Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Bēdīgi slavenais Zviedrijas pilsētas Jēvles tradicionālais Ziemassvētku salmu āzis ir vandaļu iecienīts objekts, ko gadu no gada mēģina izpostīt visdažādākajos veidos. Zviedru medijs "The Local" ir apkopojis piecus dīvainākos dekora izpostīšanas veidus.

Zviedru salmu āzis ir 13 metrus garš, kā arī tas ir pasaulē lielākais salmu āzis.

Svētku dekors Jēvles centrālajā laukumā ticis dedzināts tik bieži, ka tas gandrīz kļuvis par Ziemassvētku rituālu. Jau kopš 1966. gada, kad salmu āzis pirmo reizi uzstādīts, tas lielākoties ir izpostīts un aizdedzināts. Kopš 1966. gada tam ir izdevies izdzīvot vien 13 reizes. 30 reizes tas ir nodedzināts līdz pašai zemei, bet septiņas reizes to ir nozaguši vai izpostījuši vandaļi.

Jēvlē salmu āža liktenim seko līdzi cilvēki no visas pasaules – internetā figūru var aplūkot ar vebkameras palīdzību, kā arī sekot līdzi āža bloga un tvitera vēstījumiem.

Lai glābtu zviedru tradicionālo veiksmes simbolu, ir izmēģināti aizsardzības pasākumi ar dažādiem panākumiem, tai skaitā apklāšana ar ugunsdrošu materiālu, apsardzes izvietošana un uzraudzība ar interneta videokamerām.

Šogad Ziemassvētku salmu āzis pagaidām ir palicis neskarts. Dekora aizsardzībai šajā gadā uzstādīts apkārt dubultais žogs, nolīgta apsardze, kā arī apkārt izvietotas videokameras.

Jau ziņots, ka pērn āzis nodedzināts jau naktī pēc atklāšanas. Kāda nezināma neģēļa mestais molotova kokteilis lielo rotājumu strauji pārvērtis lāpā, un līdz ugunsdzēsēju atbraukšanai vairs neesot bijis, ko dzēst.

Par Ziemassvētku salmu āža izpostīšanu pat tiek liktas likmes – izdzīvos tas vai arī nē, atzīmē "The Local".

Uzbrukums 1976. gadā – ietriekšanās salmu dekorā ar "Volvo Amazon"

Kāds students, kurš vadījis automašīnu "Volvo Amazon", ietriecies salmu āža pakaļkājās, kā rezultātā dekors sabrucis.

1998. gads – āzi nosvilina pamatīga sniegputeņa laikā

Kā secina "The Local", slaveno āzi visgrūtāk ir nodedzināt tieši nelabvēlīgos laikapstākļos. Tiesa, tas izdevies vandaļiem 1998. gadā, kuri pielaiduši uguni āzim pamatīga sniegputeņa laikā.

Amerikāņu tūrists pielaiž uguni āzim 2001. gadā

2001. gada 23. decembrī 51 gadu vecais amerikāņu mākslinieks Lavrencs Džoness tika aizturēts par āža dedzināšanu. Policistiem vīrietis sācis skaidrot to, ko viņam stāstījuši zviedru draugi, proti, ka āža dedzināšana esot pilnīgi likumīga tradīcija.

Kopumā par āža aizdedzināšanu vīrietim nācies pavadīt 18 dienas cietumā, kā arī bija jāsamaksā 100 000 zviedru kronas, kuras viņš tolaik nesamaksāja.

Tāpat vīrietis 2010. gadā sācis apgalvot, ka pastāv slepena organizācija, kas atbild par āža uzstādīšanu, kā arī tā plānojot katru gadu uzbrukumus āzim.

2005. gads - šaušana ar liesmojošām bultām uz dekoru

2005. gada 3. decembrī vandaļi piparkūku vīriņu un Ziemassvētku vecīšu tērpos ar liesmojošām bultām šāva uz āzi, informē "The Local".

Toreiz par ļaundariem 8. decembrī ziņoja pat Zviedrijas televīzijas raidījumā, kur tiek vēstīts par vismeklētākajām personām valstī.

2010. gads – mēģinājums nozagt āzi ar helikopteru

Divi vīrieši mēģinājuši uzpirkt apsargus, lai nolaupītu salmu āzi ar helikopteru.

Apsargiem piedāvāti 50 000 Zviedrijas kronu (apmēram 5086 eiro), lai viņi pamestu savu posteni, tādā veidā ļaujot aizvest statuju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!