Svētku laikā, kad viesistaba pārvērtusies par rūķu dāvanu fabriku, virtuvē vecmammas cep gardus pīrāgus un māju piepilda svētku gars, četrkājainajiem draugiem šis laiks var radīt lieku satraukumu, jo dzīvojamā telpā parādās daudz un dažādi priekšmeti, kas rada interesi, bet, iespējams, nav nemaz domāti dzīvniekam. Portāls Petinsurance.com piedāvā piecus lielākos svētku biedus mājdzīvniekam, par kuriem saimniekiem obligāti jāzina.

Svētku rotājumi

Suņu un kaķu uzmanību īpaši pievērš spīdīgi rotājumi. Ja rotājumi ir eglē, tad apdraudēts ir arī galvenais svētku dekors, jo nav tāda kaķa, kas reizi mūžā nebūtu pamēģinājis ielēkt eglē un atbrīvot koku no spīdīgajiem nieciņiem.

Nedomājot par egles apgāšanu vai citām likstām, svētku rotājumi dzīvniekam var būt ļoti bīstami. Galvenais, no kā kaķu saimniekiem jāizvairās ir tautā sauktais ''Ziemassvētku lietutiņš'' vai "eņģeļu mati", kas ir garas, spīdīgas plastmasa strēmelītes ar asām malām. Tas ir ļoti bīstams rotājums, ja no sīkākiem rotājumiem kaķis var pēc pāris dienām atbrīvoties, tad no ''lietutiņa'' ne.

Vairāk par svētku rotājumu bīstamību, kas var notikt, ja kaķis apēd ''eņģeļa matus'' un citām problēmām, iespējams uzzināt rakstā "Kurš svētku rotājums kaķim ir visbīstamākais?".

Sveces un lampiņas

Adventes vainagā, atklātas, svečturos, egles zaros un jebkur citur - sveču spīdīgās liesmiņas piesaista dzīvnieka uzmanību, tādēļ mājā, kurā mitinās četrkājainais draugs, sveces kā Ziemassvētku dekoru nevajadzētu izmantot. Tās jānovieto vietā, kur ne suns, ne kaķis tās nevar aizsniegt. Kaķu saimniekiem, protams, šis uzdevums ir krietni grūtāks.

Arī elektrisko lampiņu vadus nebūtu ieteicams atstāt dzīvniekam pieejamā vietā, ja kucēns vai kaķēns pārgrauž šo vadu, dzīvnieks var saņemt elektrisko šoku un apdedzināt mēli. Vadu vislabāk laist dzīvniekam nepieejamā vietā vai paslēpts, lai ķepainis tik ātri to neatrod.

Dāvanu lentes

Internetā redzamas neskaitāmas bildes, kur suņi un kaķi fotografēti ar skaistām Ziemassvētku lentēm ap kaklu, dzīvnieki sapucēti gluži kā tādas dāvanas zem eglītes. Viena fotoattēla dēļ lieki riskēt noteikti nevajadzētu, jo šī lente dzīvniekam ir bīstama.

To nevajadzētu atstāt sunim un kaķim pieejamā vietā, jo arī tās bieži ir spīdīgas un četrkājainā mīluļa acij saistošas. Dzīvnieks var sākt grauzt dāvanu lenti un sevi savainot, jo tās malas ir ļoti asas. Lai pasargātu sava mājdzīvnieka veselību un dzīvību, spīdīgos un mirdzošos rotājumus, dāvanu ietinamos papīrus un lentes labāk glabāt drošā, slēgtā vietā.

Dzīvniekiem bīstami svētku galda kārumi

Svētku laikā cilvēki viens otram saka mīļus vārdus, palīdz un cenšas būt izpalīdzīgāki un laipnāki. Tāpēc arī saimnieki pie svētku galda vēlas palutināt savu mīluli un iedot ko gardu apēst, bet nezinātājs ar šādu darbību var sabojāt dzīvnieka veselību vai pat apdraudēt viņa dzīvību.

