Pavisam drīz katrā mājā skanēs svētku mūzika, krāsnī cepsies piparkūkas un māju rotās dažādi spīguļi, lampiņas, svecītes un citi Ziemassvētku noskaņas radītāji. Ne cilvēks ir vienīgais, kuram patīk spīdīgas mantas, sveces liesmiņa un dažādi dekori, arī kaķiem acis iemirdzas, redzot visu jauno mājās. Kā saimniekam izrotāt kaķim drošu dzīvokli? Drošiem svētkiem ieteikumus, lai svētkus neizbojātu pēkšņa vizīte pie veterinārārsta, sniedz Ādažu veterinārās klīnikas vadītāja Inga Jaunzare.

Veidojot adventes vainagu, kaķu saimniekiem vajadzētu izvairīties no sīkām detaļām, kuras kaķis varētu apēst. Kaķiem patīk spīdīgi nieciņi, tāpēc dažādas pērlītes noteikti var pievērst papildu uzmanību. Ja arī vainags nopirkts vai izveidots ar potenciālajiem ''aizliegtajiem plastmasa našķiem'' tiem jābūt kārtīgi piestiprinātiem, lai kaķis nevarētu tos atdalīt.

"Tas, vai adventes vainags tiks apskādēts, atkarīgs no kaķa rakstura. Ja mīlulis ir kaislīgs svešķermeņu ēdājs, tad adventes vainags nedrīkst sastāvēt no mazām detaļām, kuras viegli atdalīt vai tādām, kas vispār nav piestiprinātas,'' skaidro Jaunzare.

Galvenais, no kā kaķu saimniekiem jāizvairās ir tautā saucamais ''Ziemassvētku lietutiņš'' vai "eņģeļu mati", kas ir garas, spīdīgas plastmasa strēmelītes ar asām malām. Tas ir ļoti bīstams rotājums, ja no sīkākiem rotājumiem kaķis var pēc pāris dienām atbrīvoties, tad no ''lietutiņa'' ne,'' paskaidro veterinārārste.

Katram saimniekam jāizvērtē, vai viņa kaķim patīk aiztikt, pagaršot un spēlēties ar svētku rotājumiem vai nē, bet ''lietutiņš'' patīk lielākajai daļai kaķu, tāpēc mincīšu saimnieki šo rotājumu vispār nedrīkst izmantot mājas dekorēšanai, rūpējoties par sava dzīvnieka veselību, piekodina Jaunzare.

''Rotājums ir garš un ass. Ja kaķis to apēd, viena daļa var palikt barības vada beigās, kuņģa sākumā, otra var aizvirzīties līdz taisnajai zarnai. Viens gals var pat būt aptinies ap mēles sakni, bet otra daļa jau pie dibengala, tādējādi tiek ievainots viss gremošanas trakts,'' skaidro veterinārārste.

Ja ir notikusi šāda nelaime, un kaķis ir apēdis ''Ziemassvētku lietutiņu'', pats saimnieks noteikti nedrīkst mēģināt palīdzēt kaķim un vilkt rotājumu ārā, tad tiks savainoti iekšējie orgāni, jo rotājumam ir ļoti asas malas. Šajā situācijā nekavējoties ir jādodas pie veterinārārsta, jo visdrīzāk kaķis pats no nelabvēļa atbrīvoties nebūs spējīgs.

Ja junkurs uz kārā zoba uzliek egļu zariņu vai skujas, tas nav veselībai kaitīgi, jo skujās ir C vitamīns. No šādas situācijas arī nav iespējams izvairīties, ja mincis gribēs, kādu skuju pagrauzīs paslepus tik un tā. Kad mājās būs eglīte, to diennaktīm apsargāt nebūs iespējams, tāpēc par šo problēmu saimniekam nav jāuztraucas, skujas nav dzīvībai bīstams aizliegtais našķis.

Adventes vainagu gan visu minču saimniekiem ieteicams veidot no dabīgiem materiāliem, izmantot gaumīgus rotājumus, kas nav tik spīdīgi, lai lieki neizaicinātu kaķi uz nedarbiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!