sezonālas darbnīcas – Kurzemes sētā būs iespējams izgatavot īpašo svētku puzuru, Nidas dūmistabā varēs apmeklēt saldo medus skolu un gatavoties tumšajiem vakariem sveču darbnīcā, savukārt Hernhūtiešu saiešanas namā aicinās izmēģināt roku gardi smaržojošajā un raibajā piparkūku darbnīcā. Pasākuma laikā būs iespējams novērot arī dažādus seno amatu demonstrējumus.

Kā atzīmē muzeja pārstāve, gardēži varēs piedalīties kārdinošajās darbnīcās, kā arī smelties idejas svētku galdam ar ziemas gardumu degustācijām, savukārt "Priedes krogs" piedāvās īpašo Bluķa vakara cienastu, kurā būs iespējams nogaršot tādas ziemas svētku garšas kā zīdenis, asinsdesa un zirņu pikas.

Brīvdabas muzeja galvenā ieeja ir Brīvdabas ielā 21. Bezmaksas stāvvieta ir pie Rietumu vārtiem.

Pirmsskolas vecuma bērniem ieeja bez maksas. Ieejas biļešu cenas pērējiem apmeklētājiem: skolēniem 0,70 eiro, studentiem 1,40 eiro, pensionāriem 1,40 eiro, pieaugušajiem 2,00 eiro, ģimenes biļete (1 līdz 2 pieaugušie un 1–4 bērni līdz 18 gadu vecumam vai viena daudzbērnu ģimene) 4,00 eiro. Vecākiem ar pašiem mazākajiem būs pieejama pārtinamā istaba.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!