Piemēram, šokolādi, vistu kaulus un riekstus suņi nemaz nedrīkst ēst.

Diemžēl suņi, atšķirībā no vairums kaķu, uz kārā zoba labprāt uzliks visu, kas mājās atrodams, tādēļ no ķepaiņiem gardumi jāslēpj īpaši.

Uz četrkājainajiem draugiem toksiski iedarbojas viela ar nosaukumu teobromīns. Tas ir visos šokolādes veidos, arī baltajā šokolādē. Jo tumšāka ir šokolāde, jo bīstamāka tā ir sunim. Vēl šokolāde var saturēt kofeīnu un taukus, kas mājas sargam ir bīstami.

Šokolāde sunim var izraisīt:

  • vemšanu;
  • caureju;
  • krampjus.

Ja apēsts krietns daudzums tumšās šokolādes, sunim var sākties sirds aritmija un pat iestāties nāve.

Foto: Shutterstock

Lai gan šķiet loģiski un dabiski sunim dot ēst kaulus, vistu kauli ir ļoti asi, tāpēc maza auguma suņiem šie kauli ir nāvējoši, jo viegli var pārdurt barības vadu.

Protams, ka ir daudzi, kas gardu muti notiesājuši un vēl joprojām, asti luncinādami, priecīgi dzīvo, bet ikviens gudrs saimnieks šādu risku neuzņemsies, jo viena no reizēm var būt pēdējā. Par vistu kauliem var pajautāt savam veterinārārstam, ja nav pārliecība, vai attiecīgā lieluma sunim tie kādu ļaunumu var nodarīt, bet mazajiem klēpju suņiem šis kārums ir kategoriski aizliegts.

Suņiem nevajadzētu dot makadāmijas riekstus, mandeles, valriekstus un pistācijas. Šie rieksti var izraisīt kuņģa darbības traucējumus un citas veselības problēmas.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Makadāmijas rieksti, valrieksti vai produkti, kuru sastāvā tie ir, bīstami ķepainim, jo šo riekstu apēšana var novest pie dzīvnieka nāves. Tik vien kā seši makadāmijas rieksti var padarīt suni slimu. Saindēšanās simptomi:

  • muskuļu trīce;
  • vājums;
  • pakaļkāju paralīze;
  • vemšana;
  • paaugstināta ķermeņa temperatūra;
  • paātrināta sirdsdarbība.

Ja suns ēdīs šokolādi ar šiem riekstiem, simptomi var būt smagāki un, ļoti iespējams, suns var doties uz labākiem medību laukiem.

Ja mājās, kur dzīvo kaķis un suns, paredzētas viesības, arī visi klātesošie, kad sasēduši pie galda, jāpabrīdina, ka dzīvniekus labāk nebarot, lai netīši neiedotu ko tādu, kas dzīvniekam var kaitēt.

Toksiski Ziemassvētku augi

Kaķu saimniekiem svētkos jāuzmanās no tā, kādiem ziediem rotāt savu mājokli, jo daudzi ierasti ziedi kaķiem patiesībā ir indīgi.

Piemēram, lilijas minčiem ir ārkārtīgi indīgas vai pat nāvējošas, murrātāju saimniekiem nekādā gadījumā savās mājās, kur kaķis brīvi var piekļūt, nevajadzētu ienest lilijas.

Kādu augi vēl ir kaķim bīstami:

  • Puansetija (Euphorbia pulcherrima) - izraisa spēcīgu vemšanu, caureju un nomāktību.
  • Aslapu īlekss (Ilex aquifolium) - izraisa vemšanu, caureju un depresiju.
  • Āmuļi (Viscum) - izraisa vemšanu, caureju, apgrūtina kaķa elpošanu, rada halucinācijas, neierastu uzvedību, ja kaķis augu apēd, var izraisīt nāvi.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!